Firmy dlhujú štátu miliardy. Špeciálne zlá je situácia v nemocniciach

Firmy s najväčšími dlhmi dlhujú štátu v rôznej forme desiatky miliónov eur. Za minulý rok sa do dlhov dostali aj známe spoločnosti ako nábytkár Decodom alebo teleshopingový obchod, pričom problémy má aj sieť čerpacích staníc či známy slovenský automobilový pretekár, tvrdí Finstat.

30.03.2024 05:00
Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze / Foto:
debata (18)

Všetky spoločnosti či živnostníci dlžia Finančnej správe, Všeobecnej zdravotnej poisťovni a iným poisťovniam a verejným správam dokopy 4,3 miliardy eur. Takmer 80 percent všetkého dlhu patrí pod finančnú správu.

„Dlhodobo najväčší podiel na celkovom dlhu firiem a živnostníkov má Finančná správa SR, a to v priemere 78 percent. Dôvodom je fakt, že medzi najväčšími dlžníkmi finančnej správy sú spravidla spoločnosti, ktoré odhalila po daňovej kontrole ako daňových podvodníkov, zvyčajne na dani z pridanej hodnoty. Druhý najväčší podiel na celkovom dlhu má Sociálna poisťovňa, a to necelých 13 percent, najmä vinou dlhu nemocníc,“ upozorňujú analytici Finstat.

IDE O PENIAZE - 10 rád ako sa starať o peniaze zodpovednejšie
Video
Zdroj: TV Pravda

Finstat sa pozrel aj na to, ktoré firmy sa vlani začali zadlžovať najviac. Medzi nimi je aj známa nábytkárska spoločnosť Decodom so sídlom v Topoľčanoch. „Decodom už raz v minulosti mal problémy, keď sa po dvoch stratových rokoch ocitol v roku 2020 v státisí­cových dlhoch. Neskôr sa v roku 2022 opäť dostal do straty vyše 2,8 milióna eur a v priebehu roka 2023 mu narástli dlhy voči Sociálnej poisťovni na vyše 500-tisíc eur,“ tvrdí Finstat.

Ďalšou firmou, ktorej dlh začal rýchlo rásť, je spoločnosť patriaca známemu automobilovému pretekárovi Igorovi Drotárovi, DROTÁR Autošport, s.r.o., ktorej finančná správa vyrubila dlh po zistení podvodov na DPH.

Do tretice, rýchlo zadlžujúcou sa firmou v roku 2023 bola aj Batcha company v. o. s.. Tá obchoduje s palivami a podľa svojej webstránky prevádzkovala čerpacie stanice.

Matthias Frechen, obchodný riaditeľ Allegro Čítajte viac Na Slovensko prichádza poľský gigant s novým konceptom. Vyzerá ako e-shop, no funguje inak

Niektorí dlhujú desiatky miliónov

Najviac dlhuje podozrivá Clean Energy Trade, ktorá je dnes už podľa obchodného registra v likvidácii. Jediným spoločníkom je Francúz Jean Pierre Rougé. Založil ju v roku 2010 a ako predmet podnikania si uvádza podľa registra obchodovanie s emisnými kvótami, dodávku plynu či sprostredkovateľskú činnosť v oblasti obchodu a služieb. Existujú náznaky, že podnikanie tejto spoločnosti je podvod. Firma dlhuje finančnej správe viac ako 39 miliónov eur.

Takmer 32 miliónov eur dlhuje spoločnosť Wintro Asia, s.r.o. Podľa obchodného registra sa firma venuje rôznym sprostredkova­teľským službám, vznikla v roku 2016 a jej korene vedú do Maďarska. Firma v podstate netvorila žiadny zisk, sídlo má v Rimavskej Sobote.

Dlh vo výške 31,5 milióna eur má spoločnosť Quatro project Europe, s.r.o. V predmete činnosti táto firma má sprostredkovanie obchodu s tovarom. Aj táto firma má registrované sídlo v Rimavskej Sobote. Viac ako tridsať miliónov eur finančnej správe dlhuje firma AA GOLD Company, s.r.o. Venuje sa obchodovaniu s kovmi, no v roku 2022 už táto firma nevygenerovala žiadne tržby. Ešte v roku 2020 firma vygenerovala zisk relatívne tesne nad nulou, no následne upadla do straty. Má sídlo v Bratislave. Firma je výrazne zadlžená, celková zadlženosť presahuje sto percent. Znamená to, že cudzie zdroje, ktoré firma používa na podnikanie, sú vyššie ako aktíva, ktorými firma disponuje.

Yuliya Badritdinova, riaditeľka McDonald's pre Slovensko, Česko a Ukrajinu Čítajte viac Riaditeľka McDonald's hovorí, koľko u nich zarobia ľudia, čo Slovákom chutí a ako funguje ich biznis

Vo všeobecnosti platí, že k najväčším dlžníkom patria aj podvodníci, chronickým neplatičom je napríklad daňový podvodník Mikuláš Vareha, jeho firma ale v roku 2023 zo zoznamu najväčších neplatičov vypadla.

V prvej pätnástke firiem s najväčšími dlhmi sú firmy, ktoré dlhujú minimálne pätnásť miliónov eur. Vo všeobecnosti najviac dlhujú firmy, ktoré podnikajú v oblasti veľkoobchodu, dlh týchto firiem je zhruba 835 miliónov eur.

