Bordových okresov pribúda. Ako funguje McDonald's a ďalšie reštaurácie? Trnavský podnik spúšťa „gastro revolúciu“

Čoraz viac bordovej. Slovensko od 27. septembra na covidovej mape eviduje už päť bordových okresov. Navyše prudko sa zhoršujúca situácia zrejme zafarbí ďalšie okresy do tmavších farieb.

27.09.2021 17:14
gastro, PR, nepouzivat Foto:
Ilustračná fotka
debata (2)

To pre majiteľov prevádzok a reštaurácií nie je dobrá správa. Každý týždeň je pre nich niečo ako lotéria, podľa novej farby musia prispôsobiť podmienky svojho podnikania. Postupné zhoršenie epidemiologickej situácie prináša so sebou pritvrdzovanie opatrení v reštauráciách či hoteloch. V spomínaných bordových okresoch budú naozaj tvrdé.

Ak si reštaurácie a ostatné zariadenia verejného stravovania zvolia stratégiu základ (všetky osoby bez ohľadu na ich prípadné očkovanie, prekonanie choroby či výsledok testovania) budú môcť obsluhovať ľudí iba cez okienkový predaj a rozvoz. Pre predaj jedál so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby neplatia obmedzenia. Ak si zvolia režim OTP (len osoby, ktoré sú plne očkované, testované od odberu PCR 72 hodín, Ag 48 hodín alebo ochorenie COVID-19 prekonali za ostatných 180 dní) majú povolený len exteriér – bez kapacitných obmedzení. No aj tak musia byť stoly od seba najmenej dva metre. Ak sa prevádzkari rozhodnú, že budú vpúšťať iba zaočkovaných, tak môžu fungovať bez kapacitných obmedzení, ale v interiéri môžu byť pri stole iba štyri osoby. Rozstupy stolov môžu byť od seba dva metre a konzumovať sa môže iba posediačky.

Bordová pritlačí na reštaurácie

Väčšina prevádzkarov a majiteľov reštaurácií oslovených denníkom Pravda tvrdí, že budú rešpektovať Covid automat a jeho obmedzenia. Farebnosť okresov a epidemiologická situácia v nich majiteľov a prevádzkarov podnikov vôbec netešia. Väčšina sa nachádza v červenej fáze a naďalej preferuje taktiku OTP.

Aké tri možnosti majú prevádzkari

Základ: Pod „základom“ sa pre potreby Covid automatu myslia všetky osoby bez ohľadu na ich prípadné očkovanie, prekonanie choroby či výsledok testovania.

OTP: Pod OTP sa pre potreby Covid automatu myslia výlučne len osoby, ktoré sú plne očkované, testované (od odberu PCR 72 hodín, Ag 48 hodín) alebo ochorenie COVID-19 prekonali za ostatných 180 dní.

Kompletne zaočkovaní: Pod kompletne zaočkovanou osobou sa pre potreby Covid automatu myslia osoby, ktoré sú buď 14 dní po druhej dávke dvojdávkovej vakcíny, alebo 21 dní po jednodávkovej vakcíne, alebo 14 dní po akejkoľvek dávke, ak osoba prekonala ochorenie COVID-19 za ostatných 180 dní.

„Situácia sa zhoršuje, no okres Poprad aj tento týždeň ostal v červenej farbe, takže stále fungujeme v režime OTP,” povedala Lívia Birásová, manažérka z Horského hotela Sliezsky dom. Aj väčšina ďalších tatranských prevádzok funguje v režime OTP. „Evidujeme dve prevádzky, ktoré fungujú v režime pre kompletne zaočkovaných – lanovka na Skalnaté pleso a na Lomnický štít – pretože inak ani fungovať nemôžu,” poznamenala Lenka Rusnáková, výkonná riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry. Do budúcnosti nepredpokladá, že prevádzky budú musieť zatvárať, a ani výdaj cez okienko podľa nej nebude zatiaľ nutný.

zamestnania, práca, profesie, úsmev, ľudia, skupina Čítajte viac Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku naďalej stúpa. Najpočetnejšou skupinou sú Ukrajinci

Marián Galajda z Tatry Mountains Resorts (TMR) hovorí, že „aktuálne pokračujú všetky strediská v prevádzke podľa pravidiel stanovených Covid automatom pre jednotlivé okresy, v ktorých sa nachádzajú".

Väčšina rešpektuje pravidlá

Matej Matejka z Aplendu, ktorý prevádzkuje dovolenkové apartmány vo Vysokých Tatrách v lokalitách Veľký Slavkov, Starý Smokovec a Tatranská Lomnica, hovorí, že musia rešpektovať covidové pravidlá. „Ďalej plánujeme pokračovať tak ako doteraz v režime OTP. V prípade, ak by sa situácia zhoršila, určite neplánujeme naše prevádzky zatvárať, ale radšej udržíme prevádzky v chode v režime plne zaočkovaní.”

