Rakúsky kancelár apeluje na kolegov: Zastavme šialenstvo na trhoch s energiou

Rakúsky kancelár Karl Nehammer podporuje zavedenie cenového stropu pri elektrine na úrovni Európskej únie.

28.08.2022 21:34
Karl Nehammer Foto: ,
Rakúsky kancelár Karl Nehammer
debata (35)

VIDEO: Trh s elektrinou sa zrútil, poslanci žiadajú zásah štátu (celú reláciu televízie ta3 V politike si pozrite TU).

Video

Podľa agentúry Reuters to v nedeľu uviedol vo vyhlásení zverejnenom jeho kanceláriou. Za zastropovanie cien energií na európskej úrovni sa v piatok vyslovil aj český premiér Petr Fiala. Česká republika, ktorá v tomto polroku predsedá Európskej únii, urýchlene zvoláva radu ministrov, na ktorej chce diskutovať o možných mimoriadnych energetických opatreniach.

„Musíme konečne zastaviť šialenstvo na energetických trhoch. A to sa môže podariť len vďaka európskemu riešeniu,“ uviedol Nehammer. Doplnil, že o zastropovaní sa pokúsi presvedčiť lídrov únijného bloku.

„Trh sa vo svojej aktuálnej podobe sám nereguluje. Vyzývam všetkých 27 štátov EÚ, aby ťahali za jeden povraz a zastavili cenovú explóziu,“ uviedol kancelár.

ta3, energie Čítajte viac Koalícia aj opozícia: Trh s elektrinou sa zrútil, musí zasiahnuť štát

Rakúsko silno závisí od ruského plynu, a to hlavne jeho priemysel a teplárenstvo. Pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu tvoril plyn z Ruska približne 80 percent rakúskych dodávok, uviedol Reuters. Väčšina elektriny v Rakúsku ale pochádza z obnoviteľných zdrojov, a Rakúšania tak nemajú veľké pochopenie pre to, že na trhu sú ceny plynu a elektriny úzko prepojené, poznamenala agentúra.

Podľa Nehammera by sa ceny elektriny mali od plynu oddeliť, aby sa priblížili výrobným nákladom. „Nemôžeme nechať (ruského prezidenta Vladimira) Putina, aby každý deň určoval ceny elektriny v Európe,“ uviedol kancelár. Doplnil, že o možných opatreniach, ktoré môžu byť rýchlo prijaté, hovoril so svojimi náprotivkami z Nemecka Olafom Scholzem a Česka Petrom Fialou.

Boris Johnson Čítajte viac Johnson: Obyvatelia Británie v zime zaplačú. Putin to vie a páči sa mu to

Český minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka v relácii na CNN Prima News v nedeľu povedal, že ak EÚ nenájde spoločné riešenie ohľadom rastúcich cien energií, je česká vláda pripravená prísť s vlastným riešením. Podpredseda českej Poslaneckej snemovne Karol Havlíček bol v rovnakej relácii k riešeniu na úrovni EÚ skeptický. Poukázal na to, že mnohé krajiny už ceny zastropovali a spoločné riešenie im nemusí vyhovovať aj kvôli rozdielnym energetickým zdrojom.

Teplo, radiátor Čítajte viac Budú Slováci mrznúť? Drahé teplo dostane ľudí do neriešiteľných situácií, varuje analytik
35 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Rusko #vojna na Ukrajine #energetická kríza