Soták skritizoval politikov, Ficovi poslal jasný odkaz. Železiarne Podbrezová rekordný zisk nezopakovali

Vlaňajšie ochladenie európskej ekonomiky naplno pocítili aj slovenskí priemyselníci. Železiarňam Podbrezová sa v minulom roku prepadli objednávky, čo sa odzrkadlilo aj v koncoročných výsledkoch. Tie zatiaľ neboli zverejnené, o ťažkom roku však píše v podnikových novinách šéf Železiarní Podbrezová Vladimír Soták.

30.01.2024 17:25
Vladimír Soták zo Železiarní Podbrezová Foto:
debata (5)
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

„Ak sa audítori pozrú na naše hospodárenie za rok 2023, neuvidia, koľko námahy nás stálo prispôsobiť sa úbytku zákaziek o 28 percent a ako sme bojovali s vysokou cenou elektrickej energie,“ prihovára sa Soták svojim zamestnancom. „Neuvidia ani to, koľko námahy a disciplíny bolo treba, aby sme využívali výrobné kapacity čo najefektívnejšie,“ dodáva.

Hospodársky výsledok, ktorý železiarne dosiahli za rok 2023, je kladný. Aj napriek ťažkému roku nemusel najväčší horehronský zamestnávateľ prepúšťať.

Soták predvlani hovoril o drahých energiách
Video
Zdroj: TA3

Ešte predvlani mali železiarne zrejme najúspešnejší rok vo svojej histórii, keď im zisk vystrelil desaťnásobne. Rok 2022 skončili s rekordným ziskom skoro 50 miliónov eur. Vtedy spoločnosť ťažila z oživenia dopytu po pandémii a z toho, že sa jej v plnej miere podarilo preniesť zvýšené náklady aj do koncových výrobkov. Pomohla aj dlhodobá zmluva na dodávky elektriny. Vlani bola situácia diametrálne odlišná. V Európe sa kolesá ekonomiky pribrzdili, pretože sa toľko nevyrábalo a nestavalo.

Soták pripomína, že sú závislí od toho, ako sa bude vyvíjať ekonomika v Európe a vo svete. Silne exportne orientovaná firma, ako sú Železiarne Podbrezová, pocítila pokles objednávok v plnej miere.

Pokles objednávok

Vlaňajších prvých päť mesiacov výroby bolo na dobrej úrovni. Zvrat prišiel v júni, keď zaznamenali pokles dopytu, a teda aj výroby. Ak by sme porovnali rok 2022, keď bol objem výroby na 100 percent, tak vlani bol objem v celej spoločnosti naplnený len na 73 percent. „V novodobej histórii našej akciovej spoločnosti to však stále nebol najhorší rok v porovnaní z krízovým rokom 2009, keď výroba bola na úrovni 56 percent oproti roku 2022,“ hovorí o objemoch výroby v podnikovom magazíne Miloš Dekrét, výrobný riaditeľ spoločnosti Železiarne Podbrezová.

Oceľ Čítajte viac Objavili vzácne náleziská rudy budúcnosti. Štartuje najväčší ťažobný projekt na svete

Už koncom vlaňajška sa situácia dokonca začala zlepšovať a objednávky začali stúpať. Pre železiarne už nebol najväčší problém prepad objednávok, ale to, že na nových objednávkach nemal kto pracovať. Výrobca rúr tak začal riešiť rovnaké problémy ako zvyšok priemyselníkov, teda nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily.

Dekarbonizácia spolu s nedostatkom pracovníkov sa tak pre priemysel stali najpálčivejšími problémami súčasnosti. Nepriaznivý stav potvrdzuje aj predseda Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz, ktorý upozorňuje, že tento problém si vyžaduje okamžitú pozornosť. „Očakáva sa, že do roku 2025 bude v priemyselných podnikoch chýbať približne 70-tisíc zamestnancov a ďalšie desaťtisíce v súvisiacich odvetviach, ako je doprava a logistika,“ povedal pre Pravdu.

Bez prepúšťania

Ešte na začiatku roka si v predstavenstve Železiarní Podbrezová povedali, že ani napriek poklesu objemu výroby nebudú znižovať stavy zamestnancov. Nedostatok zákaziek v jednotlivých prevádzkarňach riešili plánovanými prestojmi, počas ktorých zamestnanci čerpali dovolenku, technologické voľno, prípadne 60-percentnou náhradou mzdy.

fico Čítajte viac Ukrajina poprela slová premiéra Fica. Zmluva o tranzite ruského plynu končí, vyhlásila

Ukázalo sa, že ponechanie si zamestnancov bolo správne strategické rozhodnutie. Už v januári sa totiž situácia otočila a zákazky začali opäť rásť. Zrazu bol nedostatok pracovníkov, až 150 ich odišlo do predčasného dôchodku. Soták preto vyzýva svojich zamestnancov, aby navrhli ľuďom vo svojom okolí, nech prídu pracovať do železiarní. Na pozíciu operátora výroby ponúkajú plat od 1 425 do 1 500 eur či na pozíciu elektrotechnika 1 500 eur, ukazujú dáta na portáli profesia.sk. Spoločnosť dokonca za spostredkovanie zamestnanca ponúka 300 eur.

Kritika politikov

Soták púta pozornosť tiež svojou ostrou kritikou politikov. Predstavitelia štátu jeho pozornosti neunikli ani tentoraz. Vo svojom novoročnom príhovore stihol skritizovať tri minulé vlády. „U nás na Slovensku sme mali tri neúspešné vlády a politici mali zamestnancov na chvoste svojho záujmu,“ píše svojim zamestnancom s tým, že od súčasnej vlády dostali prísľub, že situácia sa zmení.

Nebýva zvykom, že Soták kritizuje Ficovu garnitúru, teraz však urobil výnimku. Ficovej vláde vyčíta, že od januára zvýšila zamestnávateľom a živnostníkom zdravotné odvody. Je to jedno z opatrení konsolidačného balíka na tento rok. „Nikde sa však nedočítate, že vláda chce vytvoriť podmienky, aby zamestnanci z toho, čo zarobia, dostávali viac peňazí. Naopak, politici sa budú snažiť zvyšovať odvody a napĺňať štátny rozpočet najmä od tých, ktorí ho i tak najviac napĺňajú,“ zakončil.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zisk #objednávky #Železiarne Podbrezová #Vladimír Soták