Kto má nárok na vyše 4000 eur? Domácnostiam štát preplatí úsporné opatrenia

Kto chce ušetriť na faktúrach za energie, má opäť vďaka peniazom z Európskej únie jedinečnú príležitosť.

02.11.2023 05:00
debata (2)
Rezort hospodárstva o cenách energií na rok 2024
Video
Zdroj: TASR

Prostredníctvom nového projektu Zelená domácnostiam budú môcť domácnosti v rokoch 2023 až 2029 požiadať o dotáciu na nákup zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Na poukážky pre domácnosti je vyčlenených skoro 152 miliónov eur z európskych a národných zdrojov.

Cieľom projektu je podpora obnoviteľných zdrojov energie s cieľom znížiť objem vypúšťaných škodlivých emisií. Nadväzuje na minulé tri projekty Zelená domácnostiam, kde vďaka finančnej podpore z Bruselu pribudlo v domácnostiach za osem rokov až 60-tisíc zariadení na obnoviteľné zdroje energie.

Program má viaceré novinky

Ľudia budú môcť využiť poukážky na inštaláciu tepelných čerpadiel, fotovoltických panelov, slnečných kolektorov, kotlov na biomasu a veterných turbín. Paleta zariadení je naozaj široká, záujemcovia si budú môcť vybrať až z 1 300 zariadení, ďalších 1 800 je v procese posudzovania. Zoznam sa tak priebežne aktualizuje.

Dovhun Čítajte viac Pumpovať miliardy do vysokých cien plynu už nemôžeme. Vláda ukázala, ako chce riešiť drahé energie

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), ktorá má projekt na starosti, zverejnila podmienky v pondelok a od tohto dátumu je možné inštalovať zariadenia. Vydávanie a uhrádzanie poukážok z nového projektu sa začne až v prvom štvrťroku 2024.

„Našou snahou bolo zabezpečiť, aby boli príspevky pre domácnosti znovu k dispozícii čo najskôr. Preto otvárame registráciu oprávnených zhotoviteľov a umožňujeme domácnostiam, aby si dali nainštalovať zariadenia, ktoré spĺňajú stanovené požiadavky. O poukážku budú môcť žiadať spätne,“ uviedol generálny riaditeľ SIEA Stanislav Jurikovič.

Najväčšou novinkou je, že sa zvýšila maximálna suma príspevku na environmentálne zariadenia. Po novom o poukážku budú môcť znova žiadať aj obyvatelia bratislavského regiónu. Ďalšou novinkou je skutočnosť, že o dotáciu budú môcť žiadať aj chalupári. Podmienkou je, že musia mať v rekreačnej chate alebo záhradnej chate trvalý pobyt.

Agentúra informuje, že v novom projekte sa zásadne mení spôsob zvýhodnenia, ktorý zohľadňuje, či inštalácia prispieva k zlepšovaniu životného prostredia. Zvýšením základnej sadzby o 15 percent budú podľa agentúry zvýhodnené domácnosti, ktoré prestanú využívať tuhé palivá, napríklad kotol na uhlie alebo kotol na biomasu, alebo domácnosti, ktoré si dajú nainštalovať v oblastiach s riadením kvality ovzdušia bezemisné zariadenie, teda tepelné čerpadlo, slnečný kolektor, fotovoltický panel alebo veternú turbínu.

Najvyššia dotácie pre rodinné domy

Aj teraz bude platiť podmienka, že poukážka môže pokryť maximálne 50 percent z nákladov na kúpu a inštaláciu zariadenia. Najviac podpora stúpla pri fotovoltických systémoch v prípade domácností, ktoré majú vyššiu spotrebu.

Na ilustračnom príklade vysvetlíme, ktorá domácnosť môže žiadať o najvyššiu dotáciu na fotovoltiku. V prípade, ak má domácnosť za rok vyššiu ročnú spotrebu elektriny ako 3 000 kilowat­thodín, môže pri fotovoltických paneloch získať príspevok až do výkonu sedem kilowattov. Maximálny príspevok na fotovoltické panely je v takomto prípade až spomínaných 4 052 eur. Treba mať však na pamäti, že priemerná spotreba domácností v byte je len 2 272 kilowat­thodín.

Maximálna dotácia na fotovoltiku je tak určená pre domácnosti, ktoré elektrinu využívajú vo väčšej miere. Napríklad rodinné domy s elektrickým vykurovaním a ohrevom vody. V takom prípade je priemerná spotreba až niekde na úrovni 8 700 kilowat­thodín. Ešte vyššiu spotrebu majú domácnosti s vyhrievaným bazénom či nabíjačkou na elektromobil, kde je elektrina viac využívaná.

