Finanční agenti ignorujú zákon. Jedna firma dostala pokutu, druhá stratila licenciu

Národná banka Slovenska (NBS) pokračuje v sankciách voči finančným sprostredkovateľom. Tentokrát sa ušla pokuta 800 eur firme Adamkova & Partners. Spoločnosť SP & C - FIN prišla o povolenie finančného sprostredkovania.

04.03.2021 15:28
debata

Regulátor zobral firme SP & C – FIN licenciu kvôli tomu, že nezabezpečila nepretržité plnenie podmienky odbornej spôsobilosti na vykonávanie finančného sprostredkovania v sektore poistenia alebo zaistenia. Jej štatutárny orgán totiž od 24. februára 2019 nespĺňal požiadavky pre vyšší stupeň odbornej spôsobilosti v sektore poistenia alebo zaistenia. Rovnako mu chýbala aj odborná skúška v predmetnom sektore.

Podobného prehrešku sa dopustila aj firma Adamkova & Partners. Jej štatutárnemu orgánu chýbala odborná spôsobilosť a skúšky na vykonávanie finančného poradenstva v sektore poistenia alebo zaistenia a v sektore poskytovania úverov, úverov na bývanie a spotrebiteľských úverov. Keďže si však firma povinnosti nakoniec splnila do 10. júla minulého roka, dostala len pokutu.

V oboch prípadoch tiež firmy na požiadanie NBS nepredložili požadované informácie a doklady potrebné na riadny výkon dohľadu. Firmy nedodržali zákon, ktorý sa menil ešte pred vyše dvomi rokmi. Po novom totiž musia tí sprostredkovatelia, ktorí ponúkali svoje služby podľa predpisov platných do 22. februára 2018, spĺňať nové požiadavky pre odbornú spôsobilosť do 23. februára 2019. Týka sa to vzdelania aj odbornej skúšky.

Už v priebehu januára tohto roka prišli o povolenie na sprostredkovanie firmy Family Finance, Badík & Partners a finančná agentka Žanna Krepsová. Koncom vlaňajšieho decembra NBS tiež zobrala licenciu Marcelovi Krepsovi, Zuzane Minarovičovej a Štefanovi Krošlákovi. Firmy Prima Alfa, ZSE Energia a 4D Financial Consulting dostali za chýbajúce skúšky a vzdelanie aj pokuty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #NBS #finanční sprostredkovatelia #licencia #sprostredkovateľ