Koalícia aj opozícia: Trh s elektrinou sa zrútil, musí zasiahnuť štát

Koaličný poslanec Peter Kremský (OĽaNO) sa pýtal iného koaličného poslanca Mariána Viskupiča (SaS), prečo ministerstvu hospodárstva dlho trvá riešenie cien energií. Viskupič tvrdí, že sa situácia rieši a že bude pripravený aj plán B. Nechcel však o ňom hovoriť. Vyplynulo to z debaty v relácii V politike v televízii ta3.

28.08.2022 13:06
debata (153)

Aj opoziční poslanci Ladislav Kamenický (Smer) a Matúš Šutaj Eštok (Hlas) v diskusii súhlasili s tým, že je nutné zastaviť rast cien, ale príčinu vidia v nečinnosti vlády, ktorá doteraz nepomohla ani ľuďom, ani dôležitým podnikom ako je napríklad Slovalco.

VIDEO: Trh s elektrinou sa zrútil, poslanci žiadajú zásah štátu (celú reláciu televízie ta3 V politike si pozrite TU).

Video

Podľa Kremského by mal štát zaviesť „všeobecný hospodársky záujem, prikázať výrobu elektriny, prikázať dodávky, stanoviť ceny, a nielen pre domácnosti, ale aj pre verejné inštitúcie, pre školy, nemocnice, ale takisto firmy“. Chce, aby sa to aplikovalo na celý trh s elektrinou, lebo „ten trh sa úplne zrútil, to nefunguje“.

„Tá elektrina, ktorá sa tu vyrobí za 50 eur za MWh, dodá sa do vedľajšej dediny, medzitým virtuálne odíde do Lipska na burzu a tam zdražie na 900. A dodá sa za 900,“ uviedol Kremský. Žiada o riešenie ministerstvo hospodárstva, ktoré podľa neho mešká a šéf rezortu Richard Sulík podľa jeho slov tvrdí, že to vyrieši trh.

Teplo, radiátor Čítajte viac Budú Slováci mrznúť? Drahé teplo dostane ľudí do neriešiteľných situácií, varuje analytik

Viskupič tvrdí, že ministerstvo na riešeniach pracuje a aj Sulík podľa neho hovorí o tom, že treba urobiť strop cien pre firmy, pretože „ten trh sa skutočne zrútil a situácia je brutálna“. Nechcel však konkretizovať opatrenia, ale povedal že existuje plán B, keby Európska únia neumožnila Slovensku, aby časť energie, ktoré vyrobí nový jadrový blok v Mochovciach, mohol ísť domácnostiam za nižšiu cenu.

Šutaj Eštok uviedol, že je síce konečne podpísané memorandum s elektrárňami, ktoré nižšie ceny zabezpečí, ale nie je ešte notifikované Európskou komisiou. Jej rozhodnutie podľa jeho informácií môže prísť až v decembri, aj keď koalícia hovorí o novembrovom termíne. Pripomenul, že „dnes je už jasné, že sa to nedotkne 760-tisíc domácností, ktoré majú centrálne vykurovanie – tým urobíte čo“.

Kamenický uviedol, že dôchodcovská inflácia je 14,7 percenta. Pri priemernom dôchodku 505 eur, čo je 6060 eur ročne, by na kompenzáciu inflácie by bolo potrebný príspevok 850 eur, nie 150 eur, o ktorých počúvame, povedal Kamenický. Ako jeden z dôvodov rastu cien vidí aj protiruské sankcie, ktoré sa zaviedli, aby Rusko dostali do problémov a aby sa stiahlo z Ukrajiny. „Viete, aký je výsledok? Sankcie fungujú, ale nie na Rusko, ale na nás,“ dodal.

„Keď vám stúpajú energie, stúpa vám cena absolútne všetkého. Stúpa vám transport a to má dopad na to, že naše fabriky, ktoré vyrábajú draho, sa stávajú nekonkurencies­chopné a potom budú prepúšťať ľudí,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

153 debata chyba
Viac na túto tému: #energie