Slovenská jadrová flotila sa rozšírila. Mochovce 3 bežia na plný výkon a prvý raz ich ukázali verejnosti

Po vyše dvadsiatich rokoch sme uviedli do života nový jadrový zdroj. Príbeh dostavby a úspešného spustenia tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce je na konci.

06.11.2023 17:30
debata (38)
Pozrite si nový blok Mochovce z vnútra
Video
Zdroj: TV Pravda

Tretí blok už vyrába elektrinu pri 100-percentnom výkone a novinári ho mali v pondelok možnosť po prvý raz navštíviť. Od februára tohto roka už dodala elektráreň z nového zariadenia 1,3 terawatthodiny elektriny do siete.

Tento objem vyrobenej elektriny bez vypúšťania emisií škodlivého oxidu uhličitého postačil na pokrytie ročnej spotreby viac ako pol milióna domácností na Slovensku.

+14

Vďaka dohode predošlej vlády so spoločnosťou Slovenské elektrárne majú slovenské domácnosti zastropovanú silovú zložku elektriny. Lacnú elektrinu budú dostávať domácnosti podľa dodatku z marca tohto roka za bezkonkurenčnú cenu až do roku 2027.

„Tento blok je v rámci Európy veľmi zaujímavý,“ povedal pri príležitosti návštevy Slovenska riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi. Upozornil na to, že vďaka dostavbe ďalšieho, teda štvrtého bloku Mochovce bude Slovensko vyrábať nadbytok elektriny a bude ju môcť vyvážať za hranice, čo zo zvyšovania podielu jadrovej energie v energetickom mixe na Slovensku robí úspešný príbeh.

vodík Čítajte viac Našli zrejme najväčšie ložiská paliva budúcnosti. Niektorí vedci hovoria o veľkom objave

Slovensko si tak môže podľa neho povedať, že je jedna z mála krajín, ktoré vyrábajú elektrinu bez ujmy na životnom prostredí. Podľa harmonogramu by sa malo začať s navážaním jadrového paliva do štvrtého bloku Mochoviec v prvom kvartáli 2025. Podľa šéfa Slovenských elektrární Branislava Strýčeka bude cena oboch blokov na úrovni 6,3 miliardy eur.

Rozloha Bratislavského hradu

Tretí blok ukázali po prvý raz aj verejnosti. Novinári tak mali možnosť vidieť, ako vyzerá strojovňa s množstvom potrubí či riadiaca miestnosť, kde sa operátori starajú o prevádzku bloku. Tretí blokmá rozlohu asi takú ako Bratislavský hrad. Ak by sme mali vyrobiť rovnaké množstvo elektriny zo slnka, potrebovali by sme solárnymi panelmi zaplniť omnoho väčší kus úrodnej zeme.

V treťom bloku je približne 1 400 miestností s takmer 100-tisíc zariadeniami s 5 a pol tisíc kilometrami káblov a 175 kilometrov potrubí. Nový jadrový blok v Mochovciach pokryje takmer 13 percent celkovej spotreby elektriny na Slovensku.

Od hrubej stavby z množstva betónu a ocele až po výrobu elektriny musí prejsť blok množstvom bezpečnostných skúšok. Začiatkom septembra minulého roka zaviedli prvú palivovú tyč do reaktora tretieho bloku. Začiatkom tohto roka prifázovali blok k sieti, vtedy bol na výkone 20 percent. Postupne výkon zvyšovali.

V polovici októbra úspešne ukončili energetické spúšťanie. Preukazný chod v trvaní šiestich dní preukázal splnenie projektových parametrov nového bloku. Dokázal tak, že je schopný bezpečnej prevádzky. „Spúšťanie slúži na odskúšanie častí a naladenie zariadenia, aby fungovalo bezpečne a plnilo svoju úlohu,“ povedala v pondelok na tlačovej konferencii Marta Žiaková, predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR. Dnes blok beží na plný, teda stopercentný výkon.

Elektrina z bloku sa už predáva

Slovenské elektrárne začali predávať elektrinu po naštartovaní tretieho bloku. „Vzhľadom na to, že ju predávame na tri roky dopredu, máme na tento rok predanú elektrinu za výhodných podmienok,“ informoval Strýček. Vďaka tomu podľa neho dosiahnu Slovenské elektrárne v tomto roku pravdepodobne najlepší hospodársky výsledok vo svojej histórii.

Za veľmi pozitívne správy pre spoločnosť považuje aj to, že sa im podarilo do značnej miery splatiť finančnú injekciu od majoritného akcionára vo výške 340 miliónov eur.

Martin Hollý Čítajte viac Zákaz plynových kotlov? Kontroverzný nápad Nemecka. Slovensko si to dovoliť nemôže, tvrdí šéf SPP - distribúcia

Na tlačovej konferencii sa zúčastnila aj nová ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas). Podľa nej bez spustenia tretieho bloku Mochoviec by nebolo možné dodávať elektrinu pre slovenské domácnosti za cenu 61 eur za megawatthodinu za silovú zložku elektriny. Vyjadrila sa tiež k dodávkam jadrového paliva. Záväzok Slovenska odstrihnúť sa od ruského paliva naďalej podľa nej trvá. Po novom by mohli jadrové palivo do nášho reaktora dovážať aj Francúzi či Američania. Francúzska spoločnosť Framatome a americká Westinghouse avizujú, že sú schopné vyrábať palivo aj do nášho typu reaktora.

Časový sklz nie je výnimočný

Tretí blok Mochoviec stavali 36 rokov. Spolu so štvrtým blokom, ktorý sa k sieti pripojí až v roku 2025, bol plánovaný rozpočet prekročený o 80 percent, upozornili štátni analytici z Útvaru hodnoty za peniaze na ministerstve financií na sociálnej sieti. Aj napriek výraznému časovému sklzu nejde vo svete o nič mimoriadne.

„Jadrové elektrárne sú konzistentne stavané s časovým a finančným sklzom, Mochovce teda nie sú žiadnou výnimkou. Z 53 reaktorov na celom svete, ktoré boli v roku 2022 vo výstavbe, za pôvodným plánom zaostáva 26, čiže takmer polovica. Niektoré z nich na dokončenie čakajú aj tri desaťročia,“ uviedol ÚHP.

Po jadrových haváriách v Černobyli a vo Fukušime sa viac prihliadalo na bezpečnostné a technické normy. Väčšie bezpečnostné požiadavky sa premietli aj do vyššej ceny za výstavbu jadrových zariadení.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #elektráreň #jadrová elektráreň #Mochovce #elektrina