Rozbieha sa veľká ťažba ropy a plynu v Severnom mori. Rusko využíva energie ako zbraň, tvrdia Briti

Britská vláda udeľuje stovky licencií na ťažbu ropy a plynu v Severnom mori. Premiér Rishi Sunak v pondelok počas návštevy Škótska vyhlásil, že kontroverzný projekt vytvorí tisíce pracovných miest a posilní energetickú bezpečnosť. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a DPA.

01.08.2023 08:19
Chorvátsko ropa ropný terminál Foto:
Ilustračné foto: Na snímke nádrže na ropu v ropnom termináli na chorvátskom ostrove Krk v meste Omišalj 18. marca 2023.
debata (6)

Rusko využíva energie ako zbraň a narúša dodávky na celom svete, povedal Sunak. Británia preto podľa neho potrebuje energetickú nezávislosť, ktorú využije na zabezpečenie dostupnejšej a čistejšej energie pre domácnosti a podniky.

PVV, programové vyhlásenie vlády, Ľudovít Ódor, vláda, Čítajte viac 4 000 eur na obyvateľa. EÚ je pre Slovensko výhodná

Kritici obviňujú konzervatívnu vládu z podkopávania v oblasti politiky šetrnej k životnému prostrediu, ktoré si sama stanovila. Ich súčasťou je znížiť do roku 2050 emisie skleníkových plynov na nulu.

Aj potom by sa štvrtina energetických potrieb musela stále pokrývať z ropy a plynu, pričom je stále lepšie vyrábať si energiu sami, ako ju kupovať od nepriateľských štátov, reagoval premiér.

V budúcnosti sa tiež plánuje ukladať emisie produkované v celej krajine do podzemných úložísk v Severnom mori pri škótskom pobreží. Kontroverzné ukladanie oxidu uhličitého, ktorý poškodzuje klímu, zohráva dôležitú úlohu v plánoch Spojeného kráľovstva stať sa do roku 2050 klimaticky neutrálnym.

Švédska kráľovská akadémia, nobelovka, Nobelové ceny, Nobelovo múzeum Čítajte viac Švédskom otriasa realitná kríza: siahnu banky na byty a rozšíri sa problém do zvyšku Európy?
6 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #plyn #Severné more