EÚ prichádza s plánom ako pomôcť s cenami energií. V hre sú dotácie či daňové úľavy

Podľa Európskej komisie (EK) je potrebné urýchlene prijať opatrenia na ochranu domácností a firiem v Európe pred razantným nárastom cien energií.

13.10.2021 13:20
radiator, energie, teplo Foto:
Ilustračná fotka
debata (8)

Eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová v stredu predstavila balík nástrojov, ktoré môžu členské štáty Európskej únie (EÚ) použiť bez porušenia pravidiel hospodárskej súťaže.

Medzi opatrenia, ktoré EK navrhuje, patria napríklad priame platby, daňové úľavy a subvencie pre malé firmy. Komisia však uvažuje aj o strednodobých reformách, ktoré by z dlhodobého hľadiska zvýšili odolnosť európskeho energetického trhu.

Ján Pišta Čítajte viac Analytik o situácii na trhu s energiami: Robí vláda dosť? Ak by nič nerobila, ľudia by platili 3 až 5-krát viac

„Musíme podporiť na ochranu odkázaných občanov aj európske firmy, kým sa dostaneme z pandémie," uviedla Simsonová. „Komisia pomáha členským štátom, aby okamžite prijali opatrenia na zmiernenie následkov pre občanov a firmy počas tejto zimy."

Balík nástrojov, ktorý predstavila EK, obsahuje aj opatrenia proti kolísaniu cien v budúcnosti. Komisia chce napríklad preskúmať možnosť spoločného nákupu plynu, spoločných rezerv plynu, rovnako ako vybudovanie európskeho energetického trhu. Lídri členských štátov budú diskutovať o strednodobých opatreniach balíka na samite EÚ na konci budúceho týždňa.

Medzi krátkodobé vnútroštátne opatrenia patrí núdzová podpora príjmu domácností, štátna pomoc spoločnostiam a cielené zníženie daní. Komisia bude podporovať aj investície do obnoviteľnej energie a energetickej účinnosti, chce preskúmať možné opatrenia, týkajúce sa skladovania energie a nákupu zásob plynu a posúdiť súčasnú podobu trhu s elektrickou energiou.

Eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová pri tejto príležitosti uviedla, že rastúce globálne ceny energií sú pre EÚ vážnym problémom a upozornila, že v momente ekonomického oživenia po koronakríze je dôležité chrániť zraniteľných spotrebiteľov a podporovať európske spoločnosti.

„Komisia pomáha členským štátom prijať v tejto zime opatrenia na zníženie vplyvu na domácnosti a podniky. Súčasne identifikujeme ďalšie strednodobé opatrenia, ktoré zaistia, aby bol náš energetický systém odolnejší a flexibilnejší, aby odolal akýmkoľvek budúcim výkyvom,“ uviedla Simsonová. Spresnila, že súčasná situácia s nárastom cien je výnimočná a dodala, že vnútorný trh s energiou krajinám EÚ za posledných 20 rokov dobre slúžil.

„Komisia uviedla, že existujúci právny rámec umožňuje EÚ a jej členským štátom prijať opatrenia na riešenie situácie. Prednosť by mali mať cielené opatrenia, ktoré môžu rýchlo zmierniť vplyv zvýšenia cien na spotrebiteľov a malé podniky.

Karol Galek, Andrej Juris Čítajte viac Situácia okolo odchodu Slovakia Energy sa vyostruje. Kto zachráni ich zákazníkov?

Okamžité opatrenia, ktoré navrhla EK – poskytovať núdzovú podporu pre osoby v stave energetickej chudoby formou poukážok alebo čiastočných platieb za účty; povoliť dočasné odklady platieb za účty za energie; zaviesť ochranné opatrenia, aby sa zabránilo odpojeniu od siete; zabezpečiť dočasné, cielené zníženie sadzieb daní pre zraniteľné domácnosti; poskytovať pomoc spoločnostiam alebo odvetviam v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci; posilniť medzinárodný dosah v oblasti energetiky s cieľom zaistiť transparentnosť, likviditu a flexibilitu medzinárodných trhov.

Komisia chce okrem toho preskúmať možné správanie narúšajúce hospodársku súťaž na trhu s energiou, požiada Európsky orgán pre cenné papiere a trhy (ESMA) o zlepšené monitorovanie vývoja na trhu s uhlíkom a chce uľahčiť širší prístup k zmluvám o nákupe energie z obnoviteľných zdrojov a podporiť ich sprievodnými opatreniami.

Prechod na čistú energiu je pre EÚ najlepším poistením proti cenovým šokom energií v budúcnosti a je potrebné ho urýchliť, uviedla exekutíva EÚ vo svojom oznámení. Komisia upozornila tiež na dôležitosť skladovania plynu pre dobré fungovanie trhu s plynom v EÚ. Únia má v súčasnosti skladovaciu kapacitu pre viac ako 20 % svojej ročnej spotreby, avšak nie všetky členské štáty majú zásobníky plynu a ich používanie a povinnosti ich údržby sa líšia od krajine ku krajine.

Simsonová predloží uvedený súbor nástrojov poslancom Európskeho parlamentu vo štvrtok (14.10.) a ministrom energetiky EÚ v pondelok (18.10.). O zvýšených cenách energií budú diskutovať aj premiéri a prezidenti na samite EÚ v Bruseli (21.-22.10).

8 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Európska komisia #ceny