Európa sa bráni proti čínskej invázii elektromobilov. Spustí vyšetrovanie, Leyenová hovorí o „záplave lacných áut“

EÚ začne vyšetrovať čínske štátne dotácie pre elektromobily na obranu európskeho priemyslu pred "umelo nízkymi cenami".

13.09.2023 10:35
BYD - výroba Foto:
BYD - výroba. Ilustračné foto.
debata (1)

Uviedla to v stredu v Štrasburgu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vo svojom prejave o stave Únie. Informuje o tom spravodajca TASR.

Scholz Čítajte viac Studená sprcha pre Nemecko. Čína im v Mníchove ukázala, ako chce dobyť trh s lacnými vozidlami

Pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu uviedla, že globálne trhy sú zaplavené lacnými čínskymi elektromobilmi, ktorých cena je umelo udržiavaná na nízkej úrovni masívnymi vládnymi dotáciami.

„Európa je otvorená konkurencii. (…) Musíme sa brániť proti nekalým praktikám. Rovnako je však dôležité zachovať s Čínou otvorené línie komunikácie a dialógu, pretože existujú aj témy, kde môžeme a musíme spolupracovať. Znižovanie rizika, nie jeho oddeľovanie – to bude môj prístup voči čínskemu vedeniu na tohtoročnom samite EÚ – Čína,“ vysvetlila Von der Leyenová.

BYD - výroba v Číne Čítajte viac Tieto satelitné snímky by mali Nemcom otvoriť oči. Číňania budujú megatovárne na lacné autá

Šéf alebo šéfka exekutívy EÚ každý rok v septembri prednesie Európskemu parlamentu prejav o stave Únie, v ktorom bilancuje dosiahnuté výsledky za posledný rok, načrtáva spoločné výzvy a predstavuje priority Únie na budúci rok a najbližšiu budúcnosť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #elektromobil