Najväčší dlžníci Finančnej správy SR

Najväčší dlžníci Výška dlhu
CLEAN ENERGY TRADE s. r. o. v likvidácií 39 298 329
Wintro Asia s.r.o. 32 876 113
Quatro project Europe s.r.o. 31 532 519
AA GOLD Company s.r.o. 30 126 290
INTERVENE s. r. o. 20 761 570
DMJ Invest Slovakia s.r.o. 20 648 089
MATRIX.M.R., s.r.o. 20 058 311
HYDINA SLOVENSKO s.r.o. 18 800 474
LINTMAN s. r. o. 18 686 717
GAZROL s. r. o. 18 208 598
VENAS, a.s. v konkurze 17 873 974
STEEL ENERGO s.r.o. 16 716 354
Westoil s.r.o. 15 501 685
Commodity Trade & Finance s.r.o. 15 472 274
Dareq s. r. o. 15 015 739

Zle sú na tom nemocnice

Katastrofou pre Slovensko je, že zásadným dlžníkom sú nemocnice. Je to signál, že zdravotníctvo nefunguje nielen po medicínskej stránke, ale ani po ekonomickej stránke.

To, že zdravotníctvo nedoručuje občanom výsledky, sa ukazuje napríklad v tom, že občania na Slovensku sa dožívajú v zdraví len 57 rokov života. Aj keď systém zdravotníctva je len jedna zložka tohto výsledku, je to signál aj o kvalite zdravotnej starostlivosti. Navyše, na Slovensku je relatívne veľa odvrátiteľných úmrtí. Údaje Eurostatu hovoria, že v roku 2021 ich bolo na Slovensku 585,27 na stotisíc obyvateľov. Priemer za EÚ je 225,69 odvráti­teľných úmrtí na stotisíc obyvateľov.

Ekonomická stránka nie je o nič lepšia. Analýza Finstat ukázala, že nemocnice patria k významným dlžníkom voči štátu. Štandard, ktorý nemocnice poskytujú, teda nie je dlhodobo udržateľný.

Eurovea Čítajte viac Radšej splácať vlastnú hypotéku, ako platiť cudziemu? Toto už neplatí, záujem o prenájmy rastie

„Nemocnice patria dlhodobo medzi najväčších dlžníkov Sociálnej poisťovne. Ku koncu minulého roka bolo medzi 20 najväčšími dlžníkmi až 17 organizácií z oblasti zdravotníctva – väčšinou išlo o nemocnice a polikliniky. Zvyšok prvej dvadsiatky tvorila jedna personálna agentúra a dve stavebné spoločnosti, o ktorých sme písali aj v minuloročnej analýze,“ ukázala analýza Finstat.

Celkový dlh nemocníc k decembru opäť prekročil hranicu 400 miliónov eur a tvorí vyše 61 percent celkového dlhu, ktorý majú firmy, organizácie a živnostníci voči Sociálnej poisťovni. Počas roka 2023 pribudli medzi dlhujúce nemocnice aj ďalšie, napríklad Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok – FN, Fakultná nemocnica Nitra, Fakultná nemocnica Trenčín, Detská fakultná nemocnica Košice, Všeobecná nemocnica s poliklinikou, n. o., alebo Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica. Všetky tieto nemocnice mali ešte na začiatku roka 2023 nulový dlh voči Sociálnej poisťovni. Vo všeobecnosti platí, že subjekty v zdravotníctve majú dlhy najmä voči Sociálnej poisťovni. Zdravotníctvo malo k decembru minulého roka skoro 88 percent dlhov práve voči Sociálnej poisťovni a zvyšok tvorili prevažne pohľadávky Národnej transfúznej služby. Celkový dlh subjektov v zdravotníctve je zhruba 465 miliónov eur.

„Napriek tomu, že sú nemocnice oddlžované v nepravidelných intervaloch, naposledy koncom roka 2019 a v lete 2022, tak im trvá pomerne krátko dostať sa na predchádzajúce úrovne. Po poslednom oddlžení to nemocniciam trvalo presne pätnásť mesiacov,“ upozorňujú analytici Finstatu.

Na zníženie dlhu v Sociálnej poisťovni išlo v roku 2022 zhruba 200 miliónov eur. Tieto peniaze už nemocnice dlhujú opäť.

potraviny Čítajte viac Kamenický chce kúpiť porovnávač cien potravín z Maďarska. Ako funguje?

„Pravidelne sa opakujúce oddlžovanie najmä štátnych nemocníc sa stáva, žiaľ, pravidlom, na ktoré si už mnohé nemocnice zvykli a považujú ho za ďalší bežný zdroj financovania ich činnosti z verejných zdrojov. Zvykli si na to už aj dodávatelia, ktorí ale skutočnosť neplatenia faktúr zo strany nemocníc a vedomie, že sa k peniazom dostanú až po nejakom čase a bez príslušenstva k svojim pohľadávkam, pretavujú do vyšších cien za svoje tovary a služby,“ zhodnotil situáciu v decembri minulého roka inštitút Ineko.

Problém je ale zložitejší. Ministerstvo financií napríklad na konci roku 2022 upozornilo, že štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa platí za úkony nemocniciam vyššie sumy ako súkromné poisťovne. Nemocnice teda do určitej miery strácajú na tom, že jednotlivé poisťovne neplatia rovnako. Na druhej strane je ale Všeobecná zdravotná poisťovňa s náskokom najväčšia, to tento efekt zmierňuje.

V priebehu minulého roka rástol dlh najrýchlejšie práve v zdravotníctve. Medzi decembrom 2022 a decembrom 2023 stúpol dlh v zdravotníctve o 194 miliónov eur, čo predstavuje nárast o vyše 70 percent.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #Finančná správa #zdravotné poistenie #dlžníci #firmy na Slovensku