Ukrajina poprela slová premiéra Fica. Zmluva o tranzite ruského plynu končí, vyhlásila

Ukrajina poprela, že by bola pripravená opätovne rokovať o predlžení platnosti zmluvy o preprave ruského plynu cez Ukrajinu. Platnosť umluvy vyprší na konci tohto roka. Ukrajina tak dementovala slová slovenského premiéra Roberta Fica (Smer), ktorý o pokračovaní tranzitu hovoril po rokovaní v Užhorode.

25.01.2024 13:43 , aktualizované: 15:28
debata (349)
Video

Ruský plyn podľa súčasnej dohody naďalej prúdi do Európskej únie cez Ukrajinu. Táto dohoda sa však končí koncom tohto roka a hrozí, že cez územie Ukrajiny sa už ruský plyn nebude prepravovať. „Postoj ukrajinskej strany je jednoznačný: zmluva o tranzite vyprší na konci roka,“ povedalo pre Bloomberg tlačové oddelenie ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa. „Nebudeme hovoriť s Rusmi a predlžovať zmluvu,“ dodal.

Ukrajinská strana tak dementovala slová Fica, ktorý v stredu vyhlásil, že dodávky plynu môžu pokračovať aj na budúci rok. „Vznikla dohoda, že tranzit ruského plynu cez Ukrajinu bude pravdepodobne pokračovať, čo je skvelá správa,“ uviedol Fico vo videopríspevku na Facebooku po stretnutí s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom v Užhorode.

Eustream Čítajte viac Ruský plyn už cez Ukrajinu nepotečie. Čo hrozí Slovensku a aké budú dôsledky? (odpovede)

Aj bez predĺženia zmluvy tu stále existuje možnosť, že Gazprom bude plyn záujemcom z EÚ dodávať prostredníctvom krátkodobých rezervácií prepravných kapacít na Ukrajine. Okrem tranzitu cez Ukrajinu prúdi ruský plyn aj cez Turecko.

Šéf ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov ešte vlani uviedol, že Ukrajina prestane od roku 2025 prepravovať ruský plyn na Západ, kedže zmluva o tranzite prestane platiť. Ukrajina mala k tomuto kroku podľa neho pristúpiť už skôr, pretože ruská strana neplatí za tranzit tak, ako bolo dohodnuté. V tranzite plynu ďalej do Európy pokračuje podľa neho len preto, lebo viaceré európske krajiny sú ešte stále závislé od ruského plynu. „Chceme byť spoľahlivým partnerom aj pre európskych partnerov, pre krajiny, ktoré to potrebujú,“ povedal v rozhovore pre Rádio Slobodná Európa šéf Naftogazu.

O tom, že Ukrajina plánuje skončiť s prepravou ruského plynu, sa hovorí už dlhšie. Ako povedal ešte vlani v rozhovore pre nemecký denník Deutche Welle šéf Naftogazu Černyšov, kupovať plyn z Ruska počas vojny je absurdné. Vyzval EÚ, aby urýchlila proces postupného vyraďovania ruského plynu. Obhajuje názor, aby tak urobila EÚ skôr, ako je plánovaný termín v roku 2027. Vyjadril sa tiež k téme zvyšovania dodávok skvapalneného ruského plynu do únie. „Vývoz zemného plynu a ropy patrí medzi hlavné zbrane vo vojne Ruska proti Ukrajine. Rusko využíva dodávky energií ako zbraň,“ povedal s tým, že Ukrajina môže byť budúce energetické centrum EÚ. Jednak pre najväčšie podzemné zásobníky plynu v Európe a tretie najväčšie zásoby plynu v Európe.

Ukrajina Užhorod Robert Fico Denys Šmyhaľ Čítajte viac Fico na Ukrajine dohodol viac ako len slovenské zbrane. Slovenský plyn bude na Ukrajine

V súčasnosti ruský plyn prúdi do EÚ už len plynovodom Bratstvo cez Ukrajinu a Slovensko a plynovodom Turkstream cez Balkán do Maďarska. Plynovod Nord Stream je po výbuchu nefunkčný a plynovodom Jamal cez Poľsko plyn tiež neprúdi. Okrem toho Rusko vyváža zemný plyn do Európy prostredníctvom LNG tankerov. Najviac skvapalneného plynu prúdi do Európy z USA a z Afriky. Rusko je s dodávkami LNG na treťom mieste.

© Autorské práva vyhradené

349 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #plyn