Kedy budú lacnejšie elektromobily aj pre strednú triedu? Už o pár rokov, experti hovoria, čo nás čaká

Plne elektrické auto do 25-tisíc. To sľubuje automobilka Stellantis. Zákazníkom je pripravená v budúcom roku ponúknuť Citroen e-C3, ktorý by sa mal vyrábať tu na Slovensku, konkrétne v trnavskom závode automobilky. Hovorca koncernu však pre Pravdu povedal, že ešte nie je isté, kde sa bude toto auto vyrábať. Potvrdil iba to, že sa bude vyrábať v Európe.

03.07.2023 05:00
Skoda-Enyaq RS i V-2023-1600-1f Foto:
Ilustračné foto. Škoda Enyaq.
debata (19)

Ponuka lacnejších a menších elektromobilov pre strednú triedu sa tak pomaly rozbieha. Odborníci hovoria, že už o pár rokov sa ich cena vyrovná autám na benzín a naftu. „V roku 2026 začnú prichádzať lacnejšie elektromobily. Volkswagen príde na trh v roku 2026 s lacnejším modelom, ktorý bude v podobnej cenovej úrovni. Tieto autá budú menšie, dojazd bude vyšší a cena nižšia,“ predpovedá prezident Zväzu automobilového priemyslu SR Alexander Matušek.

To, že aj európske automobilky budú postupne ponúkať lacnejšie a dostupnejšie elektromobily, je prirodzená reakcia na čínsku konkurenciu. „Výroba nového elektrického modelu s nižšou cenovkou je prirodzená reakcia Stellantisu aj na čínsku konkurenciu. Hoci dnes čínske automobilky majú na európskom trhu zatiaľ nízke predaje, ich aktivita je stále väčšia. Pracujú na rozpoznateľnosti svojich značiek u zákazníkov a sústreďujú sa napríklad na veľké flotily autopožičovní,“ vysvetľuje krok Stellantisu prezident Slovenskej elektromobilovej asociácie Patrik Križanský.

minimalka 4 Čítajte viac Automobilový predák Matušek: Treba jasne povedať, ako je to s elektromobilmi. Nikde sa o tom nediskutuje, iba u nás

„Je prirodzené, že európske automobilky musia na tento stav reagovať a budú postupne predstavovať aj modely s nižšími cenami,“ dodáva Križanský.

Skeptickejší je ohľadom sumy do 25-tisíc motoristický novinár Alexander Štefuca. Určite by to bola ďalšia a najmä relatívne dostupná možnosť získať elektromobil. „Hoci samotná suma 25-tisíc eur stále nie je príliš motivujúca pre ľudí s nižším príjmom, ktorí si doteraz mohli dovoliť kupovať lacnejšie autá – prípadne jazdenky, no silná agenda elektromobility ich bude viac či menej násilne tlačiť do kúpy elektromobilov,“ tvrdí Štefuca.

Pripomína, že avizovaný model elektrického Citroenu patrí do triedy takzvaných subkompaktov, čo sú malé vozidlá nepresahujúce štyri metre. „Na mestské použitie je to úplne ideálne. Ak by sme však uvažovali o priemernej slovenskej rodine s celoročnými potrebami, stačiť na všetky účely rozhodne nebude. Dôležité bude aj to, aké bude mať auto parametre – najmä z hľadiska dojazdu. Navyše, do začiatku budúceho roka je stále ďaleko, a je otázne, či sa dnes sľubovanú cenu podarí aj udržať pri predaji,“ myslí si Štefuca.

Čaká sa na 20-tisícové autá

V súčasnosti je na slovenskom trhu z pohľadu ceny najdostupnejší elektromobil Dacia Spring. „Je to však očividne menšie auto, o dobrých pár centimetrov kratšie, ale aj lacnejšie – aktuálne za 21,5-tisíca eur,“ tvrdí Štefuca. Ďalej je v ponuke dvojmiestny Smart EQ od Mercedesu so začínajúcou cenovkou necelých 23-tisíc eur. Podstatne drahšími alternatívami sú elektrické modely Opel Corsa-ee alebo Peugeot e-208 – tie stoja od 34-tisíc eur, resp. 35-tisíc.

Najväčší súkromný zamestnávateľ Volkswagen Slovakia vyrába malé elektrické mestské auto up! To aktuálne stojí vyše 22-tisíc eur. Onedlho by sa do flotily elektrických áut nemeckej automobilky malo pridať elektrické SUV Porsche Cayenne, ktoré budú vyrábať v bratislavskom závode. „Štvrtá, plne elektrická generácia modelu Porsche Cayenne príde na trh v druhej polovici dekády,“ potvrdzuje hovorkyňa Volkswagenu Lucia Kovarovič Makayová. Cena hybridu Cayenne E-Hybrid sa pohybuje od približne 108-tisíc eur, čiže čisto elektrické bude ešte drahšie.

