Situácia okolo odchodu Slovakia Energy sa vyostruje. Kto zachráni ich zákazníkov?

Predseda regulačného úradu ÚRSO Andrej Juris zdôraznil, že týmto krokom im OKTE skomplikovala možnosť dôsledne posudzovať žiadosť Slovakia Energy o zrušenie podnikania, čím ohrozila svojich zákazníkov ráznym zvýšením cien u nových dodávateľov. Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík (SaS) zdôrazňuje, že štát podniká právne kroky.

12.10.2021 14:32
Karol Galek, Andrej Juris Foto: ,
Na snímke zľava predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andrej Juris a štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Karol Galek.
debata (4)

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) informoval, že počas víkendu všetci odberatelia elektriny a plynu spoločnosti Slovakia Energy, s.r.o. prešli automaticky do inštitútu takzvanej dodávky poslednej inštancie. Stalo sa tak necelé dva týždne po tom, ako spoločnosť náhle ohlásila, že na trhu končí. Pôvodne mali mať ich zákazníci na výber nového dodávateľa tri mesiace.

Ceny zaručiť nevedia

V tejto súvislosti regulátor ubezpečil všetkých dotknutých odberateľov, že majú naďalej zachovanú nepretržitú dodávku elektriny aj plynu. Zdôraznil to aj minister Sulík, ktorý však zároveň nevylúčil, že kým dodávky energií pre zákazníkov odídenej firmy sú zabezpečené, cena týchto dodávok pre zákazníkov Slovakia Energy nie je zatiaľ pri elektrickej energii jasná. Plyn bude týmto zákazníkom SPP dodávať za štandardné ceny, napriek tomu, že musí dodatočne pre nových zákazníkov nakúpiť plyn v súčasnosti.

Slovakia Energy bol v minulom roku štvrtým najväčším dodávateľom na trhu s plynom, s trhovým podielom asi šesť percent. Najviac zákazníkov má SPP, vyše 60 percent, po ňom nasledujú innogy a ZSE Energia. Podnik bol zároveň jeden z najväčších alternatívnych dodávateľov elektriny. Medzi troch dominantných tradične patria Západoslovenská energetika, Stredoslovenská energetika a Východoslovenská energetika.

Podobná je aj situácia s elektrinou, kde však distribučné spoločnosti požadujú za vyššie nákupné ceny elektriny pre nových zákazníkov dotáciu od štátu. Podľa štátneho tajomníka rezortu hospodárstva Karola Galeka by mali mať spoločnosti náklady v budúcom roku vyššie o približne 30 miliónov eur.

Štát pripravuje žaloby

Sulík však vyhlásil, že tieto nedoplatky štát platiť nechce a zákazníci Slovakia Energy môžu okamžite podpísať zmluvy s SPP, ktorý dodáva aj elektrickú energiu za štandardné ceny. Rokovania rezortu s distribučnými spoločnosťami by sa mali uzavrieť v tomto týždni. “My medzitým konzultujeme aj s našimi právnikmi, aké legislatívne kroky môžeme proti Slovakia Energy podniknúť,” oznámil minister.

spp, plyn Čítajte viac Sulík: 300-tisíc zákazníkov krach energofirmy neovplyvní

Regulátor a ministerstvo zároveň ukázali prstom na spoločnosť OKTE, ktorá organizuje a vyhodnocuje krátkodobý trh s elektrinou a zabezpečuje zúčtovanie odchýlok na území Slovenska. Práve im totiž Slovakia Energy, podobne ako regulátorovi, musela pri rozhodnutí, že chce odísť zo slovenského trhu, zaslať oficiálnu žiadosť.

Regulátor sa však vyjadril, že spoločnosť OKTE, a.s. neočakávane, už 07.10.2021, dohodou ukončila Zmluvu o zúčtovaní odchýlky so subjektom Slovakia Energy, s.r.o., čím de facto okamžite ukončila podnikanie Slovakia Energy, s.r.o., a presunula zákazníkov Slovakia Energy z režimu regulovaných cien do režimu cien dodávky poslednej inštancie.

VIDEO: Richard Sulík o energiách:

Video

Predseda ÚRSO Andrej Juris situáciu okomentoval s tým, že „spoločnosť OKTE, a.s. skomplikovala ÚRSO možnosť dôsledne a v adekvátnom časovom horizonte posudzovať žiadosť Slovakia Energy o zrušenie podnikania, najmä s ohľadom na maximálne možné zmiernenie dopadov na dotknutých odberateľov.“

Za pravdu dal regulátorovi aj Sulík. “Pýtajte sa OKTE, prečo prakticky z večera do rána dovolila tým skrachovancom odísť z trhu a nechať svojich zákazníkov v riziku,” vyhlásil v pondelok. Denník Pravda OKTE požiadal o reakciu, zatiaľ sa však nevyjadrili.

Dodávateľ tvrdí, že to nie je jeho chyba

Firma Slovakia Energy na obvinenia štátu a ÚRSO reagovala, že namieta, že odchod z trhu je výsledkom manažérskeho zlyhania vedenia, spojeného s nekorektným správaním sa voči zákazníkom. Trvá na tom, že za jej odchodom sú úplne legitímne dôvody. „K ukončeniu podnikania na našom trhu doviedla dodávateľa okrem situácie na trhoch aj štátna regulácia cenotvorby,” informovala PR manažérka Bohemia Energy Hana Novotná.

„Keď Slovakia Energy začala v roku 2008 pôsobiť na slovenskom trhu, očakávali sme, že sa regulácia skončí. Je však rok 2021 a koniec tejto regulácie je stále v nedohľadne. Za daného stavu nemá zmysel, aby sme investovali do ďalšieho rozvoja firmy, a preto sme sa rozhodli pristúpiť k tomuto náročnému kroku a vrátiť licenciu,“ vyjadril sa konateľ firmy Slovakia Energy Jiří Pisařík.

Slovakia Energy patrí do energetickej skupiny Bohemia Energy, ktorá nedávno v Česku oznámila výrazné zdražovanie. Obchodná časť ceny elektriny tam vzrastie už od novembra dvojnásobne na 4 144 českých korún (163 eur) za megawatthodinu a celková cena po zahrnutí distribučných sadzieb sa zvýši o 49 percent na 6 256 korún (247 eur). České ceny elektriny sú totiž menej regulované ako na Slovensku, kde musí zdraženie schváliť regulátor a môže byť platné až od januára. U susedov môže dodávateľ, pokiaľ to má v zmluve, meniť ceny aj počas roka.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dodávatelia energií #Slovakia Energy #energetika