Sulík: 300-tisíc zákazníkov krach energofirmy neovplyvní

Viac ako 300-tisíc odberateľov čaká nedobrovoľná zmena dodávateľa elektriny či plynu. Najväčší alternatívny predajca energií pre domácnosti Slovakia Energy vo štvrtok ohlásil, že pre prudký nárast cien končí.

02.10.2021 16:30
spp, plyn Foto: , ,
Štátny SPP je podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka pripravený prijať nových zákazníkov po odídenej firme Slovakia Energy.
debata (94)

„Ubezpečujeme všetkých zákazníkov, že hoci podobné odchody alternatívnych dodávateľov, ako v prípade Slovakia Energy, sa ešte môžu diať, lebo sa to aktuálne deje aj v iných krajinách, títo ľudia o dodávky elektriny ani plynu neprídu,” vyhlásil v piatok tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek (SaS), s tým, že k dispozícii sú naďalej iní dodávatelia, ku ktorým v takomto prípade môžu automaticky prejsť.

energie_2_pr_clanok_reklama_nepouzivat Čítajte aj Koalícia predstavila opatrenia proti zdražovaniu energií. Štát budú stáť 400 miliónov

Samotná firma zákazníkov takisto informovala, že môžu vypovedať zmluvu a bez akéhokoľvek porušovania súčasných zmlúv prejsť k dodávateľovi, ktorého si sami vyberú. Prípadne sa o nich, v období troch mesiacov od ukončenia činnosti Slovakia Energy, postará takzvaný dodávateľ poslednej inštancie – toto právo vzniká každému jednému z nich zo zákona. „Slovakia Energy odchádza prakticky do krachu, no štátna SPP túto situáciu zachráni, pretože je takzvaným dodávateľom poslednej inštancie. Aj novým zákazníkom tak bude vedieť dať primerané ceny,“ spresnil minister hospodárstva Richard Sulík.

Slovakia Energy bol v minulom roku štvrtým najväčším dodávateľom na trhu s plynom, s trhovým podielom asi šesť percent. Najviac zákazníkov má SPP, vyše 60 percent, po ňom nasledujú innogy a ZSE Energia. Podnik bol zároveň jeden z najväčších alternatívnych dodávateľov elektriny. Medzi troch dominantných tradične patria Západoslovenská energetika, Stredoslovenská energetika a Východoslovenská energetika.

„K ukončeniu podnikania na našom trhu doviedla dodávateľa okrem situácie na trhoch aj štátna regulácia cenotvorby,” informovala PR manažérka Bohemia Energy Hana Novotná.

„Keď Slovakia Energy začala v roku 2008 pôsobiť na slovenskom trhu, očakávali sme, že sa regulácia skončí. Je však rok 2021 a koniec tejto regulácie je stále v nedohľadne. Za daného stavu nemá zmysel, aby sme investovali do ďalšieho rozvoja firmy, a preto sme sa rozhodli pristúpiť k tomuto náročnému kroku a vrátiť licenciu,“ vyjadril sa konateľ firmy Slovakia Energy Jiří Pisařík. Slovakia Energy patrí do energetickej skupiny Bohemia Energy, ktorá nedávno v Česku oznámila výrazné zdražovanie. Obchodná časť ceny elektriny tam vzrastie už od novembra dvojnásobne na 4 144 českých korún (163 eur) za megawatthodinu a celková cena po zahrnutí distribučných sadzieb sa zvýši o 49 percent na 6 256 korún (247 eur). České ceny elektriny sú totiž menej regulované ako na Slovensku, kde musí zdraženie schváliť regulátor a môže byť platné až od januára. U susedov môže dodávateľ, pokiaľ to má v zmluve, meniť ceny aj počas roka.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosti #energetika #zdražovanie energií