Solárne panely, slnko, energia, elektrina, fotovoltika Čítajte viac Slnečná elektráreň na streche nie je pre každého. Kedy sa oplatí a koľko sa dá ušetriť? (odpovede)

Ďalším príkladom je dotácia na tepelné čerpadlo. Podpora je na zariadenie s výkonom do desať kilowattov. Príspevok sa pohybuje od 380 eur až do maximálnej výšky 4 370 eur. Cena takéhoto zariadenia sa pohybuje v závislosti od značky, výkonu a typu čerpadla od pár tisíc eur až do vyše 10-tisíc eur.

Koľko môžete dostať peňazí

  • Tepelné čerpadlá – podpora do 10 kW, príspevok od 380 € do 4 370 €
  • Fotovoltické panely – podpora do 3 kW/7 kW, príspevok od 500 € do 4 025 €
  • Veterné turbíny – podpora do 3 kW/7 kW, príspevok od 500 € do 4 025 €
  • Slnečné kolektory – podpora do 4 kW, príspevok od 500 € do 2 300 €
  • Kotly na biomasu – podpora do 10 kW, príspevok od 100 € do 1 500 € – zostáva nezmenené
  • Pri fotovoltických paneloch zostáva základný podporovaný výkon do 3 kW, ale podporiť bude možné aj inštalovaný výkon až do 7 kW v prípade, že má domácnosť za rok vyššiu ročnú spotrebu elektriny ako 3 000 kWh. Preukázať to má faktúrou za bezprostredne predchádzajúce zúčtovacie obdobie. Maximálny príspevok na fotovoltické panely sa tak zvýšil na 4 052 €.

Aké sú podmienky

  • Okrem vlastníkov nehnuteľností, ktoré sú v katastri evidované ako rodinné domy a rozostavané rodinné domy, budú môcť o príspevky požiadať aj vlastníci budov, ktoré nie sú na listoch vlastníctva zapísané ako rodinné domy, napríklad rekreačná chata alebo záhradná chata, ale zároveň slúžia na rodinné bývanie a žiadateľ má v nich trvalý pobyt.
  • Rozšíril sa okruh podporovaných zariadení: Podporované budú aj tepelné čerpadlá vzduch/vzduch, ktoré budú inštalované v nehnuteľnostiach bez teplovodného vykurovacieho systému. Medzi podporované zariadenia patria aj veterné turbíny, pri ktorých je podmienkou vypracovanie súhlasného stanoviska pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Pre bytové domy sa rozšírila podpora aj na tepelné čerpadlá a fotovoltické panely.
  • Zúžila sa podpora kotlov na biomasu: Podporované budú iba kotly na pelety. Poukážku nie je možné využiť na inštaláciu kotlov na splyňovanie dreva, kotlov na drevené brikety a drevenú štiepku. Inštaláciou podporeného kotla na biomasu musí byť nahradené zariadenie na spaľovanie tuhých fosílnych palív (napríklad uhlie), čo má domácnosť preukázať fotografiou pôvodne zapojeného starého kotla v mieste inštalácie. V rozostavaných stavbách už preto nie je možné získať príspevok na kotol na biomasu.
  • Pribudla možnosť získať zvýhodnenie o 15 %: Zvýšením základnej sadzby o 15 % budú zvýhodnené domácnosti, ktoré si dajú nainštalovať bezemisné zariadenie v oblasti riadenia kvality ovzdušia alebo domácnosti, ktoré prestanú využívať tuhé palivá, napríklad kotol na uhlie alebo kotol na biomasu.
  • Povinná kontrola inštalovaných meničov napätia: Novou podmienkou je kontrola meničov napätia, ktoré sú súčasťou podporovaných inštalácií s fotovoltickými panelmi a veternými turbínami. Preto musia tiež spĺňať požiadavky vyplývajúce z európskych environmentálnych kritérií.
  • Rozšíril sa okruh oprávnených prijímateľov: Okrem vlastníkov nehnuteľností, ktoré sú v katastri evidované ako rodinné domy a rozostavané rodinné domy, budú môcť o príspevky požiadať aj vlastníci budov, ktoré nie sú na listoch vlastníctva zapísané ako rodinné domy, napríklad rekreačná chata alebo záhradná chata, ale zároveň slúžia na rodinné bývanie a žiadateľ má v nich trvalý pobyt.

ZDROJ: SIEA

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #fotovoltika #Zelená domácnostiam #tepelné čerpadlá