Slovenským domácnostiam hrozia podľa SaS enormné ceny plynu

Slovenským domácnostiam hrozia enormné ceny plynu. Tvrdí to strana Sloboda a Solidarita (SaS).

20.09.2023 13:48
Richar Sulík Foto: ,
Richar Sulík
debata (8)

Ako na dnešnej tlačovej besede uviedol jej predseda a exminister hospodárstva Richard Sulík, podľa posledných odhadov Úradu pre reguláciu sieťových odvetví by nárast cien plyn mohol dosiahnuť 170 %. Aktuálna úradnícka vláda na čele s premiérom Ľudovítom Ódorom pritom tento problém prenecháva nasledujúcej vláde.

„Tento postoj považujem za dosť alibistický, plyn treba riešiť teraz, nie o mesiac," zhodnotil Sulík. Liberáli pritom ako riešenie navrhujú využiť zásobník plynu v Dolných Bojanoviciach. Takýto materiál má už od leta minulého roka na stole aj vláda. „V podstate ide o to, že na zimu, keď je plyn drahý, tak ho použijeme pre slovenské domácnosti a vrátime ho nazad v najbližšej možnej dobe, keď cena poklesne," objasnil Sulík.

Chorvátsko LNG terminál zemný plyn Čítajte viac Domácnosti si za plyn priplatia dvojnásobne, varuje regulátor a ponúka riešenia

Ako doplnil podpredseda strany Karol Galek, v Dolných Bojanoviciach je aktuálne približne 6 terawatthodín plynu, 5 z nich by bolo možné si požičať. Vďaka tomuto kroku by nárast cien plynu pre domácnosti nebol na úrovni 170 %, ale iba 31,5 %. Podstatne lacnejšie by štát vyšli aj kompenzácie. Namiesto približne 800 mil. eur by sa vyšplhali iba na asi 140 mil. eur. Úspory priemernej domácnosti by boli asi 400 eur, v prípade ak plynom aj kúri 1 500 eur.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #domácnosti