Z ostreľovanej Záporožskej jadrovej elektrárne neunikla radiácia, funguje len jeden reaktor

Pri požiari výcvikovej budovy, ktorý vznikol po zásahu ruskou strelou, utrpeli zranenia dvaja ľudia.

04.03.2022 12:34
jadrová, elektráreň, Ukrajina Foto:
debata (5)

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) informuje, že z ostreľovanej jadrovej elektrárne na Ukrajine neunikla radiácia. Generálny riaditeľ MAAE Rafael Mariano Grossi uviedol, že agentúra je po útoku v kontakte s ukrajinským regulátorom pre jadrovú energiu aj Záporožskou jadrovou elektrárňou.

Podľa prevádzkovateľa Enerhoatom aj regulátora je situácia na mieste „mimoriadne napätá a náročná“. V elektrárni momentálne funguje len jeden reaktor, a to na zhruba 60 percent.

Ukrajina Rusko vojna elektráreň požiar jadrová bezpečnosť Čítajte viac Reakcie na ruské ostreľovanie jadrovej elektrárne na Ukrajine: Zbláznili sa, reaguje expertka na jadro

Po zmätočných prvotných správach Grossi vysvetlil, že strela ruských síl zasiahla výcvikovú budovu a nie súčasť reaktora. Požiar, ktorý na mieste vypukol, už uhasili a dvaja ľudia v jeho dôsledku utrpeli zranenia. Enerhoatom zase informoval, že útok neprežili traja ukrajinskí vojaci a dvaja utrpeli zranenia. Reaktor je podľa šéfa MAAE pod kontrolou Ukrajincov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #maae #vojna na Ukrajine