Patrik Križanský, SEVA, riaditeľ, Čítajte viac Šéf elektromobilovej asociácie: Slovenskí politici spaľovacie motory nezachránia, Čína je už pred nami

Volkswagen ponúka aj elektromobily modelov ID.3 či ID.4. Cena prvého menovaného sa pohybuje na úrovni 38-tisíc eur. Najdrahší model sa pohybuje v reláciách od 40-tisíc do 50-tisíc eur. Onedlho by mal predstaviť aj model ID.2, ktorého cena by mala začínať od 20-tisíc do 25-tisíc eur.

Najlacnejší elektromobil od automobilky Kia je model Niro, ktorý začína od 45-tisíc eur. Ďalší model Kia EV6 je od 50-tisíc eur. Škoda ponúka dva modely – Enyaq od 43-tisíc a Enyaq Coupé od necelých 46-tisíc eur. Hyundai ponúka najlacnejší elektromobil Konu Electric od 36-tisíc eur. Toyota má jeden elektromobil, a to bZ4X, ale stojí okolo 50-tisíc eur.

Štefuca si myslí, že v najbližších rokoch si Slováci budú môcť dovoliť iba malé elektromobily, ktoré budú dostupnejšie. Alebo si výrazne priplatia za väčšie modely, ktoré sú dnes oveľa lacnejšie so spaľovacím motorom.

„Ak by sme sa mali pozrieť na reálne možnosti väčšiny možných budúcich majiteľov – buď si budú môcť dovoliť iba vyslovene malé auto za naoko prijateľnú cenu, alebo budú nútení investovať oveľa väčšie sumy za autá, ktoré nebudú len jednoúčelovými mestskými približovadlami, no tie už zďaleka nebudú za ceny, o ktorých je teraz reč,“ dodáva motoristický publicista.

Európske automobilky a teda aj ich fabriky na Slovensku sa už dávno rozhodli, že inej cesty ako elektromobilovej niet a masívne do nej investujú.

Alexander Štefuca Čítajte viac Motoristický novinár Štefuca: Očakáva sa ofenzíva malých čínskych elektromobilov, rozkývajú náš trh s autami

V trnavskej automobilke Stellantis už niekoľko týždňov prebieha transformácia výroby. Chystajú nový výrobný program. „Projektové tímy uskutočňujú prípravné práce, teda modifikáciu výrobných liniek, úpravu pracovných postov a inštaláciu nových zariadení. Tento nový výrobný program plánujeme spustiť na začiatku roka 2024 a podiel ekologických vozidiel bude predstavovať viac ako 50 percent,“ tvrdí hovorca trnavského závodu Michal Nič. Aktuálne Stellantis v Trnave vyrába 3 modely. Až 60 percent produkcie pripadá na Citroen C3, 15 až 20 percent produkcie tvorí Peugeot 208 a elektrický Peugeot 208 zvyšných 20 až 25 produkcie.

Drahšie modely ponúka BMW, Mercedes aj Jaguar

Drahšie elektromobily ponúkajú nemecké automobilky BMW a Mercedes-Benz. Spomínaný Smart EQ dopĺňajú drahšie SUV EQA a EQB od 57-tisíc, resp. 59-tisíc eur. BMW má v ponuke dve vozidlá typu SUV iX1 a iX3, ktorých cena sa pohybuje od 53,5-tisíca, resp. 70-tisíc eur. Od približne 55-tisíc ponúka ešte model i4.

Rovnako aj ďalšia slovenská fabrika Jaguar Land Rover pripravuje elektrické autá. Tie však budú oveľa drahšie ako bežné vozidlá pre strednú triedu. Už v súčasnosti ponúka čisto elektrické vozidlo Jaguar I-Pace, ktorého základná cena je vyše 93-tisíc eur.

Od roku 2025 budú všetky nové autá, ktoré budú uvedené na trh, len elektrické. Prvým autom tohto úplne nového radu Jaguaru bude 4-dverové GT s cenou od 100-tisíc eur. „O niekoľko mesiacov neskôr budú uvedené na trh ďalšie dve autá značky Jaguar. Z hľadiska dizajnu budú tieto autá „kópiou ničoho“, odvážnou novinkou. Prvým plne elektrickým modelom Land Rover bude Range Rover – toto vozidlo má byť uvedené na trh v roku 2024, pričom prvé dodávky zákazníkom sa začnú koncom roka 2024,“ tvrdí hovorca automobilky Dieter Platzer. Cena je zatiaľ neznáma, no keďže Range Rover so spaľovacím motorom začína od 129-tisíc eur, plne elektrický bude o poznanie drahší.

Aktuálne sa pri Košiciach stavia nový závod automobilky Volvo. Tá už iné ako elektrické autá vyrábať ani nebude. Prvé vozidlá by mali zísť z pásov fabriky až v roku 2027. Zrejme budú patriť do kategórie drahších.

Čo spraví čínska konkurencia

Síce dnes na slovenských cestách čínsky elektromobil nestretnete, o pár rokov to bude zrejme realita. V súčasnosti sú predaje čínskych automobiliek v Európe na úrovni 5 percent, no rôzne odhady predpovedajú, že už v roku 2025 sa môžu vyšplhať na 9– až 18-percentný podiel.