Rozhodli sa tak aj preto, aby udržali v práci svojich zamestnancov. „Naši zamestnanci sú pre nás veľmi dôležití a udržanie fungovania podnikov je pre nás dôležité,” dodal Matejka. Aplend zamestnáva dokopy vyše sto zamestnancov a podľa Matejku by zatvorenie firmy pocítili najmä oni. Preto sa ako spoločnosť snažia intenzívne zvyšovať zaočkovanosť v podniku. Chcú udržať prevádzky otvorené za každú cenu, tvrdí Matejka.

Nie všetky prevádzky preferujú OTP. Spoločnosť McDonald's je známa svojimi pobočkami po celom Slovensku, čím sa teda neviaže na jeden okres. Firma tvrdí, že obsluhuje každého bez rozdielu. „Po starostlivom zvážení režimových možností je väčšina našich reštaurácií aktuálne prístupná pre všetkých zákazníkov, hoci aj na úkor obmedzení štandardnej prevádzky. Jedlo väčšinou vydávame zákazníkom so sebou, ale pravidelne konzultujeme s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva aj iné prevádzkové možnosti, ktoré sú najmä pre všetkých bezpečné,” povedala Lucia Polačeková z McDonald's Slo­vakia.

Trnavský podnik vyzýva na revolúciu

Existujú aj podniky, ktoré výrazne odmietajú akékoľvek triedenie do skupín a dali všetkým ľuďom zelenú. Takéto podniky sa dajú ľahko spoznať. Na dverách majú väčšinou logo, ktoré informuje o tom, že v podniku uvítajú každého hosťa. Hollywood Burger v Trnave zavesil na svoju facebookovú stránku video, kde propaguje nezmysel Covid automatu a vyzýva tak ostatné podniky, aby sa pripojili do takzvanej „gastro revolúcie“ a tiež dali všetkým zákazníkom zelenú. „Áno, nepristúpili sme na OTP hneď z niekoľkých dôvodov,“ tvrdí pre Pravdu šéf Hollywood Burger Ivan Belovič. „Okrem toho, že varíme jedlo pre všetkých a prostredníctvom neho spájame ľudí, nie sme tu na to, aby sme separovali ľudí na vyššiu a nižšiu vrstvu,“ dodáva.

Video, v ktorom vyjadrili svoj názor na OTP, sa stalo virálnym. Hollywood Burger vníma triedenie ako nehumánne zaobchádzanie a v reštaurácii je to určite obrovský prešľap cez čiaru, ktorý neskôr vedie k samotnej likvidácii podniku. „Celý rok počúvame – vakcína rovná sa sloboda. Aká? Keď pandémia postúpi podľa Covid automatu do bordovej a neskôr čiernej farby, nemôžete ísť dnu presne tak isto ako neočkovaní. Takže výhody?“ poznamenal Belovič.

Zaočkovaní hostia, nezaočkovaný personál

Štát nenariaďuje zamestnancom v gastrosektore, aby boli zaočkovaní. „Logicky nedáva zmysel, aby neočkovaný a netestovaný čašník obsluhoval plne zaočkovaného hosťa, ale tieto pravidlá sú nastavené štátom. Myslíme si, že v prípade podmienky očkovania aj zamestnancov by tento fakt spôsobil ďalší odliv zamestnancov z tohto sektora,” tvrdí Matejka z Aplendu. Ich spoločnosť aktívne nabáda zamestnancov na očkovanie. Zaočkovanosť vo svojich prevádzkach majú porovnateľnú s regiónmi, kde pôsobia. To Matejku vôbec neteší, ale, ako hovorí, musí to rešpektovať.

V podniku Hollywood Burger je drvivá väčšina personálu zaočkovaná. „Nikto ich nemusel nútiť alebo sa im vyhrážať výpoveďou ako inde. Povedal som im, nech si o tom niečo naštudujú a keď budú chcieť, nech sa dajú zaočkovať,“ tvrdí majiteľ. Ďalej dodáva, že personál, ktorý kontroluje zákazníka, je často netestovaný a neočkovaný, lebo na Slovensku nie je zákon o povinnej vakcinácii gastrosektora.

nové hračky mcdonalds Čítajte viac McDonalds končí so starými hračkami. Nový dizajn príde aj na Slovensko

Vo Vysokých Tatrách majú zamestnancov v tatranských informačných kanceláriách zaočkovaných. Čo sa však týka zamestnancov všeobecne v hoteloch, je to rôzne. Rusnáková zo Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry predpokladá, že sa to nebude veľmi líšiť od percenta zaočkovanosti celého Slovenska. „Evidujeme podniky, ktoré vyvinuli maximálne snahy, aby sa všetci zamestnanci dali zaočkovať. Je to veľmi háklivá téma, no aj zamestnanci v cestovnom ruchu si uvedomujú, že ich práca závisí od aktuálnej situácie a od toho, či budú podniky otvorené, alebo nie,” dodáva.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #okresy #základ #gastro #Covid automat #OTP #plne očkovaní