Slovnaft hlási problémy: Budú chýbať palivá, nepovedali nám, že výnimka bude 8 mesiacov, nie tri roky

Pravda, eko | 02.06.2022 17:37
slovnaft Foto: , ,
Petrochemický závod Slovnaft sa nachádza na okraji Bratislavy v mestskej časti Podunajské Biskupice.
Embargo na ruskú ropu nebude trvať tri roky. Slovnaft varuje, že do ôsmich mesiacoch od platnosti nebudú vedieť zaručiť zásobovanie trhu v regióne strednej Európy.

Sankcie, ktoré uvalila Európa na Rusko sa ťažko dotknú aj Slovenska. Zásobovanie ropou môže byť problém. Spoločnosť Slovnaft berie na vedomie sankcie, avšak upozorňuje na možné riziká. „Po 8 mesiacoch od platnosti sankcií nebudeme vedieť zaručiť zásobovanie trhu v regióne strednej Európy. Súčasné znenie sankcií nám totiž neumožní vývoz kľúčových produktov na naše tradičné trhy ako Česko, Rakúsko a Poľsko,“ uvádza Anton Molnár, hovorca spoločnosti Slovnaft Slovensko, s tým, že to môže následne obmedziť nadstavené spracovateľské kapacity rafinérie v Bratislave pod technologické minimum.

M. Senkovic Čítajte viac Riaditeľ Slovnaftu Senkovič: Výnimka pre Slovensko? Je to ešte horší návrh ako ten predchádzajúci
Objekty v areáli Slovnaftu sú vzdialené od seba...
Petrochemický závod Slovnaft sa nachádza na...
+8Na tomto mieste končí ropovod Družba, ktorá...

Ďalej varuje, že v dôsledku toho nebude garantovaná bezpečnosť dodávok na Slovensku. „Obmedzením ponuky produktov v regióne a znížením kapacity Slovnaftu, Slovensko a slovenský trh nebude možné zásobovať,“ dodal Molnár.

Putin Čítajte viac Embargo na ruskú ropu dostalo zelenú. Odkiaľ Slovensko zoženie ropu a stúpnu ceny na čerpačkách? (odpovede)

Zároveň tiež upozorňuje svojich partnerov na exportných trhoch, že po ôsmich mesiacoch bude v regióne chýbať palivo, ako aj ropné produkty.

Súčasný návrh sankcií teda nedáva Slovnaftu pôvodne požadovaný troj ročný časový priestor na vykonanie technologických úprav v rafinérii a logistickom zabezpečení pri dovoze a spracovaní alternatívnej ropy. „Doteraz nám nie sú známe dôvody, na základe ktorých sa trojročné obdobie zmenilo na osem mesiacov. Z tohto dôvodu nemôžeme niesť prípadné následky a dopady na slovenskú ekonomiku a zásobovanie obyvateľstva,“ uzavrel Molnár.

Zákaz dovozu ruskej ropy

Európski lídri sa dohodli na podmienkach zákazu dovozu ruskej ropy. Embargo sa dotkne viac ako dvoch tretín ropy z Ruska a platiť by mohlo už od začiatku roka 2023.

Zákaz dovozu ruskej ropy sa bude týkať len tankerov, ropovod Družba dostane časovo obmedzenú výnimku. Podľa šéfky eurokomisie Ursuly von der Leyenovej kompromisná dohoda do konca roka zníži dovoz ropy z Ruska do EÚ o približne 90 percent. Cieľom embarga je, aby Putinov režim nemal zdroje na financovanie vojnovej mašinérie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