Desiatky tisíc ľudí ohrozuje energetická chudoba. Odborníci ukázali, kedy sa môžete ocitnúť v problémoch

Energetickou chudobou je na Slovensku ohrozených minimálne 8 percent domácností, pričom najviac sú ohrozené jednorodičovské domácnosti - minimálne každá šiesta takáto domácnosť. Vyplýva to z analýzy Slovenskej akadémie vied (SAV), o ktorej informovala Andrea Nozdrovická z referátu pre komunikáciu a médiá SAV.

30.06.2023 13:36
ruky, peniaze, kalkulačka, počítanie Foto:
Ilustračný obrázok.
debata (1)

Vedecký kolektív z Prognostického ústavu Centra spoločenských a psychologických vied (PÚ CSPV) SAV pripravil analýzu, ktorej výsledkom je aj návrh odporúčanej definície energetickej chudoby v rámci Slovenska. Dokument vznikal na základe anonymizovaných dát o spotrebe energií v domácnostiach od najväčších dodávateľov elektriny a plynu a distribučných spoločností Slovenska.

Ján Košč Čítajte viac Odborár Košč: Tlak na zamestnancov rastie, čas v práci treba skrátiť. Minimálka by mala vyrásť na tisíc eur v čistom

Energetická chudoba je podľa analýzy najčastejšie definovaná ako stav, keď domácnosť nemá finančné prostriedky na úhradu výdavkov na energie, alebo príjmy domácnosti nedostatočne kryjú jej výdavky na energie. V rámci Európy je Slovensko krajinou s najvyšším podielom výdavkov na energie k disponibilným príjmom, hoci ceny energií sú jedny z najnižších v rámci EÚ.

Jedným z dôvodov je podľa SAV výška príjmov slovenských domácností. Druhým, veľmi podstatným, je nedostatočná energetická efektívnosť obydlí. Domácnosti na Slovensku sú z veľkej miery tvorené staršími budovami bez rekonštrukcie (alebo rekonštruovaných nedostatočne), ktoré vyžadujú vysoké nároky na energiu.

„Analýza, ktorú sme pripravili, posudzuje na základe poskytnutých dát viaceré alternatívy definície energetickej chudoby a po ich vzájomnom porovnaní navrhuje odporúčanú definíciu zohľadňujúcu špecifiká na Slovensku. Výsledný návrh definície zohľadňuje kombináciu viacerých parametrov – celkových príjmov domácností, jej celkových výdavkov na energie a toho, či náklady na energie vynakladá hospodárne,“ spresnila spoluautorka analýzy Dušana Dokupilová z PÚ CSPV SAV.

pozostalý dôchodok, smútok, strata blízkeho, hypotéka, osamelá žena Čítajte viac Hranica chudoby sa opäť posúva vyššie. Ešte viac sa skomplikuje život záujemcom o hypotéku

Celú analýzu jej zadávatelia spolu so SAV považujú za základ pre odbornú diskusiu k nastaveniu dlhodobých systémových a udržateľných opatrení na riešenie energetickej chudoby najmä s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Ministerstvom financií SR, ako aj s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví a Ministerstvom hospodárstva SR. Celá analýza, vrátane stručného zhrnutia, je verejne dostupná na webe PÚ CSPV SAV.

SAV aj zadávatelia zároveň upozornili, že analýza nezohľadňuje výrazný nárast cien energií na trhoch v roku 2022, keďže domácnosti na Slovensku platia za energie aj v roku 2023, v dôsledku ich zastropovania, relatívne nízke ceny v porovnaní s inými krajinami EÚ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudoba #ceny energií