Američania prichádzajú do slovenskej energetiky. Otvorila sa cesta k výstavbe malých jadrových elektrární

Americká spoločnosť Westinghouse Electric Company podpísala na Slovensku dve memorandá o porozumení so štátnou Jadrovou a vyraďovacou spoločnosťou JAVYS. Dokumenty sa týkajú možného nasadenia malých modulárnych jadrových reaktorov do prevádzky.

17.07.2023 11:26
podpis memoranda  westinghouse javys Foto:
Podpis memoránd medzi americkou spoločnosťou Westinghouse a slovenskou JAVYS.
debata (137)

Podpísané memorandá majú za cieľ vytvoriť rámec pre spoluprácu oboch strán na technických a rozvojových plánoch. Slovensko totiž posudzuje rozšírenie novej jadrovej energie o najmodernejšiu reaktorovú technológiu GEN III+, uvádza tlačová správa slovenskej a americkej spoločnosti.

Memorandá o porozumení boli podpísané na veľvyslanectve USA v Bratislave, ktoré podpisu dokumentov vyjadrilo svoju podporu. „Predstavuje to ďalší míľnik v spoločnom úsilí vlád Spojených štátov a Slovenskej republiky o dosiahnutie energetickej bezpečnosti a udržateľnosti na Slovensku s perspektívnym zameraním sa na technológie svetovej úrovne,“ povedal pri tejto príležitosti veľvyslanec USA na Slovensku Gautam Rana.

Hungary Election Čítajte viac Do Maďarska dorazila ruská delegácia. Jadrová spolupráca je na spadnutie

Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti JAVYS Pavol Štuller pripomenul, že štátna firma má s americkou spoločnosťou Westinghouse bohaté skúsenosti. Dodal, že dlhodobo spolupracovali napríklad na projektoch vyraďovania jadrových elektrární v Jaslovských Bohuniciach.

Jednotka jadrovej elektrárne. Foto: Westinghouse
thumbnail Vogtle Unit3 Unit4 AP1000 Jednotka jadrovej elektrárne.

„Slovensko je krajina, ktorá pozná hodnotu jadrovej energie a jej prínosy, a sme veľmi radi, že môžeme spolupracovať s tímom JAVYS na zabezpečení ich energetickej budúcnosti pomocou našich pokročilých a osvedčených reaktorových technológií AP1000 a AP300,“ nechal sa počuť prezident spoločnosti Westinghouse pre energetické systémy David Durham.

elektráreň Jaslovké Bohunice 1999 jadro Čítajte viac V Jaslovských Bohuniciach postavia novú elektráreň. Atómka dostane suseda

Tlačová správa z podpisu memoránd približuje, že práve AP1000 je jediný prevádzkovaný reaktor generácie III+ s plne pasívnymi bezpečnostnými systémami a modulárnym konštrukčným riešením pričom má najmenšiu polohu MWe na trhu. Túto technológiu si na svoj prvý program jadrovej energie vybralo napríklad aj susedné Poľsko.

Podpis memoranda medzi americkou spoločnosťou... Foto: Westinghouse
thumbnail SMR AP300 I Podpis memoranda medzi americkou spoločnosťou Westinghouse a slovenskou JAVYS.

© Autorské práva vyhradené

137 debata chyba
Viac na túto tému: #atómová elektráreň #Westinghouse #jadrové elektrárne