Kto je energeticky chudobný? Regulátor zaslal vláde dokument, ktorý načrtol riešenie

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zaslal vláde konkrétne návrhy na ochranu domácností ohrozených energetickou chudobou. Ako ďalej informuje, dokument ponúka konkrétny návrh definície energetickej chudoby a zároveň obsahuje odporúčania ďalších krokov na implementáciu možných adresných opatrení štátnej politiky, ktorých cieľom je ochrana domácností ohrozených energetickou chudobou.

14.09.2023 15:17
SR Bratislava APZD RÚZ KOZ MPSVR AZZZ HSR vláda... Foto: ,
Na snímke zľava prezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Monika Uhlerová, predseda vlády SR Ľudovít Ódor a dočasne poverená ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny SR a predsedníčka Hospodárskej a sociálnej rady SR Soňa Gaborčáková počas tlačovej konferencie o minimálnej mzde po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR v Bratislave 21. augusta 2023.
debata (1)

Úrad vypracováva návrh koncepcie pred začiatkom každého nového regulačného obdobia, avšak mandát a zdroje na implementáciu konkrétnych nástrojov pomoci má prioritne vláda a jej orgány.

Andrej Juris, Čítajte viac ÚRSO o cenách elektriny: O všetkom rozhodne plyn

„Predložený dokument tvorí podklad pre ďalšie kroky orgánov štátnej správy, ktoré by mali viesť k posilňovaniu adresnej ochrany domácností v Slovenskej republike pred hrozbou energetickej chudoby," uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

V nasledujúcom období pritom úrad navrhuje okrem iného rozhodnúť o orgáne štátnej správy, ktorý bude gestorom problematiky energetickej chudoby, poveriť ho úlohou vypracovať legislatívny návrh na ustanovenie definície energetickej chudoby, ale aj iniciovať prípravu a implementáciu nástrojov a schém na ochranu domácností pred energetickou chudobou v pôsobnosti jednotlivých rezortov.

robotníci, tehly, kontrola Čítajte viac Rakúšan a Nemec zarobia vyše 4-tisíc eur, Slovák 1 400 eur. Prečo v platoch zaostávame? Pozrite sa, ako sa zarába v EÚ

„Realizácia odporúčaných opatrení, v prípade ich schválenia vládou, si pravdepodobne bude vyžadovať dlhší čas. Z pohľadu možností ochrany domácností ohrozených energetickou chudobou v najbližšom období, a to najmä v nadchádzajúcej vykurovacej sezóne, využitie a už prebiehajúci proces úpravy existujúcich podporných nástrojov štátu môžu výrazne prispieť k adresnej ochrane zraniteľných skupín odberateľov,“ doplnil Juris.

ÚRSO zároveň zdôrazňuje, že energetická chudoba je komplexná problematika, ktorá však na Slovensku nebola v minulosti systematicky riešená.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina #energetická chudoba