V Jaslovských Bohuniciach postavia novú elektráreň. Atómka dostane suseda

Veľkú slnečnú elektráreň s inštalovaným výkonom 10 megawattov v Jaslovských Bohuniciach pre Jadrovú energetickú spoločnosť Slovenska (JESS) postaví spoločnosť Adifex z Bratislavy za viac ako 9,1 milióna eur s DPH.

27.06.2023 11:18
elektráreň Jaslovké Bohunice 1999 jadro Foto:
Atómová elektráreň Jaslovské Bohunice
debata (15)

Vo verejnom obstarávaní prišlo na túto zákazku 7 cenových ponúk, z toho dve z Českej republiky a jedna z Maďarska. Spoločnosť Adifex má podľa zverejnenej zmluvy na postavenie fotovoltickej elektrárne 33 týždňov, súčasťou zákazky je aj dodanie potrebnej projektovej dokumentácie.

Fotovoltická elektráreň bude stáť na plochách po demontovaných technologických a stavebných objektoch odstavených a vyraďovaných atómových elektrární A1 a V1, teda na území tzv. hnedého parku. Jej životnosť je podľa projektovej dokumentácie 20 rokov. Fotovoltická elektráreň podľa dokumentácie pre verejné obstarávanie predstavuje obnoviteľný zdroj elektrickej energie, nevyžaduje údržbu a stálu obsluhu a neprodukuje takmer žiadne odpady počas prevádzky. Po ukončení doby životnosti je elektráreň demontovateľná a všetky jej prvky sú recyklovateľné.

„Cieľom zákazky je zabezpečiť zvýšenie podielu elektrickej energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov na celkovej spotrebe Slovenskej republiky v súlade s nízkouhlíkovou stratégiou rozvoja Slovenskej republiky do roku 2030, s výhľadom do roku 2050 a v súlade s Integrovaným národným klimatickým a energetickým plánom z roku 2019,“ uvádza k projektu spoločnosť JESS. Tento zdroj elektrickej energie má byť v budúcnosti súčasťou veľkého projektu zameraného na produkciu zeleného vodíka, ktorý má byť využívaný pre hromadnú dopravu.

Generálny riaditeľ JESS Roman Sporina na sneme Združenia miest a obcí regiónu Jaslovské Bohunice v marci tohto roku starostov a primátorov informoval, že JESS pracuje aj na projekte druhej etapy fotovoltickej elektrárne, ktorá by mala mať takisto inštalovaný výkon 10 MW.

Hlavným poslaním spoločnosti JESS je príprava, výstavba a prevádzka nového jadrového zdroja v lokalite Jaslovské Bohunice. Jeho príprava pokračuje podľa aktuálneho harmonogramu predprípravnou etapou, ktorej cieľom je získať rozhodnutie o umiestnení okolo roku 2025.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #elektráreň #Jaslovské Bohunice #fotovoltika