NBS sa pustila do finančných agentov. Berie im licencie a rozdáva pokuty

Národná banka Slovenska (NBS) od konca minulého roka trestá finančných sprostredkovateľov. Podľa regulátora im chýba povinné odborné vzdelanie a skúšky na sprostredkovanie. Najnovšie prišli v priebehu januára tohto roka o povolenie na sprostredkovanie firmy Family Finance, Badík & Partners a finančná agentka Žanna Krepsová. Regulátor už predtým rozdal trom firmám aj pokuty a ďalším trom samostatným finančným agentom zase zobral licenciu.

18.02.2021 10:46
debata (4)

Podľa NBS nemali zodpovedné osoby vo firmách Family Finance a Badík & Partners splnenú podmienku odbornej spôsobilosti na vykonávanie finančného sprostredkovania. Ešte pred vyše dvomi rokmi sa totiž pre sprostredkovateľov zmenil zákon. Podľa novely musia tí, ktorí ponúkali svoje služby podľa predpisov platných do 22. februára 2018, spĺňať požiadavky pre odbornú spôsobilosť. Vzdelanie a odbornú skúšku pritom mali absolvovať najneskôr do 23. februára 2019.

Family Finance tak chýba vyšší stupeň odbornej spôsobilosti a skúška v sektore poistenia a zaistenia. Firme Badík & Partners okrem poistenia chýbajú skúšky a odborná spôsobilosť aj na sprostredkovanie v oblasti kapitálového trhu, doplnkového dôchodkového sporenia, prijímania vkladov a v sektore poskytovania úverov, úverov na bývanie a spotrebiteľských úverov. Skúšky pritom mala firma spraviť najneskôr do 3. decembra 2019.

Ani Krepsová ako samostatný finančný agent nemala absolvované skúšky a odborné vzdelanie. NBS síce Krepsovej či firmám neudelila pokutu, no bez povolenia nemôžu robiť ďalšie finančné sprostredkovanie. Family Finance a Krepsová navyše nedoručili požadované informácie a doklady potrebné na riadny výkon dohľadu centrálnej banky. Keď si povinnosť pri skúškach a vzdelaní splnia, regulátor im môže licenciu neskôr aj vrátiť.

NBS ešte koncom decembra minulého roka za rovnaké prehrešky tiež zobrala licenciu Marcelovi Krepsovi, Zuzane Minarovičovej a Štefanovi Krošlákovi. Firmy Prima Alfa, ZSE Energia a 4D Financial Consulting dostali za chýbajúce skúšky a vzdelanie aj pokuty. Povinnosť síce nestihli splniť v zákonnej lehote, no skúšky a vzdelanie si dokončili o pár mesiacov neskôr. Zrejme aj preto sa pokuty pohybovali len na úrovni od 1 000 eur do 3 000 eur.

Týka sa to aj klientov?

Kontrola a sankcie od NBS za chýbajúce skúšky sa spravidla klientov netýkajú. Centrálna banka však priznáva, že vo všeobecnosti môžu byť chýbajúcim odborným vzdelaním finančného agenta poškodení aj jeho klienti. Podľa hovorcu NBS Petra Majera je každý prípad individuálny a nedá sa to paušalizovať. Ako dodal, udelenie sankcie zo strany NBS automaticky neznamená, že bol niekto poškodený. Ľudia si ale napríklad môžu overiť, či daný finančný agent má potrebné povolenie od regulátora. Register je verejne dostupný na jeho stránke.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #NBS #finanční sprostredkovatelia #Národná banka Slovenska #sprostredkovateľ