Finanční agenti nedodržujú zákon. NBS im za to rozdáva pokuty a zakazuje činnosť

Pokuty, upozornenia a odobraté povolenia. Taký je výsledok kontroly finančných sprostredkovateľov zo strany Národnej banky Slovenska (NBS). Trestá ich za to, že si nerobia povinné školenia a skúšky. Centrálna banka niektorým z nich dala aj čas na to, aby si svoje povinnosti splnili. Zrejme však nejde len o ignorovanie zákona, ale aj o dôsledky koronakrízy.

22.04.2021 18:00
debata

V čom vlastne finanční sprostredkovatelia pochybili? Ešte koncom februára 2018 totiž začala platiť nová a prísnejšia legislatíva. Okrem iného zmenila požiadavky štátu na odborné vzdelanie ľudí, ktorí poskytujú finančné sprostredkovanie. Tie si mali podľa novely zákona o finančnom sprostredkovaní splniť najneskôr do jedného roka od jej platnosti. Výnimku mala len odborná prax.

nbs, kazimir, Čítajte viac Finanční agenti ignorujú zákon. Jedna firma dostala pokutu, druhá stratila licenciu

„NBS na základe právoplatných rozhodnutí odobrala povolenie na vykonávanie činnosti samostatným finančným agentom, ktorí od 24. februára 2019 nesplnili požiadavky odbornej spôsobilosti,“ vysvetľuje hovorca NBS Peter Majer. To v praxi znamená, že neabsolvovali povinné školenia a skúšky pre vyšší stupeň odbornej spôsobilosti v sektore, v ktorom pôsobia.

Centrálna banka zároveň priznáva, že chýbajúcim odborným vzdelaním sprostredkovateľov môže byť poškodený aj ich klient. Podľa Majera je však každý prípad individuálny a nedá sa to paušalizovať. Udelenie sankcie zo strany NBS však podľa jeho slov automaticky neznamená, že bol niekto poškodený.

Niekto dostal pokutu, niekto je bez licencie

Centrálna banka začala agentom rozdávať sankcie už v roku 2019. Zatiaľ ide len o desiatky samostatných finančných sprostredkovateľov a firiem. Registrovaných je pritom niekoľko stoviek samostatných a tisíce podriadených agentov. Podľa finančného analytika z OVB Allfinanz Slovensko Mariána Búlika je zrejmé, že niektorí agenti majú s novými pravidlami problémy.

Kvôli nedodržaniu zákonných povinností prišli niektorí sprostredkovatelia aj o licenciu. Bez nej nemôžu vykonávať svoju činnosť. Iné subjekty, najmä firmy, dostali od centrálnej banky len pokutu. Tie sa pohybovali v rozmedzí od 1 000 do 3 000 eur. Majer tvrdí, že ide o bežný postup. „NBS posudzuje v rámci konania o uložení sankcie každý prípad individuálne,“ tvrdí.

Navyše v rozhodovaní podľa Majera musí centrálna banka dbať na to, aby v „skutkovo a právne zhodných prípadoch nevznikali neodôvodnené rozdiely“. V praxi to znamená, že zisťuje všetky okolnosti, pri ktorých sa firma či samostatný agent dopustili prehrešku. Tí, ktorí dostali pokutu a zostala im licencia, dostávajú navyše čas na to, aby si vzdelanie a skúšky dodatočne dokončili.

Agentov kontrolujú agenti

Bulík upozorňuje, že o povolenia neprišli agenti len kvôli svojej nezodpovednosti. Mnoho z nich ukončilo činnosť práve v čase pandémie. Jej dôsledky boli podľa neho najmä pre malé firmy neprekonateľnou prekážkou. „Tieto firmy a agenti sa často neodhlásia z registra NBS a tá eviduje ich povinnosti ako nesplnené,“ tvrdí. Následkom je strata licencie a prípadné pokuty, dodal.

NBS: Predstavenie nových bankoviek Čítajte viac NBS sa pustila do finančných agentov. Berie im licencie a rozdáva pokuty

Problémy v plnení povinností môže spôsobiť aj rozdelenie finančného sprostredkovania. Finanční agenti totiž môžu na trhu pôsobiť jednak ako samostatní, podriadení, ale aj ako viazaní sprostredkovatelia. Podriadených agentov však majú na starosti samostatní finanční agenti. To sa týka aj kontroly absolvovania ich odborných školení a skúšok.

Ak si podriadený agent neplní svoje povinnosti, samostatný agent zo zákona musí podať návrh na zrušenie zápisu v registri, ktorý spravuje NBS. „Obvykle k takémuto postupu dochádza v prípadoch, keď si zabudnú v rámci ročnej lehoty obnoviť osobitné finančné vzdelávanie,“ vysvetľuje Búlik. Skúšky musia absolvovať raz za štyri roky.

NBS trestá firmy aj samostatných agentov

Naposledy centrálna banka udelila pokutu dvom firmám, ktoré sa venujú finančnému sprostredkovaniu. Začiatkom marca tohto roka dostala pokutu tisíc eur eseročka LEKOL. Jej štatutárny orgán totiž nemal od konca augusta 2019 až do konca júla minulého roka absolvované dodatočné vzdelanie a skúšky v oblasti sprostredkovania druhého a tretieho dôchodkového piliera.

Firma si povinnosť splnila až v septembri minulého roka. Pokuta tak bola zrejme aj preto o niečo nižšia. Centrálna banka ju potrestala aj za to, že jej na požiadanie nepredložila informácie a doklady potrebné na dohľad regulátora.

Peter Kažimír Čítajte viac NBS zobrala licenciu trom finančným agentom. Tri firmy od nej dostali pokutu

O niečo vyššiu pokutu, 3 000 eur, dostala v marci aj eseročka Poistenie. Niekoľko finančných agentov tejto firmy tiež nespĺňalo nové požiadavky na vzdelanie a skúšky. Centrálnej banke musí firma okrem pokuty tiež preukázať, že si vzdelanie agenti dodatočne dokončili.

NBS tiež v priebehu januára tohto roka zobrala povolenie na sprostredkovanie firmám Family Finance, Badík & Partners a finančnej agentke Žanne Krepsovej. Koncom vlaňajšieho decembra zase prišli o licenciu Marcel Kreps, Zuzana Minarovičová a Štefan Krošlák. Firmy Prima Alfa, ZSE Energia a 4D Financial Consulting dostali za chýbajúce skúšky a vzdelanie aj pokuty.

Pred nimi prišlo o povolenie na prácu finančného sprostredkovania od platnosti nového zákona niekoľko ďalších subjektov.

Prečo musia byť agenti školení?

Odborné vzdelávanie a skúšky finančných sprostredkovateľov sú zo zákona povinné od roku 2009. Štát to vyžaduje najmä kvôli tomu, aby finančné služby poskytovali odborne vzdelaní a skúsení ľudia. Nejde pritom len o samotné vzdelanie, ale aj napríklad aj o bezúhonnosť. V minulosti sa totiž stávalo, že odborné poradenstvo v oblastí osobných financií mohol poskytovať v podstate ktokoľvek. Ľudia si tiež napríklad môžu overiť, či daný finančný agent má potrebné povolenie od regulátora. Register je verejne dostupný na stránke NBS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pokuty #NBS #finanční sprostredkovatelia #licencia #Národná banka Slovenska