Nákupy plynu budú spoločné a lacnejšie, s tým ruským sa už nepočíta. EÚ spúšťa Tinder v energetike

Otvoríte si zoznamovaciu aplikáciu a dáte najavo ostatným používateľom svoje sympatie. Čakáte, kto vám ich opätuje. Ak ste si navzájom „padli do oka“, aplikácia vás prepojí a môžete si začať písať. Niečo podobné plánuje Európska únia (EÚ) v energetike - nákupe plynu.

19.04.2023 14:35
lng terminal Krk Foto:
Výstavba prvého chorvátskeho plávajúceho LNG terminálu
debata (70)

Záujemca o kúpu plynu sa prihlási do novej platformy. Počká si na cenové ponuky a platforma ich prepojí. Následne obe strany dohodnú detaily zmluvy. Nákup plynu tak môže prebehnúť výhodnejšie. Zjednodušene takto by mala fungovať nová platforma, ktorú spúšťa Európska komisia.

EÚ pokračuje v predstavovaní opatrení, ktoré majú zabrániť podobnej energetickej kríze, akej sme boli svedkami vlani po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu. Ceny plynu a elektriny sa minulý rok v lete dostali na historické maximá. Odvtedy ich cena klesla a v súčasnosti sa pohybujú na úrovni spred konca roka 2021.

parlament, kollár, šeliga, pčolinský, sulík Čítajte viac Do parlamentu prišla legislatívna cunami. Pozrite si, aké novinky chcú poslanci schvaľovať

Európska komisia v reakcii na energetickú krízu urobila opatrenia, ktoré mali zabezpečiť dostatok plynu v zásobníkoch, zrýchliť proces zavádzania obnoviteľných zdrojov energie či znížiť spotrebu plynu naprieč členskými krajinami. Vďaka týmto krokom sa Európe podarilo zvládnuť energetickú krízu aj napriek veľkým nákladom. V našich zásobníkoch je dokonca po vykurovacej sezóne toľko plynu, že by stačil aj na prežitie tej ďalšej.

Teraz v ďalšom kroku eurokomisia plánuje spustiť spoločné nákupy plynu, ktoré majú zabezpečiť, že nahradíme ruské dodávky plynu alternatívnymi dodávkami za konkurencieschopné ceny. To je jedna z vecí, ktorá v minulom roku chýbala, keďže ceny dodávok plynu boli neporovnateľne dra­hé.

Až 13 firiem zo Slovenska prejavilo záujem

Doteraz to fungovalo tak, že krajiny nakupovali plyn samostatne a každá mala inú stratégiu, ako si zabezpečiť pre seba čo najlepšie podmienky či cenu. Po novom by to mohlo vyzerať tak, že sa spoja sily. Nový nástroj umožní európskemu priemyslu zhromaždiť jeho celkový dopyt po plyne.

Každá firma si napríklad povie, koľko plynu bude potrebovať. Spoločný dopyt po plyne sa v ďalšom kroku ukáže dodávateľom komodity a tí zároveň prídu s cenovou ponukou. Ak sa strany dohodnú, podpíše sa zmluva. Spoločným cieľom je nakúpiť plyn za čo najlepších podmienok. Takto by sme mohli nakupovať napríklad plyn z Nórska, Alžírska či Azerbajdžanu. S ruským plynom sa pri nákupoch cez platformu už nepočíta.

Očakáva sa, že tento rok by sa mohlo cez platformu zaobstarať vyše 13 miliárd kubických metrov plynu. Nemecko dalo záväzok, že si zaobstará tri miliardy metrov kubických plynu. Na porovnanie: v roku 2021 bola celková spotreba plynu v Nemecku na úrovni 90 miliárd metrov kubických. Po výbuchoch na plynovode Nord Stream Nemecko prakticky ostalo bez ruského plynu. Nemci si rýchlo uvedomili, že musia konať. Platforma je jednou z možností, ako môžu získať neruské dodávky plynu.

rodina v kuchyni Čítajte viac Výdavok 400 eur má problém zaplatiť takmer polovica Slovákov. Analytici vytvorili 6 ekonomických profilov domácností

Podľa informácií denníka Pravda o túto novú službu prejavilo na Slovensku záujem až 13 spoločností. Nejde len o veľkých energetických hráčov ako Slovenský plynárenský priemysel (SPP), ale aj o priemyselníkov či bratislavskú rafinériu Slovnaft, výrobcu hnojív Duslo Šaľa či košických oceliarov z U.S. Steel Košice. Zatiaľ nie je isté, či tieto firmy aj skutočne platformu na spoločný nákup plynu využijú. Svoje ponuky na nákup plynu môžu firmy zverejniť do 25. apríla. Na účasť vo výberovom konaní sú potrebné dva predpoklady. Záujemcovia sa musia najskôr zaregistrovať na platforme PRISMA, až potom môžu službu AggregateEU Service využívať. Účasť v platforme nezaväzuje k nákupu plynu. Všetky zmluvy musia byť prerokované a uzavreté mimo platformy.

