Známa hutnícka fabrika z Oravy opúšťa Slovensko. Varovania sa naplnili, výrobu presúva do Ázie

Ak nám štát nepomôže, zbalíme sa a pôjdeme vyrábať do Ázie. Toto opakoval minulý rok šéf oravskej fabriky Oravské ferozliatinárske závody (OFZ) Branislav Klocok. Najnovšie sa jeho varovania napĺňajú.

10.07.2023 07:00
Branislav Klocok, OFZ, Foto: ,
Šéf OFZ Branislav Klocok.
debata (285)

O plánoch hutníkov z Oravy informovali Hospodárske noviny. „Nulová podpora priemyslu v posledných rokoch sa začína prejavovať. Oravskí ferozliatinári sa preto rozhodli ísť za lepšími podmienkami a relokovať časť výroby až do Uzbekistanu,“ píšu ekonomické noviny.

Branislav Klocok, OFZ, Čítajte viac Prepustili sme dve tretiny ľudí, kúpiť elektrinu vlani by bola samovražda. Aj tak spúšťame malú pec, tvrdí šéf OFZ

Zaujímavé je, že exminister životného prostredia Ján Budaj sám posielal veľkých a „špinavých“ priemyselníkov preč zo Slovenska.

OFZ už dávnejšie prepustilo všetkých svojich ľudí a povypínalo pece. Drahé energie ich dotlačili k múru a výroba sa im pre drahú elektrinu už neoplácala. „Rozhodli sme sa premiestniť časť výroby mimo Európskej únie. Ak plány vyjdú, začneme s relokáciou prvej pece. Výrobu na nej plánujeme spustiť už v októbri,“ potvrdil pre noviny generálny riaditeľ OFZ Branislav Klocok.

Plánujú presunúť polovicu výroby do Ázie, zatiaľ druhú polovicu nechajú doma. Analyzovali viaceré finálne destinácie ako India, Egypt, Bosna a Hercegovina, Brazília, Azerbajdžan a Uzbekistan. Hospodárske noviny pripomínajú, že cenu elektriny budú mať tretinovú v porovnaní s tunajšou cenou.

Vladimír Soták zo Železiarní Podbrezová Čítajte viac Soták zverejnil zisky, sú obrovské. Ľuďom rozdali po tisíc eur a zdvihli im platy

Navyše, musia konkurovať celému svetu, kde neplatia rovnaké pravidlá ako v Európskej únii či na Slovensku.

Branislav Klocok to pre Pravdu vysvetľoval minulý rok v novembri. „Sme vystavení vo veľkej miere voľnej konkurencii z tretích krajín, kde neplatia rovnaké podmienky ako v Európskej únii. Ako som spomínal, až 50 percent ferozliatinárskych produktov spotrebovaných v EÚ pochádza práve z tretích krajín. Žiadne importné clá na tieto výrobky v princípe neexistujú, a keď máte krajiny, kde je elektrina podstatne lacnejšia a prístup k ochrane životného prostredia je ľahostajnejší, tak máte oproti nim obrovskú nákladovú nevýhodu. Tú je kompenzovať veľmi zložité a zabetónovať sa v pozícii, ktorá je vyššia ako úroveň konkurencie z tretích krajín, je obrovské riziko,“ hovoril pred vyše pol rokom Klocok.

Na Slovensku OFZ zamestnávala zhruba 500 ľudí, teraz plánuje prijať asi 100 Uzbekov.

© Autorské práva vyhradené

285 debata chyba
Viac na túto tému: #Ázia #OFZ