Prešov a Košice dostanú moderné prímestské vlaky z eurofondov, tvrdí Remišová

Ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) schválila 70 miliónov eur na nákup 9 elektrických vlakových jednotiek. Majú posilniť dopravu v Prešovskom a Košickom kraji.

01.06.2021 09:18
Veronika Remišová Foto:
Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
debata (3)

„Moderná prímestská a regionálna vlaková doprava zohráva nezastupiteľnú úlohu pre tisíce ľudí, ktorí každý deň cestujú do práce či do školy v Košiciach a Prešove z priľahlých obcí,“ hovorí Remišová. Dodáva, že ak chceme, aby ľudia viac využívali ekologickú železničnú dopravu, musí byť komfortná a spoľahlivá. „Práve preto z eurofondov podporujeme modernizáciu železničnej osobnej dopravy v regiónoch,“ hovorí ministerka.

Ide o 3. časť projektu Modernizácia vozového parku železničných koľajových vozidiel hradeného z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Vyhlasovateľom vyzvania je ministerstvo dopravy a oprávneným žiadateľom je Železničná spoločnosť Slovensko.

Vďaka 70 miliónom eur z európskych zdrojov sa na železničné koľaje na území Prešovského a Košického kraja dostane 9 nových elektrických jednotiek. Súpravy s minimálne 300 miestami na sedenie budú premávať v prímestskej a v regionálnej železničnej doprave východoslovenského regiónu.

Konkrétne pomôžu zlepšiť kvalitu cestovania na úsekoch železničných tratí: Košice – Lipany – Plaveč, Košice – Trebišov a po elektrifikácii až po Humenné a úseky Košice – Michaľany – Čierna n/Tisou, Košice – Moldava n/Bodvou.

Nové súpravy nahradia opotrebované a poruchové viac ako 40-ročné vozidlá, ktoré nespĺňajú ekologické požiadavky a nevyhovujú kritériám pre komfortnú dopravu.

Nové prímestské a regionálne vlaky budú nízkopodlažné a prispôsobené na prepravu imobilných cestujúcich. Tiež budú mať nasledujúce parametre:

  • rýchlosť jazdy až 160 km/hod
  • 300 miest na sedenie
  • klimatizácia
  • WiFi pripojenie
  • budú vybavené moderným informačným systémom (vizuálny/akus­tický)
  • systém počítania cestujúcich
  • kamerový systém
  • umožnia prepravu bicyklov, kočíkov a nadrozmerných batožín

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Veronika Remišová