Za kubík najpredávanejšieho dreva si priplatíte 12 eur. Cenníky v regiónoch sa líšia, kde sú najnižšie?

Piecka či krb na drevo je v zimných mesiacoch stávkou na istotu. Aj v prípade, keď vypne elektrina či odstavia dodávky plynu, je kúrenie drevom energetickou poistkou.

14.08.2023 05:00
Ľudia skladujú drevo v garážach. Foto:
Ľudia skladujú drevo v garážach.
debata (49)

Vykurovanie domácnosti drevom má aj finančné výhody. Kto kúri drevom, ušetrí peniaze. Ideálna je kombinácia efektívneho vykurovacieho zariadenia a zateplenia. Ceny palivového dreva sú však stále neporovnateľne vyššie ako pred vojnou na Ukrajine.

Keď počas vlaňajšieho leta hrozilo, že cez zimu nebude dosť plynu a bude drahý, ľudia zobrali nákup tuhých palív útokom. Na Slovensku je zhruba 190-tisíc domácností, ktoré kúria tuhým palivom. V drvivej väčšine je to práve drevo. Dopyt bol vlani enormný a v reakcii na to stúpala cena palivového dreva, brikiet, uhlia či drevených peliet.

Celý život ste oheň v krbe zakladali zle. Pozrite si, aká je správna technika
Video
Zdroj: TV Pravda

Len na porovnanie: kým zásoba brikiet pre menší dom vyšla predvlani okolo 1 300 eur, vlani to bolo už vyše 2 200 eur. Rovnako rýchlo rástla aj cena palivového dreva, ktorá vlani za rok narástla o vyše 50 percent. Kým predvlani sa predával kubík po 45 až 50 eur, v minulom roku stálo to isté množstvo od 50 do 62,50 eura. Na cenu ľudia vtedy nehľadeli, dôležité bolo zohnať drevo. Zásoby sa rýchlo míňali, sklady vyprázdňovali a záujemcovia o palivo končili v dlhých poradovníkoch.

Čím viac sa vykurovacia sezóna blíži, stúpa aj nervozita na trhu s drevom. Regulátor pred zhruba dvoma týždňami varoval, že ak vláda nezasiahne mimoriadnymi opatreniami, domácnostiam hrozia dvojnásobné faktúry za plyn od Nového roka. Nečudo, že mnohí ľudia si robia zásoby s drevom.

Pozreli sme sa preto na to, či aj tento rok vznikla panika okolo nákupov dreva, aká je situácia na trhu a ako sa vyvíja cena.

Dreva je na skladoch dosť, cena je vyššia

S prichádzajúcim vykurovacím obdobím sa zvyšuje záujem ľudí o nákup palivového dreva a vytvorenie si dostatočných zásob na zimu. Zatiaľ sa zdá, že panika okolo prázdnych skladov sa nebude tento rok opakovať. „Momentálne máme dostatok palivového dreva na takmer všetkých našich skladoch,“ hovorí pre Pravdu Daša Makanová, hovorkyňa štátneho podniku Lesy SR.

Podnik obhospodaruje lesné porasty na výmere milión hektárov lesov. Ďalší milión hektárov lesov patrí neštátnym vlastníkom. Sú to rôzne spoločenstvá od urbariátov až po spravovanie lesov obcami či cirkvou.

Chorvátsko LNG terminál zemný plyn Čítajte viac Domácnosti si za plyn priplatia dvojnásobne, varuje regulátor a ponúka riešenia

Ceny palivového dreva sa v porovnaní s minulým rokom líšia. Záleží to od toho, či je drevo listnaté, ihličnaté, mäkké či tvrdé. Do cenotvorby vstupuje aj to, odkiaľ drevo pochádza. Dáta štátneho podniku ukazujú, že ceny najpredávanejšieho druhu palivového dreva, teda tvrdej listnatej hmoty, v porovnaní s minulým rokom priemerne vzrástli o približne 30 percent.

Ešte predvlani sa predával kubík po 45 až 50 eur, vlani už jeho cena citeľne vzrástla a to isté množstvo stálo od 50 do 62,50 eura. V súčasnosti sa jeho cena pohybuje od 57 až do 70 eur za kubík. Najlacnejšie ho predávajú lesné závody na Poľane, najdrahšie v regióne Podunajsko.

O niečo vyššie boli aj ceny listnatého mäkkého dreva. Kým vlani sa kubík pohyboval v závislosti od regiónu od 35 do 45 eur, v súčasnosti sa ceny pohybujú od 36 do 50 eur za rovnaké množstvo. Najvyššie ceny sú v regiónoch Šariš a Podunajsko, naopak, najviac sa dá ušetriť na Tríbeči, na Považí, v Tatrách a na Poľane. Ceny listnatého dreva sú o niekoľko desiatok eur vyššie ako ihličnatého dreva.

