Riaditeľ Slovnaftu Senkovič: Výnimka pre Slovensko? Je to ešte horší návrh ako ten predchádzajúci

Európski lídri sa dohodli na embargu na ruskú ropu. Kompromisná dohoda zakazuje dovoz ruskej ropy tankermi po mori. Zároveň ale umožňuje dodávky ropovodom Družba, z ktorého prúdi čierne zlato aj na Slovensko, do Čiech či do Maďarska.

01.06.2022 17:29
debata (29)
Video

Výkonný riaditeľ Slovnaftu Marek Senkovič vyhlásil, že ešte nevidel finálny návrh embarga na papieri. „Texty sa menia každú hodinu a každý deň, nevieme presne, ako odstrihnutie od ruskej ropy bude vyzerať,“ tvrdí Senkovič.

Ak to bude podľa neho schválené tak, ako to prebehlo v médiách, bude to znamenať, že výnimka na ruskú ropu bude len na osem mesiacov. „Potom ju nebudeme môcť využívať ako napríklad Česká republika a budeme musieť veľmi urýchlene prejsť k inej rope,“ povedal.

Rafinéria podľa neho pracuje aj na tom, aby mohla spracovávať aj inú ropu ako tú z Ruska. Otestovala zhruba 15 druhov ropných zmesí a ich rôzne kombinácie. „Pomocou týchto kombinácií by sme chceli vyrobiť ideálnu zmes, ktorá je najviac podobná ruskej rope, aby sme museli čo najmenej zásahov robiť do rafinérie,“ vysvetľuje hľadanie možnej alternatívy k ruskej rope. Potom sa budú snažiť urobiť taký obchod, aby alternatívna ropa na Slovensko kontinuálne prichádzala.

slovnaft Čítajte viac Pozrite sa, ako to vyzerá v rafinérii Slovnaft, ktorý vyrába benzín a naftu (fotogaléria)

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó avizoval, že Chorvátsko je pripravené rozšíriť kapacitu jadranského ropovodu, aby mohlo zásobovať Maďarsko a Slovensko v prípade prerušenia dodávok ropovodom Družba z Ruska. Natíska sa otázka, čo to znamená pre bratislavskú rafinériu. Senkovič pripomína, že momentálne má ropovod Adria „úzke hrdlo“, a tak rafinérie na Slovensku, v Maďarsku či v Česku nemôžu využívať naplno toto prepojenie. Rozšírenie kapacity na tomto ropovode je tak podľa neho veľmi dôležitý projekt. „Nie je to však otázka jedného mesiaca či dvoch. Treba si ešte uvedomiť, že ropovod sa nedá rozširovať, keď bude v prevádzke. Je to, akoby ste šli na diaľnici v aute a chceli počas jazdy vymeniť olej,“ vysvetľuje s tým, že je to dôležitý projekt, ale je to zároveň aj komplikácia.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovnaft #palivá #embargo