Firma Slováka šíri konšpirácie a dobre sa jej darí. Tržby aj zisky jej významne narástli

Slovenskému hračkárstvu Dráčik sa minulý rok veľmi darilo. Svedčia o tom zverejnené finančné výsledky firmy za vlaňajšok. Dve "eseróčky" slovenského podnikateľa Dušana Víglaského vykázali veľký nárast tržieb aj zisku. Zároveň hračkárstvo Dráčik na svojom webe zverejňuje názory na rozdeľujúce spoločenské, ale aj svetové témy, ktoré sú otvorene konšpiračné.

09.07.2023 05:00
Predajňa Dráčik. Foto:
Predajňa Dráčik.
debata (342)

Dráčik ku koncu minulého roka mal 149 predajní, z toho 76 na Slovensku a 73 predajní v Čechách a na Morave. Firma na svojom webe tvrdí, že má vyše 450 zamestnancov. Spoločnosť pôsobí na slovenskom trhu s hračkami už od roku 1991.

Dve kľúčové firmy – DRÁČIK – DIVI SK a DRÁČIK – DUVI SK – mali dokopy za minulý rok tržby 90,6 milióna eur. Ide o medziročný nárast o skoro tretinu.

Ódor Čítajte viac Štát ohlasuje novú pomoc. Budú sa rozdávať 100 eurovky, kto ich dostane?

Zisky mali firmy na úrovni 4,4 milióna eur, čo je nárast o skoro 20 percent.

Dušan Víglaský zároveň komentuje pod svojím menom citlivé spoločenské problémy, ale aj svetové dianie. Z webu Dráčika odkazuje na blog, kde zverejňuje svoje príspevky. Najnovšie kritizuje francúzskeho prezidenta Emanuela Macrona za migračnú politiku v súvislosti s nedávnymi protestami po smrti vodiča, ktorého zastrelili policajti pri bežnej kontrole. Príspevky sa dajú nájsť od februára 2022.

Fotka z titulnej strany webu Dráčika. Foto: Repro foto Dráčik
Bez nazvu Fotka z titulnej strany webu Dráčika.

Auto je na blogu pomerne aktívny, za jún je tam niekoľko príspevkov, ktoré sa venujú vzbure žoldnierov pod vedením Jevgenija Prigožina či kritike prezidentky Zuzany Čaputovej. O nej Víglaský napísal, že "pani Čaputová nerobí rozhodnutia sama, ale plní vôľu toho, čo ju do úradu dosadil. Je zbytočné sa na ňu sťažovať a nadávať. Treba skôr porozmýšľať nad tým, ako sa tam dostala a aj nad tým, prečo ju ľudia volili“.

Vladimír Soták zo Železiarní Podbrezová Čítajte viac Soták zverejnil zisky, sú obrovské. Ľuďom rozdali po tisíc eur a zdvihli im platy

Taktiež sa majiteľ hračkárstva vysmieva z komunity ľudí LGBTI či z pandémie koronavírusu, verejne obhajuje aj postup Ruska v otázke vojny na Ukrajine.

Aj napriek tomu, že niektorí ľudia vyzývali na bojkot hračiek z Dráčika, na finančných výsledkoch sa to neprejavilo. Tovar mu neprestali dodávať ani veľkí dodávatelia ako napríklad dánsky výroba hračiek Lego. Aj keď prisľúbilo koniec inzerovania na portáli Dráčika.

© Autorské práva vyhradené

342 debata chyba
Viac na túto tému: #hračky #konšpirácie #Dráčik