Manuálna práca mladej generácii nevonia. Časy, keď sa remeslo tradovalo z otca na syna, sú minulosťou

Rok 2022 priniesol pracovnému trhu mnoho možností. Keďže si držal historicky najviac voľných pracovných miest (111-tisíc), ľudia nemali problém meniť prácu, striedať zamestnania a skúšať, čo by ich mohlo baviť. Ktoré zamestnania boli pre Slovákov v minulom roku najatraktívnejšie alebo najmenej? A čo čaká slovenský trh práce v tomto roku?

12.01.2023 15:42
hľadanie zamestnania, absolventi, prax, práca a... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Posledné obdobie – ako uvádza hovorkyňa pracovného portálu Kariera.sk Katarína Tešla – prinieslo na trhu rekordy v počte pracovných ponúk. Ďalej predpokladá, že aj v roku 2023 sa podarí udržať trend vo zverejňovaní pracovných ponúk. „Zamestnávatelia sú však v náročnej situácii. Aby dokázali fungovať, potrebujú pracovnú silu, ale na druhej strane je tu otázka, ako sa im podarí čeliť rastúcim cenám energií. Situácia sa veľmi rýchlo mení,“ opisuje Tešla.

Portál Kariéra.sk aktuálne ponúka 35 562 voľných pracovných miest, z čoho až 12 106 je dostupných v Bratislavskom kraji. Na tejto úrovni sa pohybovali voľné pracovné miesta počas celého roka 2022.

Atraktívna administratíva

Slováci majú záujem o pracovné pozície administratívny pracovník, predavač v obchodnej prevádzke alebo obchodný zástupca. Z pracovných oblastí preferujú obchod, marketing a reklamu, štátnu správu alebo bankovníctvo, poisťovníctvo, finančné služby a reality.

U Slovákov tiež pretrváva nezáujem o pracovné pozície s prevahou fyzickej práce, ktoré sú zväčša vykonávané v ťažších pracovných podmienkach. Ide najmä o pozície stavebných robotníkov, lešenárov, vodičov, skladníkov, poľnohospodárov, opatrovateľov a podobne. Zamestnávatelia ťažšie hľadajú kvalifikovanú pracovnú silu aj do sektorov zdravotníctva, sociálnych služieb a školstva. Informuje Pavol Hudec, projektový vedúci za spoločnosť Trexima na základe preferencií, ktoré o sebe uvádzajú uchádzači o prácu registrovaní na pracovno-poradenskom portáli Internetový sprievodca trhom práce (ISTP).

Situácia na trhu práce je však stále priaznivá. To znamená, že ľudia, ktorí v aktuálnom období plánujú zmeniť zamestnávateľa alebo hľadajú novú prácu, majú vysoké šance zamestnať sa, hovorí Tešla. Mnohí slovenskí zamestnávatelia hlásia nedostatok zamestnancov. Výrazne chýba pracovná sila v cestovnom ruchu, gastre a hotelierstve, vo výrobe, na pracovnom trhu chýba tiež kvalifikovaná pracovná sila, zdravotníci, učitelia. V poslednom období výrazne rástli ponuky v oblasti obchodu, v informatike, v telekomuniká­ciách.

Zamestnancov čakajú rýchle zmeny

Trh práce radí, že zamestnávatelia i zamestnanci musia byť pripravení na rýchle zmeny. „Flexibilita, ochota a schopnosť učiť sa a nadobúdať nové zručnosti je nevyhnutnosťou pre uplatnenie na trhu práce,“ opísala Zuzana Rumiz, generálna manažérka ManpowerGroup Slovensko.

Prognóza vývoja trhu práce na rok 2023 bude podľa Hudeca závislá od viacerých významných faktorov, ako napríklad ceny energií pre podnikateľov, vojna na Ukrajine, rast cien materiálov a služieb alebo vývoj ekonomík u našich najväčších obchodných partnerov. Všeobecne sa však očakáva podobná situácia ako minulý rok, čo znamená viac pracovných miest ako záujemcov o prácu a problémy s náborom na strane zamestnávateľov.

Slovensko však dnes čelí odlivu ľudí do zahraničia, keďže aj v mnohých iných krajinách je problematické nájsť dostatok kvalifikovaných ľudí. Ako informuje Zuzana Rumiz, tak je dlhodobo vysoký dopyt po operátoroch výroby v automotive sektore, ako aj v iných odvetviach priemyslu. Dodáva, že mnohé tieto pozície sú vhodné aj pre ľudí bez skúseností. Najmä jazykovo zdatnejší uchádzači a uchádzačky si môžu nájsť prácu v centrách zdieľaných služieb, pre ktoré je náročné nájsť dostatok vhodných ľudí. Priemysel ponúka mnoho príležitostí na uplatnenie aj pre ľudí s vyšším technickým a inžinierskym vzdelaním, vrátane manažérskych funkcií. O prácu sa nemusia obávať ľudia z oblasti IT, po ktorých je neustále vysoký dopyt.

