Do Maďarska dorazila ruská delegácia. Jadrová spolupráca je na spadnutie

Maďarský premiér Viktor Orbán a minister zahraničia Péter Szijjártó dnes v Budapešti rokovali so šéfom ruského atómového koncernu Rosatom Alexejom Lichačovom o rozšírení jadrovej elektrárne Paks. Informovala o tom agentúra MTI.

05.06.2023 15:41
Hungary Election Foto: ,
Nacionalistický maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (18)

Orbánova vláda ako jediná v Európskej únii udržiava politické aj ekonomické väzby na Moskvu napriek vyše roka a štvrť trvajúcej ruskej invázii na Ukrajinu.

Šéf maďarskej diplomacie privítal, že Európska komisia nedávno Maďarsku schválila zmeny v zmluvách o výstavbe a financovaní dvoch nových blokov jeho jedinej jadrovej elektrárne. To podľa neho umožní zrýchliť ich stavbu, prípravné práce majú začať začiatkom júla. Szijjártó a Lichačov počítajú s tým, že dva nové bloky budú spustené na začiatku nasledujúcej dekády.

Obilie / Pšenica / Čítajte viac Po Poliakoch aj Maďari zakázali dovoz ukrajinského obilia. Kyjev: Naši poľnohospodári sú v najťažšej situácii

„Zatiaľ sa nám darí dosahovať to, že pre jadrový sektor neplatia žiadne sankcie, ale zároveň sme si vedomí toho, že sankcie existujú nielen v písanej, ale aj nepísanej podobe,“ povedal maďarský minister. Bez toho, aby niekoho konkrétne menoval, povedal, že „niektorí zahraniční aktéri by radi zablokovali alebo spomalili tento projekt“. Označil to za „útok proti suverenite štátu“.

Po rozšírení Paksu sa jadrová kapacita Maďarska zvýši z 2000 megawattov na 4400 megawattov, čo podľa Szijjártóa vystačí na pokrytie troch štvrtín dopytu po elektrickej energii v krajine.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Rosatom #jadrová energia