Reakcie na ruské ostreľovanie jadrovej elektrárne na Ukrajine: Zbláznili sa, reaguje expertka na jadro

V noci došlo v dôsledku ruskej agresie k ostreľovaniu areálu Záporožskej jadrovej elektrárne. V dôsledku toho vypukol požiar, ktorý sa neskôr hasičom podarilo uhasiť.

04.03.2022 11:00
Ukrajina Rusko vojna elektráreň požiar jadrová... Foto:
debata (39)

Česká expertka na jadrovú energiu Dana Drábová reagovala na sociálnej sieti Twitter slovami: „Zbláznili sa, ale elektráreň stále drží.“ Ako ďalej uvádza, tak teraz nezostáva nič iné, len situáciu ďalej sledovať. Podľa nej stále platí, že jadrové bloky predsa len niečo vydržia.

Aký je stav reaktorov?

Podľa správ jej kolegov z Ukrajiny ostávajú energetické bloky jadrovej elektrárne nepoškodené. Na 1. bloku boli poškodené len pomocné budovy, čo nemá vplyv na bezpečnosť bloku. „Systémy a komponenty dôležité pre bezpečnosť jadrovej elektrárne sú funkčné,“ píšu odborníci z Ukrajiny.

Stav energetických reaktorov má byť taký, že 1. je v odstávke. Reaktory číslo 2 a 3 boli odpojené od siete a prebieha tam chladenie jadrových zariadení. Blok 4 je v prevádzke. Bloky 5 a 6 sa ochladzujú.

V súčasnej dobe je areál Záporožnej jadrovej elektrárne obsadený ruskými vojakmi. V elektrárni nebola zaznamenaná žiadna zmena v úrovni radiácie.

V reakcii na incident zvolal generálny riaditeľ Medzinárodného úradu pre atómovú energiu Rafael Mariano Grossi tlačovú konferenciu, kde povedal, že budova ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú zasiahla strela vypálená ruskou armádou, nie je súčasťou reaktora. Zároveň ponúkol cestu do černobyľskej lokality, aby uľahčil vyjednávanie medzi Ukrajinou a Ruskom.

Cieľom by bolo dohodnúť rámec na zaručenie bezpečnosti jadrových elektrární počas konfliktu. Obe strany návrh zvažujú, informuje The Guardian.

Je to bezohľadnosť

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v piatok odsúdil „bezohľadnosť“ Ruska v súvislosti s ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine a vyzval Moskvu, aby zastavila vojnu proti svojmu susedovi.

„V noci sme boli svedkami správ o (ruskom) útoku na ukrajinskú jadrovú elektráreň. To len dokazuje bezohľadnosť tejto vojny a dôležitosť jej ukončenia. Rusko musí stiahnuť všetky svoje jednotky a zapojiť sa v dobrej viere do diplomatického úsilia,“ povedal Stoltenberg krátko pred začiatkom mimoriadneho zasadnutia Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí. Slovensko na podujatí zastupuje šéf diplomacie Ivan Korčok. Ten pred odletom do Bruselu na sociálnej sieti napísal, že od stretnutia očakáva „vyhodnotenie doterajších krokov na zastavenie ruskej agresie na Ukrajine“.

Vojenská správa Záporožskej oblasti v piatok uviedla, že ukrajinskú jadrovú elektráreň ovládli ruské vojenské sily. V zariadení sa však podľa ukrajinskej armády naďalej nachádza obslužný personál, ktorý dohliada na jeho bezpečnú prevádzku. V komplexe v noci na piatok v dôsledku ruského ostreľovania horelo. Požiar sa podarilo uhasiť.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #jadro #vojna na Ukrajine