Zuzana Palková - kouc koucing Čítajte viac Profesionálna koučka: Na dobrého šéfa neexistuje návod. Kľúčom je práca na sebe

Nedostatok zamestnancov v automotive sektoru potvrdzuje aj Tešla. „Vo všeobecnosti môžeme povedať, že firmy sa „bijú“ o kvalifikovaných uchádzačov s technickým vzdelaním, ktorých je na Slovensku nedostatok. Už niekoľko rokov majú napríklad automobilové spoločnosti problém nájsť ľudí do výroby, práve nových zamestnancov získavajú zo zahraničia,“ uviedla. Dopĺňa, že Slováci sa tiež prirodzene snažia posúvať do krajín, ktoré im poskytujú vyšší životný štandard a lepšie platy. Čiže je prirodzené, že miesta, ktoré nedokážu firmy na Slovensku obsadiť, musia vykryť pracovnou silou spoza hraníc Slovenska.

Najviac práce v Bratislave

Najviac pracovných príležitostí na portáli ISTP prináša Bratislavský, Žilinský a Nitriansky kraj. Z okresov majú uchádzači najvyššiu šancu na novú prácu v Bratislave, Nitre, Novom Meste nad Váhom, Žiline a Trnave, hovorí Hudec. S ním sa zhoduje aj Rumiz. „Najviac pracovných príležitostí je momentálne na západnom Slovensku.“

Zamestnávatelia, ako informuje hovorkyňa Kariery.sk, majú problémy obsadiť kvalifikované pozície ako sú lekári, zubári, vytratil sa záujem aj o učiteľské povolanie. Gastro segment hlási nedostatok nových kandidátov, ľudia, ktorí stratili prácu počas pandémie, sa už do gastra nevrátili. „Rovnako sú na tom povolania, ktoré vyžadujú manuálnu prácu. Tá nevonia ani dnešnej mladej generácii, ktorá vstupuje na pracovný trh. Kedysi sa remeslo tradovalo z otca na syna, čo je dnes už minulosťou. Slabý záujem je o odevníctvo, poľnohospodárstvo, manuálnu prácu,“ vysvetľuje.

Dôvody, prečo je také množstvo pracovných ponúk, sú rôzne, podľa toho, o ktorý sektor ide. Rumiz uvádza príklad v oblasti informačných technológií, kde dopyt veľmi prudko rástol a stále rastie z dôvodu čoraz vyššej digitalizácie. A celosvetovo nie je dostatok ľudí, ktorí by tento dopyt pokryli – napriek atraktívnemu finančnému ohodnoteniu. Pri iných pozíciách je problémom napríklad fyzická náročnosť práce a pracovných podmienok, ktoré nie sú dostatočne finančne vykompenzované do takej miery, aby prilákali uchádzačov a uchádzačky.

mladá žena, jazyky, výučba, práca a kariéra Čítajte viac Obyčajný plat a práca z domu už nestačia. Tristo eur na rok či zdravotná prehliadka, čo nové ponúkajú firmy?

„Pracovných ponúk je veľa a vhodných kandidátov je nedostatok,“ uvádza Tešla. S tým, že dnes je pre ľudí, ktorí túžia po zmene, výhodná situácia a môžu si vyberať.

Z prieskumu portálu Kariéra.sk vyplýva, že až 54 percent ľudí na Slovensku nie je spokojných so svojím platom v práci a ohodnotením zo strany zamestnávateľa. Je preto prirodzené, že ľudia nemajú záujem o pracovné pozície, ktoré sú ohodnotené minimálnou mzdou, informuje Tešla. Kariera.sk vysvetľuje, ako funguje pracovný trh vo veľkých metropolách v zahraničí. „Menej zaujímavé povolania vykonávajú ľudia zo zahraničia, ktorí si prišli privyrobiť a zvýšiť svoj životný štandard. Toto sa deje už aj na Slovensku. Práve preto dnes nájdeme vo výrobe alebo gastre množstvo ľudí zo zahraničia (Rumunsko, Ukrajina, Srbsko).“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #trh práce #pracovné pozície