Šéf SPP o cenách plynu: Ak nepríde zásah vlády, účty budú dvojnásobné

Aj keby nám Gazprom prestal posielať plyn, zimu v pohode prežijeme, tvrdí riaditeľ Slovenského plynárenského podniku Miroslav Kulla. V rozhovore rozpráva o cenách na budúci rok aj o tom, pre koho sa chystá pomoc s vysokými faktúrami. „Na zimu sme veľmi dobre pripravení. Žiadne výraznejšie problémy preto neočakávame,“ tvrdí Kulla.

02.10.2023 14:01
Riaditeľ SPP Miroslav Kulla Foto:
Riaditeľ SPP Miroslav Kulla.
debata (51)

Aké budú ceny plynu pre domácnosti od roku 2024?

Napriek tomu, že ceny na trhoch klesli z historických maxím, sú oproti stavu pred inváziou Ruska na Ukrajinu dvojnásobné. Ak sa neurobia žiadne zásahy na strane vlády, vzrastú približne o 100 percent.

Chystajú sa nejaké opatrenia pre domácnosti, aby sa uchránili pred dvojnásobnými faktúrami?

Áno, chystajú sa. Finálne riešenie bude môcť urobiť až nová vláda. Všetko bude závisieť od toho, koľko sa vyčlení na kompenzácie v novom rozpočte.

Šéf SPP: Plynu máme historicky najviac. Aj keby nám ho Rusi vypli, zimu prežijeme
Video

Aj keď sa pomáhať nakoniec bude, zrejme nie všetkým domácnostiam…

Všetko závisí od novej vlády. Prvá otázka je, koľko bude peňazí v rozpočte. Druhá vec je, ako sa bude distribuovať konkrétna pomoc. Či to bude všetkým rovnako, alebo iba pre niektoré skupiny. Ideálne by bolo pomáhať tam, kde to treba najviac. No je trochu komplikované určiť adresnosť pomoci. Napríklad keď v jednej domácnosti býva viac osôb, no odberné miesto je napísané na jednu osobu, ktorá by potrebovala pomoc, dostanú ju aj ďalší členovia domácnosti, ktorí by ju možno nepotrebovali a zarábajú nadštandardne. Čiže presne to určiť je ťažké.

Richar Sulík Čítajte viac Slovenským domácnostiam hrozia podľa SaS enormné ceny plynu

Ako sa s tým má popasovať nová vláda, keď len deficit na tento rok je odhadovaný na nejakých 7–8 miliárd eur a hovorí sa, že ak počas nasledujúcich dvoch volebných období s tým vláda nič nespraví, reálne hrozí bankrot a to, že nám finančné trhy nebudú chcieť požičať.

Určite nepôjde o pomoc 5 či 6 miliárd. Bude rádovo nižšia.

Ako by ste k tomuto problému pristupovali? Povedali by ste domácnostiam, že treba zaplatiť dvojnásobné faktúry za plyn?

Určite nie sú správne dve extrémne riešenia, ktoré hovoria, že na jednej strane sa nesmú ceny energií zvýšiť vôbec, no na druhej strane by sa ten nárast nemal hodiť na domácnosti v 100-percentnej miere. Treba nájsť kompromis medzi tým, čo vieme zvládnuť a na čo máme. No domácnosti by mali na tomto náraste participovať.

Tým máte asi na mysli, že si musia uvedomiť, že ceny energií pôjdu hore a mali by šetriť, kde sa dá.

Áno. Netreba pomáhať najbohatším, ktorí sa sami môžu rozhodnúť, či si obmedzia komfort, alebo budú platiť vyššie ceny.

V každom prípade, už bol vypracovaný návrh na určenie takzvanej energetickej chudoby. Môžeme povedať, že títo najchudobnejší ľudia budú od vysokých cien uchránení?