Najlacnejším variantom je ihličnaté palivové drevo, kde ceny v mnohých regiónoch dokonca klesli. Pred rokom sa kubík predával v rozmedzí od 30 do 47 eur. V súčasnosti je cena od 26 do 40 eur. Najdrahšie vyjde kubík v regióne Podunajsko, na druhej strane najmenej zákazník zaplatí na Horehroní.

Benzín Čítajte viac Ceny pohonných hmôt vystrelili. Tankujeme drahší benzín než v Rakúsku. Čo je za tým?

Aj Roman z obce Švošov neďaleko Ružomberka opisuje, ako sa cena za posledné dva roky zmenila. Vlani nakupoval desať kubíkov neštiepaného dreva za 730 eur aj s dovozom. Rovnaké množstvo rok predtým stálo 450 eur, hovorí. Tento rok prešiel na pelety, preto presne nevie, koľko by zaplatil za dodávky dreva. Cenu odhaduje aspoň na 500 eur.

Lacnejšie to je samozberom

Lacnejší variant, než je narúbané, pripravené a dovezené drevo, je nachystanie si dreva vlastnými silami. Záujem o samovýrobu rastie, pretože nachystať si drevo sám v lese je oveľa lacnejšie ako to, ktoré ponúkajú Lesy SR. Vlani kubík listnatého dreva v samovýrobe vyšiel na 16 eur, listnatého na 24,60 eura, ale priamo zo skladu už tvrdé palivové drevo stálo vyše 62 eur. Cena sa líšila v závislosti od regiónu. Samovýroba dreva má tiež svoje pravidlá. Ide prevažne o využitie takzvaných poťažbových zvyškov.

„Tento rok sme si vybavili od dediny povolenku,“ začína svoj príbeh Simona z Bešeňovej. Tá povoľuje ísť do lesa pozbierať si opadané drevo a popíliť nejaké tie konáriky. „Očistíme tak les a môžu sa tam vysadiť nové stromčeky. Je to lacnejšie, ale prácnejšie,“ hovorí o výhodách, keď si zásoby dreva pripravujú vlastnými silami. Kým samozberom ich metrovica dreva vyjde tak 10 eur, v prípade objednávky by bola za ňu cena aj 20 či 40 eur.

Ďalšou výhodou je podľa nej to, že väčšinou je dokonca drevo suché, takže nemusia dlho čakať, kým im preschne. „Pre nás je to takto výhodné, pretože muž má traktor aj vlečku, tak to tam vieme všetko nahádzať,“ pokračuje s tým, že za 10 dní pozbierali 20 metrovíc, čo ich spolu vyšlo na zhruba 200 eur. Ešte ich čaká druhá polovica lesa, na ktorú im tiež dali povolenku. Drevo zbierajú pre dve rodiny. Jej rodine na celú zimu vystačí 20 metrovíc. Ak by potrebovali viac, dokúria si plynom.

Pri dreve pozor na vlhkosť

Kto vykuruje drevom a nepozná detaily, môže prísť o veľa peňazí. Hlavne ak je drevo vlhké, čo sa premietne do jeho výhrevnosti. „Čerstvé drevo môže mať v sebe 50 až 60 percent vody. Bude horieť, ale odovzdá menej energie. Je to asi o polovicu menej v porovnaní s drevom, ktoré schne rok či dva na vetranom mieste,“ povedal v nedávnom rozhovore pre Pravdu Robert Šalvata, prezident Medzinárodného zväzu kachliarov a poradca predstavenstva Cechu kachliarov. Odporúča preto drevo držať na zakrytom a vzduchom vetranom mieste. Takto by malo byť uskladnené dva roky. Vtedy sa zníži jeho vlhkosť na menej ako 20 percent a výhrevnosť je potom dvojnásobná na úrovni štyri kilowatthodiny.

Kľúčové teda je to, aby drevo bolo suché. Rozdiel vo výhrevnosti mäkkého alebo tvrdého dreva nie je podľa Šalvatu až taký zásadný. Upozorňuje tiež, že pri vykurovaní mäkkým drevom je potrebné zohľadniť miesto na uskladnenie a veľkosť ohniska pece, lebo toto drevo je ľahšie a pre rovnaký výkon je potrebné vo väčšom objeme v porovnaní s tvrdým drevom.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #drevo #cena #vykurovanie #zima