LNG tankery sa míňajú a nemusia Európe stačiť. Šejkovia z OPECu zásadne znížili ťažbu ropy

Svet sa nachádza v "prvej skutočne globálnej energetickej kríze", uviedol šéf Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) Fatih Birol. TASR o tom informuje na základe agentúry Reuters.

25.10.2022 13:29
lod Foto:
Tanker s LNG
debata (48)

Ponuka v pomere k dopytu na trhoch so skvapalneným plynom (LNG) po celom svete klesá a veľkí producenti ropy znižujú ťažbu. To sú podľa Birola dva hlavné faktory, ktoré spôsobili, že svet sa dostal do globálnej energetickej krízy.

Matovič Čítajte viac Prvý vládny balík pomoci: ceny elektriny zastropujú na 199 eurách, ceny plynu na 99 eurách, SaS rozpočet nepodporí

Vojna na Ukrajine a obmedzenie ruských dodávok spôsobili nárast dovozu LNG do Európy. Potenciálne oživenie dopytu po LNG v Číne môže v tejto situácii spôsobiť, že na trhu bude nedostatočná ponuka LNG, keďže na budúci rok pribudnú na trhu nové kapacity v objeme len 20 miliárd kubických metrov LNG, uviedol Birol na konferencii Singapore International Energy Week.

Matovič, Heger, Kollár Čítajte viac Heger s Matovičom prichádzajú s riešením drahých energií: Zastropujú sa ceny plynu a elektriny

Rozhodnutie aliancie producentov OPEC+ znížiť ťažbu o 2 milióny barelov (1 barel = 159 litrov) denne je podľa Birola riskantným rozhodnutím, keďže IEA počíta v tomto roku s nárastom globálneho dopytu po rope takmer o 2 milióny barelov denne.

„Je to mimoriadne riziko, keďže ekonomiky po celom svete sa nachádzajú na pokraji recesie,“ uviedol Birol. Dodal, že považuje rozhodnutie OPEC+ za skutočne nešťastné.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #plyn #zdražovanie