Je to niekoľko stotisíc ľudí. No nemyslím si, že existuje správny pojem energetická chudoba. Keď je človek chudobný, tak je chudobný celkovo. Viem, že výdavky na energie sú citlivé, no môžeme hovoriť, že drahý je aj benzín či potraviny. V každom prípade koncepcia energetickej chudoby je dobrý štartovací koncept a môžeme sa od neho posunúť ďalej.

ropa, cena, palivo, šejkovia Čítajte viac Na Záhorí našli nové ložiská ropy. Z prieskumných vrtov chcú vyťažiť denne desať ton čierneho zlata

Cena plynu na trhoch prudko klesla, z vrcholu na burze TTF aj o 90 percent. Viete vysvetliť ľuďom, prečo by mali platiť dvojnásobné účty?

Krátkodobo ceny vyleteli o niekoľko sto percent. Priamy vplyv na ľudí nebol, no z dlhodobého hľadiska tam ten vplyv je. Pre zjednodušenie, v súčasnosti sme na dvojnásobku cien z čias spred vojny a nejako by sa to malo na faktúrach prejaviť.

Prechádzajú k vám ľudia od iných alternatívnych dodávateľov plynu z dôvodu, že štát vám prikáže znížiť ceny pre domácnosti?

Rast klientov sme zaznamenali minulý, respektíve dva minulé roky. V súčasnosti je rast klientov stabilný.

Neočakávate, že keď cena plynu vyskočí, ľudia od neho budú odchádzať a dajú prednosť nejakým alternatívnym zdrojom?

Samozrejme, v prípade nárastu cien príde k nejakému šetreniu, pričom ľudia môžu od plynu aj odísť. Na druhej strane nové technologické riešenia sú drahšie a vyžadujú si čas.

Momentálne máme zásobníky naplnené na 97 percent a stále je teplo. Máme ešte kam dávať plyn?

Slovenské zásobníky, ktoré nie sú iba pre slovenské domácnosti, ale aj pre jednotlivých obchodníkov, sú naplnené takmer na 100 percent. V súčasnosti je ešte teplo, no onedlho prejdeme do vyťažovacej fázy a zásobníky sa budú vyprázdňovať a zásoby začnú klesať. K pomeru domácej spotreby máme jednu z najlepších pozícií, čo sa týka objemu zásobníkov. To nás radí k najbezpečnejším krajinám v Európe.

Aj keby nám Rusi, teda Gazprom, stopli dodávky plynu, vydržíme celú zimu 23/24?

Áno, vydržíme v pohode. Sme na historicky najvyšších úrovniach a na zimu sme veľmi dobre pripravení. Žiadne výraznejšie problémy túto zimu neočakávame.

Plní si Gazprom svoje záväzky?

Momentálne áno.

Odkiaľ nám v súčasnosti prúdi najviac plynu?

Zabezpečujeme plyn z rôznych miest v rámci Európy. Nakupujeme ho viac, ako je potreba slovenských domácností. Ten pomer ruského a neruského plynu sa hýbe v čase. Niekedy je to 50¤:¤50. V súčasnosti však vieme približne 70 percent plynu zabezpečiť z iných zdrojov ako ruských.

Ako sa nám za posledný rok podarilo diverzifikovať dodávky plynu?

V súčasnosti máme stále viac partnerov. Našou stratégiou je, aby sme mali partnerov minimálne z troch geografických zdrojov, aby boli od seba nezávislí. V skutočnosti je ich viac.

Miroslav Kulla

Riaditeľ SPP Miroslav Kulla Foto: Ivan Majerský
Riaditeľ SPP Miroslav Kulla Riaditeľ SPP Miroslav Kulla

Predsedom predstavenstva spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel je od 9. októbra 2022. Zároveň vykonáva funkciu generálneho riaditeľa. V období od roku 2008 do roku 2022 bol konateľom spoločnosti RWE Gas Slovensko a jej nástupcu innogy Slovensko, s.r.o. V rokoch 2013 až 2016 pôsobil ako prevádzkový riaditeľ a člen predstavenstva RWE Hrvatska/RWE Energija. Je absolventom ESCP-EAP, Paris Business School a Fakulty manažmentu Univerzity Komenského v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP #ceny energií