SPP v reakcii uviedol, že priebežne analyzuje všetky možnosti diverzifikácie zdrojov dodávky plynu a v súvislosti so spoločnými nákupmi plynu informoval ministerstvo hospodárstva o pripravenosti zúčastniť sa v procese agregácie dopytu. To je jeden z krokov procesu spoločného nákupu plynu. „O tom, či mechanizmus spoločného nákupu definitívne využijeme, sa rozhodneme podľa finálnych podmienok (cena množstvo, dodacie miesto atď.) zohľadňujúc výhodnosť pre koncových zákazníkov,“ tvrdí pre Pravdu hovorca spoločnosti Ondrej Šebesta. Podľa neho je v súčasnosti predčasné hodnotiť presné efekty takéhoto kroku.

Bratislavská rafinéria Slovnaft chce mať vďaka platforme lepší prehľad o cenách plynu vo svete. Vyjadrili sme záujem o účasti na spoločnom nákupe plynu. „Vnímame to ako dobrovoľné zapojenie sa, ktoré nás ešte nezaväzuje k samotnému nákupu. Výhodou je získanie väčšieho informačného prehľadu o cenách plynu vo svete," tvrdí pre Pravdu hovorca Slovnaftu Anton Molnár. Podľa neho pri súčasnej celkovej nestabilite, ide o ďalšiu možnosť ako diverzifikovať svoje dodávky.

Tinder pre energetikov

Platforma bude praktickým miestom, kde si spoločnosti stanovia, o koľko plynu majú záujem, odkiaľ by mal prísť a v aký mesiac bude dodaný. Zjednodušene to bude fungovať na princípe zoznamovacej aplikácie. Podobne ako aplikácia na zoznamovanie s názvom Tinder spája navzájom si sympatické osoby, tak aj energetická platforma spojí tých, ktorí plyn predávajú a ktorí ho chcú nakúpiť. V praxi to bude vyzerať napríklad tak, že spoločnosť na Slovensku si stanoví, koľko plynu chce nakúpiť, dostane ponuky a na základe nich si určí, s kým uzavrie dohodu.

Uzatváranie dohôd sa bude vykonávať potom mimo platformy. Európska komisia nebude ani nakupovať plyn, ani platiť za dodávky plynu. Vytvára len trhovisko, kde zhromaždí dopyt od európskych spoločností a spojí ich s dodávateľmi. Za tieto služby si eurokomisia tiež nebude účtovať poplatky. Tento nástroj je pre účastníkov zadarmo.

Druhý aspekt tejto služby je zvýšenie súťaže medzi dodávateľmi. Slovensko a spoločnosti, ktoré v nej pôsobia, sú príliš malé na to, aby si dokázali sami vyjednať čo najlepšie podmienky. Niektoré sú napríklad príliš malé aj na to, aby si dokázali kúpiť dodávky skvapalneného plynu na svetovom trhu. Práve spomínaná platforma by im v tomto vedela byť nápomocná. Cieľom je, aby EÚ bola viac jednotná na globálnom energetickom trhu a aby aj menšie spoločnosti mali možnosť sa rokovaní o nákupe plynu zúčastniť.

Eurokomisia tak vytvára pre ne okno príležitostí, a to prostredníctvom dvoch modelov. Prvým je model založený na centrálnom nákupe. Spoločnosti sa spoja, stanovia si centrálneho nákupcu a ten za nich vybaví všetku agendu vrátane vyjednávania nákupu plynu. Druhým modelom je agent, ktorý by konal v záujme spoločností. V tomto prípade by sa menšie spoločnosti spojili a zaplatili by niekomu za transport plynu. Inými slovami: prenajali by si takúto službu.

Tretím aspektom je ten finančný. V súčasnosti sa stáva, že veľké LNG spoločnosti by aj chceli robiť obchod s menšími spoločnosťami, ktoré majú záujem o ich plyn, ale stroskotá to na tom, že sú príliš malé a ich kredibilita je nízka. Požadujú garancie, ktoré im takáto platforma vie poskytnúť. Nie tým, že eurokomisia bude garantom nákupu plynu, ale že umožní finančným inštitúciám byť partnermi platformy. Menšia spoločnosť sa tak môže zjednodušene spojiť s finančnými inštitúciami, ktoré by jej garancie umožnili.

Natíska sa otázka, aké výhody prinesie táto platforma pre sektor domácností. Tie sú síce so svojou spotrebou plynu príliš malé na to, aby sa do platformy zapojili, ale ich dodávatelia plynu takúto možnosť môžu využiť. Ak sa im prostredníctvom platformy podarí nakúpiť lacnejší plyn, mali by to pocítiť aj domácnosti vo faktúrach. Uvažuje sa aj nad pravidlami, že ak dodávatelia nakúpia plyn cez platformu a predajú ho menším kupujúcim, ich marža z predaja by nemala byť príliš vysoká. Eurokomisia bude dohliadať na to, aby nevyužívali platformu na zvyšovanie si svojich marží.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #nákup #plyn #energetika