Pomoc letiskám aj milióny na východ. Vládou prešlo viacero opatrení

Pre civilné letectvo zabezpečil kabinet na základe schém štátnej pomoci viac ako 7,9 milióna eur.

30.06.2021 12:32
Vláda  Eduarda Hegera Foto:
Vláda Eduarda Hegera (OĽaNO).
debata (2)

Pre slovenské civilné letectvo zasiahnuté pandémiou koronavírusu štát zabezpečil na základe príslušných schém štátnej pomoci z dielne ministerstva dopravy viac ako 7,9 milióna eur. Vládny kabinet totiž schválil návrh rezortu dopravy zmeniť účel použitia kapitálových výdavkov z roku 2020. Financie určené na bežné výdavky boli pôvodne určené taktiež pre leteckú dopravu a infraštruktúru.

Ako informoval minister dopravy Andrej Doležal, návrh má síce negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy, ale na strane druhej nezvyšuje štátny rozpočet, keďže ide len o preklasifikovanie kapitálových výdavkov z roku 2020 na bežné výdavky v rámci rozpočtu rezortu dopravy.

lietadlo bielorusko minsk ryanair Čítajte viac V rámci charterovej letnej sezóny možno z Košíc cestovať do siedmich destinácií

Vzhľadom na potrebu zabezpečiť leteckú dostupnosť Slovenska, repatriáciu občanov či zásobovanie štátu zdravotníckym materiálom sa počas krízovej situácie zákaz vykonávania civilných letov nevzťahoval na určité kategórie letov. Preto letiskové spoločnosti museli zabezpečiť prevádzkyschopnosť príslušného letiska i poskytovanie letiskových služieb v požadovanom rozsahu.

Strata príjmov v doprave

Okrem toho aj nezáujem o využívanie obchodnej leteckej dopravy prispel k strate príjmov letiskových spoločností. Rezort dopravy s cieľom zabezpečiť čiastočnú kompenzáciu pre letiskové spoločnosti preto vypracoval dve schémy štátnej pomoci, ktoré sa majú realizovať do konca tohto roka. Na pomoc bolo vyčlenených 21 miliónov eur.

Podľa ministerstva dopravy prognózy týkajúce sa letovej prevádzky, ktorej najväčšiu časť tvorí obchodná letecká doprava, nie sú pre oblasť civilného letectva na najbližšie obdobie veľmi priaznivé. Európska organizácia pre bezpečnosť letovej prevádzky (Eurocontrol) predpokladá tri scenáre do roku 2024.

V prípade prvého sa predpokladá návrat letovej prevádzky na úroveň roku 2019 do roku 2024, ak bude vakcína na ochorenie COVID-19 pre cestujúcich široko dostupná do leta 2021. Kým druhý scenár počíta s rokom 2026, tak tretí, pesimistický scenár predpokladá návrat letovej prevádzky na úroveň roku 2019 až do roku 2029 s tým, že do roku 2024 dosiahne len 75 percent úrovne roku 2019.

Peniaze pôjdu na východ Slovenska

Štát priebežne poskytne regionálny príspevok v celkovej výške zhruba 1,66 milióna eur podľa zoznamu projektov financovaných alebo spolufinancovaných z regionálneho príspevku niektorým okresom na východnom Slovensku. Vyplýva to z návrhu ročných priorít okresov Bardejov, Košice-okolie, Levoča, Michalovce, Snina a Stropkov na rok 2021 z dielne ministerky pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veroniky Remišovej (Za ľudí), ktorý v stredu odobril vládny kabinet. Štát chce takto podporiť 34 projektov.

Z toho 24 projektov predložili mestá a obce, týkajú sa revitalizácie verejných priestranstiev, zlepšenia občianskej vybavenosti či podpory cestovného ruchu. Ďalšie štyri – takisto od miest a obcí – sú zamerané na registrované sociálne podniky, ktorých cieľom je integrácia znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie na trhu práce. Tri projekty mimovládnych organizácií sa týkajú poskytovania sociálnych služieb a zvyšné tri projekty podnikateľských subjektov sú zamerané na inováciu výrobných procesov.

Veronika Remišová Čítajte viac Prešov a Košice dostanú moderné prímestské vlaky z eurofondov, tvrdí Remišová

„Uvedené projekty vytvoria 30 pracovných miest,“ skonštatoval rezort regionálneho rozvoja v materiáli. V zozname aktivít, na ktoré sa má poskytnúť regionálny príspevok, sa nachádza 40.000 eur pre firmu 3G so sídlom v obci Hertník (okres Bardejov) na obstaranie technológie na rezanie a gravírovanie. Takisto je v pláne vyčlenených 60-tisíc eur pre sociálny podnik Zbor-Stav v Zborove (okres Bardejov) na vytvorenie podmienok pre adaptáciu nízkokvalifikovanej pracovnej sily obstaraním univerzálnej stavebnej techniky.

Štát chce takto podporiť aj výstavbu cyklochodníka v obci Geča (okres Košice-okolie), vyčlenil na to 50.000 eur. V Spišskom Podhradí (okres Levoča) zas chce štát prispieť na realizáciu výstavby vodozádržno-parkovacieho systému s verejným osvetlením, vyhradil na to vyše 70.000 eur.

Novinky pri plánovaní výstavby

Kompetencie Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR na úseku územného plánovania, výstavby a vyvlastnenia by mal prevziať nový ústredný orgán štátnej správy Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR. Ten by mal mať aj vertikálnu štruktúru podriadených úradov a právomoc doterajších stavebných úradov by mala prejsť na jeho pracoviská v regiónoch. Vyplýva to z novely zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, ktorý v stredu schválil kabinet Eduarda Hegera (OĽANO).

„Cieľom návrhu zákona je v súvislosti s návrhom rekodifikácie stavebného zákona zriadiť nový ostatný ústredný orgán štátnej správy Úrad pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky, ktorý prevezme kompetencie Ministerstva dopravy a výstavby SR na úseku územného plánovania, výstavby a vyvlastnenia,“ uvádza sa v schválenom materiáli.

robotníci. stavbári, práca, Čítajte viac Stavbári nakoniec nedostanú pandemickú finančnú podporu od rezortu dopravy

Centrálne bude podľa novely povoľovanie stavieb riadiť novozriadený úrad, ktorý bude aj špecializovaným stavebným úradom pre niektoré stavby a právomoc doterajších stavebných úradov, ktorým sú obce, prejde na jeho pracoviská v regiónoch.

Pri novom úrade by mal pôsobiť aj poradný orgán pre územné plánovanie, v ktorom budú zastúpené profesijné stavovské organizácie spracovateľov územnoplánovacích dokumentácií, samospráv, ako aj zástupcov obstarávateľov a univerzít architektonického a urbanistického zamerania. Pokiaľ novelu zákona schváli aj Národná rada SR, mala by podľa tohto návrhu platiť od začiatku budúceho roka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #výstavba #letisko #východ Slovenska