Stavbári nakoniec nedostanú pandemickú finančnú podporu od rezortu dopravy

Stavebný sektor priamu finančnú podporu na prekonanie negatívnych následkov pandémie koronavírusu od ministerstva dopravy a výstavby, ako ani od štátu nedostane. Rezort totiž nemá na to zákonné, ani finančné možnosti. Ako informoval odbor komunikácie ministerstva, stavebné spoločnosti môžu žiadať o dotácie, tak ako zamestnávatelia z iných oblastí, rezort práce.

25.05.2021 11:10
robotníci. stavbári, práca, Foto:
Ilustračný obrázok.
debata

Ministerstvo dopravy a výstavby sa však snaží stavebnému sektoru pomôcť inými spôsobmi. Pokračuje v podpore, ktorá smeruje do oblasti rozširovania a zveľaďovania bytového fondu, a to v oblasti nájomného bývania poskytovaním dotácií z rezortu a výhodných úverov zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Podobne je tomu aj v oblasti obnovy budov, ktoré súvisia so zatepľovaním, rekonštrukciou spoločných časti bytových domov. K dispozícii sú aj dotácie na odstránenie systémových porúch bytových domov, či príspevky na zateplenie rodinných domov.

penta nemocnica bory Čítajte viac Stopne koronavírus výstavbu? Firmy sa spoliehajú na pomoc od štátu

Rezort dopravy a výstavby pripravil a zverejnil nedávno aj zoznamy investičných priorít v cestnej a železničnej infraštruktúre s nadväzujúcimi harmonogramami. Čo sa týka železníc, tak harmonogram je ešte v príprave. Tieto harmonogramy by mali podľa ministerstva dopravy a výstavby prispieť k predvídateľnosti vyhlasovania stavebných zákaziek v rezorte dopravy. Ako podotýka ministerstvo dopravy a výstavby, transparentné plány prispejú taktiež k stabilite stavebného sektora na Slovensku.

Veľkou príležitosťou pre stavebný sektor sú podľa rezortu aj plánované investície z plánu obnovy, ktorý je na schválení v Bruseli. Práve preinvestovanie týchto finančných prostriedkov má napomôcť k zmierneniu dopadov pandémie aj na segment stavebníctva. „Okrem podpory rozvoja infraštruktúry nízko-uhlíkovej dopravy, ekologickej nákladnej dopravy, podpory ekologickej osobnej dopravy a podpory budovania infraštruktúry pre alternatívne pohony chceme z neho financovať výstavbu cykloinfraštruktúry a tiež obnovu verejných budov a rodinných domov,“ dodáva ministerstvo.

debata chyba
Viac na túto tému: #pandémia #stavbári #stavebný sektor