Šéfka jadrového dozoru: Ľudia, neberte jódové tabletky, uškodia vám

Najväčšia elektráreň svojho typu v Európe bola zasiahnutá ruskou streľbou. Aktuálne merania však ukazujú, že úroveň radiácie na Slovensku je stabilná. Potvrdila to šéfka Úradu jadrového dozoru Marta Žiaková. „V súčasnosti nie sú zaznamenané zvýšené úrovne radiácie ani na území elektrárne, ani v jej okolí. Nehrozí preto ani bezprostredné ohrozenie Slovenska,“ informovala na tlačovej konferencii.

04.03.2022 13:05 , aktualizované: 13:17
Marta Žiaková. Foto: ,
Predsedníčka Úradu jadrového dozoru Marta Žiaková.
debata (4)

Záporožská jadrová elektráreň vyrába štvrtinu elektriny, ktorú spotrebuje Ukrajina. Nedávno bola zajatá ruskou armádou, počas noci zo štvrtka na piatok však na jej území došlo k streľbe. Podľa riaditeľky Úradu jadrového dozoru Marty Žiakovej ale zatiaľ neprišlo k poškodeniu zariadenia, ktoré by mohlo uvoľniť nebezpečnú radiáciu. Taktiež pripomenula, že prevádzku zariadenia naďalej zabezpečuje špeciálne vycvičený ukrajinský personál.

VIDEO: Úrad jadrového dozoru – priame ohrozenie nehrozí.
Video

K požiaru došlo podľa Žiakovej v priestoroch školiaceho centra, mimo jadrových blokov a zariadení s radiáciou. „Požiar bol v krátkom čase uhasený, túto informáciu máme potvrdenú," povedala.

V areáli sa nachádza dokopy 6 reaktorov. „Elektráreň je teraz v takom stave, že jeden blok bol odstavený ešte pred útokom. Ten bol odstavený kvôli tomu, že išiel na výmenu paliva a do údržby. Ďalšie štyri sú tiež odstavené a chladia sa," opísala Žiaková aktuálny stav elektrárne. V prevádzke je teda iba jeden reaktor, aj ten na 60 percent výkonu.

jadrová, elektráreň, Ukrajina Čítajte viac Z ostreľovanej Záporožskej jadrovej elektrárne neunikla radiácia, funguje len jeden reaktor

Aj Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi potvrdil, že situáciu sledujú. MAAE je podľa Žiakovej najvyššou svetovou diplomatickou autoritou pre jadrovú energetiku. Grossi sa vo videu vyjadruje, že agentúra má záujem zahájiť a moderovať rokovania medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou na území Černobyľu v záujme posilnenia jadrovej bezpečnosti.

Treba si udržať chladnú hlavu

Podľa Žiakovej je teda situácia stabilná, odporúča si udržať chladnú hlavu. Reagovala aj na zvýšený dopyt po jódových tabletkách na trhu. Ľuďom tieto tabletky užívať preventívne neodporúča, nakoľko tak môžu uškodiť zdraviu.

Ukrajina Rusko vojna elektráreň požiar jadrová bezpečnosť Čítajte viac Reakcie na ruské ostreľovanie jadrovej elektrárne na Ukrajine: Zbláznili sa, reaguje expertka na jadro

Bezpečnosti pridáva aj fakt, že elektráreň v Záporoži je iná a modernejšia, ako Černobyľská. „Elektráreň v Čerobyle používala ako moderátor uhlík a chladilo sa vodou. V okamihu parného výbuchu došlo k zapáleniu grafitu, ktorý začal horieť a odnášal palivové články do horných vrstiev atmosféry. Záporožská jadrová elektráreň používa vodu ako chladivo aj ako moderátor. Grafit sa tak nezapáli a nedôjde k úniku do hornej vrstvy atmosféry,“ vysvetlila pre Pravdu.

Sledovanie radiácie

Prípadnú radiáciu v ovzduší pravidelne sleduje jadrový dozor aj meteorologické stanice. Najlepšiu monitorovaciu sieť má na Slovensku Slovenský hydrometeorolo­gický ústav.

Aktuálne meranie radiácie v rôznych častiach Slovenska môžete sledovať na tomto odkaze.

Aktuálne meranie radiácie na Slovensku Foto: SHMÚ
mapa radiacia shmu Aktuálne meranie radiácie na Slovensku

„Na celom území Slovenskej republiky sú rovnomerne rozmiestnené desiatky detekčných zariadení, ktorými nepretržite monitorujú úroveň dávkových príkonov ionizujúceho žiarenia v ovzduší – tieto zariadenia patria do správy Úradu verejného zdravotníctva, Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu – SHMÚ a Siete včasného varovania Civilnej ochrany," priblížil Odbor radiačnej ochrany Úradu verejného zdravotníctva.

Postup, ako sa správať v prípade ohrozenia, má Úrad civilnej ochrany. Žiaková informovala, že Slovensko má vybudovaný systém. „V prípade, že dôjde k radiačnej udalosti, je to pod hlavičkou všeobecné ohrozenie, zaznie siréna, ktorá trvá dve minúty trvalým tónom a v tom prípade je potrebné začať konať, je potrebné sa ukryť. Najlepšie v kryte, ale keď sa nedá, je dobré ukrytie aj v pivnici, ktorá nemá okná, prípadne v nadzemných priestoroch, ale tak, že je potrebné všetko čo sa dá utesniť a prelepiť lepiacou páskou. Následne je možná evakuácia obyvateľov, prípadne stačí dlhšie ukrytie. Koniec udalosti je ohlásené opäť sirénou a to prostredníctvom kolísavého tónu," uzavrela.

zväčšiť Aktuálne meranie radiácie na Slovensku Foto: SHMÚ
tabulka radiacia shmu Aktuálne meranie radiácie na Slovensku

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #jadrové elektrárne #Záporožská jadrová elektráreň