ÚRSO o cenách elektriny: O všetkom rozhodne plyn

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) očakáva, že vývoj cien elektriny bude závislý najmä od cien zemného plynu. Uviedol to v dokumente Vývoj veľkoobchodných cien komodít a emisných povoleniek v období od 1. januára 2022 do 15. júla 2023.

14.09.2023 15:05
Andrej Juris, Foto:
predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris
debata (6)

Vzhľadom na prebiehajúcu vojnu na Ukrajine ďalší vývoj cien na energetických trhoch sa podľa neho spája s vysokým rizikom pokračujúcej cenovej volatility.

Ján Tóth Čítajte viac Rozpočtová rada varuje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií

„V sledovanom období bola hlavným driverom vývoja ceny elektriny cena zemného plynu. Ceny oboch komodít kulminovali v priebehu jesene 2022. V roku 2023 cenové hladiny medziročne poklesli, čo aj v kontexte predošlej vety súvisí okrem iného najmä s iniciatívou EÚ implementovať nový prvok, ktorým je povinná skladovacia povinnosť – povinné skladovacie kvóty pre zemný plyn,“ uviedol úrad.

Ceny zemného plynu na jeseň 2022 podľa ÚRSO kulminovali aj v dôsledku vysokého dopytu po plyne, vyplývajúceho z cieľa uskladniť objem plynu v podzemných zásobníkoch. „Toto sa v roku 2023 prejavuje opačným efektom – predošlé uskladnenie plynu zvyšuje aktuálne stranu ponuky, čo pozitívne vplýva na súčasné ceny plynu a ako marginálny zdroj cena plynu pozitívne ovplyvňuje cenovú hladinu na trhu s elektrinou,“ priblížil.

Vplyv vojny na Ukrajine bude mať podľa ÚRSO pravdepodobne dlhotrvajúci efekt na globálny energetický systém, najmä s ohľadom na potrebu zvýšenia energetickej bezpečnosti. „Dá sa predpokladať pokračujúci trend zmeny európskeho, ale i globálneho energetického mixu. Vzhľadom na to sa zvyšuje dopyt po využívaní lokálnych a regionálnych obnoviteľných zdrojoch energie, ktoré napomáhajú urýchleniu celkovej energetickej transformácie,“ doplnil úrad.

Marginálnym zdrojom určujúcim cenovú hladinu elektriny na veľkoobchodnom trhu podľa ÚRSO pravdepodobne ostane v najbližšom období naďalej zemný plyn. „Preto možno aj v budúcom období očakávať závislosť vývoja veľkoobchodných cien elektriny primárne od cenového vývoja zemného plynu,“ uzavrel úrad.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina