Ódor o tom, prečo ešte nepredstavil plán na šetrenie: Škrty môžu byť bolestivé, neviem, ako by to dopadlo

Vláda odborníkov predstaví desiatky opatrení na zníženie deficitu verejných financií. Nebude tak robiť počas kampane politických strán, o opatreniach bude informovať po voľbách. V nedeľu to povedal v relácii RTVS O 5 minút 12 premiér Ľudovít Ódor.

25.09.2023 09:49
SR Bratislava Vláda Dočasná Schôdza TK BAX Foto:
Na snímke dočasne poverený predseda vlády odborníkov Ľudovít Ódor počas tlačovej konferencie po skončení 16. schôdze vlády SR 20. september 2023 v Bratislave.
debata (1)

„Ak by sme do tejto štvavej kampane predstavili opatrenia, ktoré sú racionálne a potrebné, no môžu byť bolestivé, neviem, ako by to dopadlo. Intenzívne zvažujem, že ich predstavíme po voľbách,“ priblížil premiér s tým, že predstavenie krokov po voľbách môže byť užitočné, pretože strany, ktoré budú vytvárať koalíciu, sa môžu rozhodnúť, či budú s opatreniami súhlasiť.

SR Bratislava Vláda Dočasná Schôdza TK BAX Čítajte viac Dvestotisíc ľudí môže prísť o prácu, keď sa bude „upratovať“ až príliš. Ekonómovia otvorene vyzývajú vládu na činy a hovoria o bankrote

Ide o kroky v daňovej a výdavkovej oblasti, kde bude podľa premiéra potrebné šetriť aj na prevádzke štátu či na sociálnych opatreniach. „Dáme na stôl väčší balík, pretože ak bude vláda chcieť riešiť väčšinu konsolidácie cez dane, budú tam opatrenia aj takého charakteru,“ vyjadril sa Ódor.

Podľa premiéra by bolo ideálne konsolidovať verejné financie na úrovni 5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Minimálna konsolidácia je však podľa Ódora 3 % HDP. "My sme úradnícka vláda, takže sme si dovolili povedať pravdu a veci tak, ako sú. Čakali sme, že v kampani žiadna politická strana nebude hovoriť o tom, že sa treba pripraviť na šetrenie. Upozornili sme na to, že situácia nie je dobrá, Slovensko je medzi najhoršími v Európskej únii (EÚ), čo sa týka deficitu či udržateľnosti. Premiér upozornil aj na to, že bývalé vlády nemali snahu konsolidovať verejné financie v dobrých časoch.

ekonóm Martin Šuster Čítajte viac Ekonóm vysvetľuje, čo sa stane, ak nebudeme šetriť. V Grécku škrtli dôchodky o štvrtinu a štát prepúšťal, toto chceme?

V súvislosti s nelegálnymi migrantmi zatiaľ nebol zaznamenaný incident, potvrdil Ódor. „Stále platí, že migranti, ktorí sem prichádzajú, odchádzajú. A posledné čísla dokonca hovoria, že migranti sú vybavovaní veľmi priebežne za 24 hodín,“ povedal. Dodal, že migranti dokážu prejsť aj cez stráženú hranicu. „Myslieť si, že sa to dá hermeticky uzavrieť, je čistý mýtus,“ povedal. Ak by sme na hranice poslali veľa policajtov a vojakov, bolo by to podľa premiéra veľmi drahé a ľudia by veľmi dlho čakali na hraničných priechodoch.

Dodal, že na hraniciach sú hliadky a Slovensko spolupracuje s Maďarskom. Nemecko podľa neho v súčasnosti neuvažuje o znovuzavedení hraničných kontrol s Českou republikou. „Uvažujú o tom, že s českými partnermi vytvoria hliadky ešte na českej strane hranice a budú robiť presne to, čo teraz robia naši policajti s Maďarskom,“ priblížil s tým, že je potrebné lepšie chrániť vonkajšie hranice Európskej únie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #bankrot #verejné financie