Čoskoro ich tak spoznajú aj slovenskí šoféri. „Je predpoklad, že ak nepríde k nejakej zmene trendu, aj slovenskí spotrebitelia v najbližších rokoch spoznajú značky ako napríklad BYD, XPeng, MG, Ora či Nio,“ hovorí Križanský.

Slováci by nad čínskymi značkami nemali ohŕňať nos. Ázijská krajina totiž rýchlo inovuje a mnoho odborníkov si myslí, že Európu či Spojené štáty americké v kvalite predbehla.

Výkonný viceprezident Zväzu automobilového priemyslu SR Pavol Prepiak. Čítajte viac Čo znamená zákaz spaľovákov, emisná norma Euro 7 a čínska konkurencia? Vysvetľuje zástupca automobiliek

Spomínate si ešte na juhokórejské Daewo? „Dnes sa nám možno čínske značky zdajú neznáme, ale pripomeňme si, ako ľudia vnímali okolo roku 2000 juhokórejské autá. Spomeniete si ešte napríklad na také Daewoo. A ako odlišne dnes vnímame Kiu? Predpokladám, že výrazne pozitívnejšie. Toto presne sa udeje aj s čínskymi elektromobilmi,“ predpovedá Križanský.

Matušek hovorí, že Číňania vyrábajú elektrické autá, ktoré sú už dnes jazdiacimi počítačmi, kanceláriami či herňami. „My ich musíme začať dobiehať. Oni majú víziu a tú aj napĺňajú,“ hovorí automobilový predák.

Malé čínske elektromobily k nám ešte stále masovo nedorazili, hoci sa očakáva ich veľká ofenzíva, hovorí Štefuca. Tá by mala svojou ponukou mimoriadne dostupných elektrických áut poriadne zamiešať kartami na európskom trhu, a teda aj na tom našom slovenskom. „Ešte by sme mohli chvíľu pochybovať o ich dokonalosti z hľadiska bezpečnosti a pohodlia ovládania, no ako sme sa už viackrát presvedčili, čínski výrobcovia sa učia veľmi rýchlo,“ hovorí motoristický novinár.

Sám Číňanov považuje za hrozbu, ktorej treba rýchlo čeliť. V súčasnosti je priemerná cena elektromobilov v Číne nižšia o 30 percent v porovnaní s autami so spaľovacími motormi, no v Európe je to presne naopak, pokračuje Križanský. Dôvodom je aj masová výroba, ktorá v ázijskej krajine už naplno beží.

Číňania nemajú podľa expertov dôvod podliezať ceny na európskom trhu. Pripravili by sa totiž o marže, aj keď vedia tieto vozidlá vyrábať lacnejšie. Preto sa nečaká, že o pár rokov na starom kontinente budú ponúkať bezkonkurenčne lacné vozidlá. Aj keď ani to nemusí platiť o ďalších pár rokov.

„Výhodou čínskych automobiliek je už masová výroba elektromobilov a nižšie náklady ako aj veľká domáca kapacita výroby batérií. Najmä automobilky, ktoré vyrábajú dominantne stredné a nižšie kategórie vozidiel, ako značky Stellantisu, Renaultu či Škody, musia na čínsku hrozbu reagovať,“ dodal Križanský z elektromobilovej asociácie.

V súčasnosti vie napríklad najväčší čínsky výrobca BYD dodať model Seagull s dojazdom okolo 300 kilometrov so štartovacou cenou len niečo vyše 10-tisíc eur. Druhý model ATTO 3 štartuje s cenou necelých 35-tisíc eur, drahší model HAN stojí od 72-tisíc eur. Model Ora od čínskej automobilky GWM stojí približne od 40-tisíc eur.

Aké modely sa u nás najviac kupujú

Prvýkrát v histórii sa minulý máj na Slovensku zaregistrovalo viac ako 7 percent vozidiel na alternatívne palivo – teda išlo o batériové alebo plug-in hybridné auto. Nejde však o dlhodobý trend, skôr o dodávku nových automobilov Škoda Enyaq flotilovým klientom, ktoré pôjdu aj do služieb slovenskej polície. Škoda tak predala v máji 110 elektromobilov, čím sa stala najpredávanejšou značkou. Druhý Volkswagen predal 32 elektromobilov, tretí Hyundai predal 17 elektromobilov.

Za prvých 5 mesiacov tohto roka predala najviac elektromobilov Škoda (174), Volkswagen (108) a Mercedes (101). V rámci plug-in hybridov dominuje japonská Toyota (112), Hyundai (109) a BMW (101).

Na slovenskom trhu však neohrozene dominujú predaje áut so spaľovacími motormi. Kráľom je Škoda Octavia, ktorej sa predalo za prvých 5 mesiacov 1 702 kusov. Nasleduje Kia Ceed (1 202), Škoda Fabia (1 180), Kia Sportage a Hyundai Tucson (1 139), Hyundai i30 (1 128) a viac ako tisíc predajov ešte zaznamenali Škoda Camiq (1 101) a Scala (1 007).

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #elektromobil #vozidlá