Elektrina za 1000 eur? Chystá sa „mimoriadny zásah“ na trhu s energiami

Európska únia pracuje na štrukturálnej reforme trhu s elektrickou energiou. Povedala to v pondelok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá tiež upozornila na potrebu zbaviť sa závislosti od ruských fosílnych palív..

30.08.2022 07:48
debata (53)

„Prvý krok je ukončenie našej závislosti od ruských fosílnych palív,“ napísala von der Leyenová na Twitteri po svojom vystúpení na strategickom fóre v slovinskom meste Bled.

Nárast potreby po ostatných surovinách podľa jej vyjadrení nesmie viesť k vytvoreniu nových závislostí v hospodárskej oblasti. „Musíme diverzifikovať dodávky zásob a budovať väzby so spoľahlivými partnermi,“ dodala.

Richard Sulík, Karol Galek, Čítajte viac Zima bez ruského plynu sa blíži, Európa sa pripravuje. 50 rád ako ušetriť na kúrení, varení, svietení a teplej vode

Európska únia podľa jej slov pracuje na „mimoriadnom zásahu“ s cieľom udržať pod kontrolou ceny elektrickej energie, ktoré sa zvyšujú v dôsledku ruskej invázie na Ukrajine. EÚ takisto pripravuje štrukturálnu reformu tohto trhu.

Von der Leyenová na sociálnej sieti upozornila aj na silu demokracie, na schopnosť „podporovať základné princípy“, odolávať agresii a ochraňovať hodnoty.

Richard Sulík Čítajte viac Najhorší scenár: Elektrina a plyn zdražejú o stovky eur. Očakáva sa rozhodnutie, Sulík čaká na podpis komisie

Predsedníčka EK v pondelok v Slovinsku absolvovala rokovania so slovinským prezidentom Borutom Pahorom a premiérom Robertom Golobom.

Hovorili o význame ďalšieho upevnenia väzieb s partnerskými krajinami na západnom Balkáne a o riešení situácie na energetických trhoch a v spojitosti so zaistením dodávok.

Ceny elektriny v Európe lámu nové rekordy. Referenčný nemecký kontrakt sa prvýkrát dostal nad 1000 eur za megawatthodinu (MWh).

53 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina