Akcia Horúce leto 2 sa pre podnikateľov neskončila dobre, finančná správa odhalila veľa previnilcov

Kontrolná akcia Horúce leto 2 nepriniesla pozitívne výsledky. Vo viac ako polovici kontrolovaných prevádzok totiž finančná správa odhalila porušenie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice.

25.09.2023 11:22
Jiží Žežulka Foto:
debata (1)

Finančná správa tak apeluje na nepoctivých podnikateľov, aby dbali na dodržiavanie zákona a zároveň prosí o spoluprácu aj občanov, aby sa nedali oklamať a za svoje nákupy si pýtali pokladničný doklad.

SR Bratislava Vláda Dočasná Schôdza TK BAX Čítajte viac Ódor o tom, prečo ešte nepredstavil plán na šetrenie: Škrty môžu byť bolestivé, neviem, ako by to dopadlo

Finančná správa uskutočnila kontrolnú akciu s názvom Horúce leto 2 počas júla a augusta. Kontrolóri počas nej preverovali evidovanie tržieb na predajných miestach s vysokou turistickou návštevnosťou, teda na hudobných festivaloch, jarmokoch, kultúrno-spoločenských podujatiach, v baroch, reštauráciách, sezónnych prevádzkach či na kúpaliskách. Najčastejšie preverovanými segmentami boli služby pohostinstiev, stravovania, výroba zmrzliny a jedálne.

Kontrolóri vykonali 1 294 kontrolných nákupov. Porušenie zákona o používaní elektronickej registračnej odhalili v 736 prípadoch, čo predstavuje 57 % z celkového počtu kontrolných nákupov. Najčastejším porušením bolo neevidovanie tržby, a to v 551 prípadoch. Kontrolóri tak uložili pokuty vo výške 180-tisíc eur. Len na porovnanie, vlani počas rovnakej kontrolnej akcie kontrolóri preverili 768 pokladníc, pričom porušenie zákona zistili v 425 prípadoch. Celková výška uložených pokút vtedy dosiahla 123,2 tisíca eur.

psa trnava, auto, automobilka Čítajte viac Pre štát sa pracovať oplatí, jeho zamestnanci vo výške platov nad súkromníkmi kraľujú. V čom môže byť problém?

Cieľom finančnej správy podľa jej hovorkyne Martiny Rybanskej nie je rozdávanie pokút, ale podporiť dobrovoľné plnenie daňových povinností. Zároveň je jej povinnosťou zabezpečiť, aby podnikatelia dodržiavali zákon a zákazníkom vydávali pokladničné doklady. Aj preto finančná správa informovala vopred o spustení kontrolnej akcie.

Pri neevidovaní tržieb podnikatelia klamú svojich zákazníkov. Kupujúci totiž platí za nákup tovaru alebo služby cenu vrátane DPH a úlohou podnikateľa je túto vybranú daň od občana odviesť do štátneho rozpočtu. Napríklad pri nákupe v hodnote 10 eur predstavuje DPH približne 1,7 eura. Takže pokiaľ kupujúci zaplatí za nákup 10 eur vrátane DPH a nezaeviduje tržbu, oklamal svojho zákazníka o 1,7 eura.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #kontrolór