Vláda napriek nezhodám schválila nové dôchodky. Krajniak však musel ustúpiť

Lucia Lauková, Pravda | 06.04.2022 12:54, aktualizované: 
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) Foto:
Milan Krajniak, minister práce
Predčasná penzia po 40 odpracovaných rokoch, ale aj okresaný rodičovský bonus. Vláda schválila zmeny v dôchodkoch, ktoré by mali platiť od 1. januára budúceho roka. Podľa informácií denníka Pravda boli rokovania v koalícii napäté do poslednej chvíle. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) sa síce hrdí novelou o sociálnom poistení, zmeny však môžu prísť ešte v parlamente.

Novela prináša niekoľko hlavných zmien. Konkrétne ide o naviazanie strednej dĺžky života na odchod do dôchodkového veku, individuálny dôchodkový strop ako právo odchodu po počte odpracovaných rokov, aktuálna dôchodková hodnota a napokon aj rodičovský bonus.

Medzi najdôležitejšie patrí nadviazanie strednej dĺžky života na odchod do dôchodku, právo na penziu po 40 odpracovaných rokoch, zmena výpočtu aktuálnej dôchodkovej hodnoty a napokon aj rodičovský bonus. Práve rodičovský bonus je najkontroverznejší bod celej reformy. „Reformný zámer bol schválený po pripomienkach. Rodičovský bonus znižujeme a zavádzame mu strop,“ vyhlásil Krajniak. Pracujúce deti tak nebudú môcť posielať rodičom dovedna až päť percent zo svojich odvodov, ale iba tri percentá.

Ako bude finálna podoba reformy v skutočnosti vyzerať, ešte nie je isté. „Do parlamentu ide materiál s nedoriešenými vecami od všetkých koaličných partnerov,“ priznal napokon minister práce. Dodal, že detaily by mali byť doriešené do druhého a tretieho čítania na júnovej schôdzi parlamentu. „Povedali sme si, že všetko zložité a ťažké do prázdnin vyriešime," vysvetlil termín pre Pravdu v rozhovore minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

Rodičovský bonus považujú za problematický tri ďalšie koaličné strany. „Budeme sa snažiť na júnovej schôdzi minimalizovať fiškálne dopady rodičovského bonusu tak, aby bola reforma prvého piliera priechodná. Bonus má výrazne negatívne vplyvy na rozpočet verejnej správy,” povedal pre Pravdu ekonomický expert najmenšej koaličnej strany Za ľudí Tomáš Meravý. Okrem toho SaS žiada, aby bolo nadviazanie odchodu do dôchodku na strednú dĺžku života zakotvené v ústave. V opačnom prípade novelu nepodporí.

Naviazanie dôchodkového veku na strednú dĺžku života a predčasná penzia po odpracovaných 40 rokoch sú míľnikmi v pláne obnovy, ktoré Slovensku prinesú pol miliardy eur z európskych zdrojov. Vláda sa v ňom totiž zaviazala, že spraví dôchodkový systém udržateľnejší. To znamená, že sa nenaruší súčasná medzigeneračná solidarita, ale budúce generácie pracujúcich nebudú musieť platiť do dôchodkového systému väčšiu časť svojho príjmu, tak ako platia dnes všetci pracujúci na penzie súčasných dôchodcov.

Milan Krajniak Čítajte viac Príde pomoc kvôli zdražovaniu? Nečakajte peniaze z helikoptéry, ozýva sa z koalície. Opatrenie má byť cielené a pre vybrané skupiny

„Dnes má Slovensko najhoršie verejné financie v Európskej únii. A do toho nám starne populácia. Čiže ničiteľom systému budeme práve my, naša generácia tzv. Husákových detí. Aby sme sa vyhli tejto katastrofe čoraz väčšieho zhoršovania verejných financií, dali sme si záväzok stabilizovať dôchodkový systém. Vyrovnať ho nedokážeme,” vysvetľuje odborník na investície a dôchodky Ján Šebo, projektový manažér a ekonóm v slovenskom tíme plánu obnovy.

Zároveň musí štát napriek úsporám v rozpočte zabezpečiť, aby mali všetci seniori, súčasní, a najmä budúci, dostatočné dávky na prežitie dôstojnej staroby. Prieskum agentúry Focus pre Nadáciu Partners z konca roku 2020 ukázal, že ľudia si sumu predstavujú na úrovni okolo 900 eur, čo je asi 75 percent z priemernej hrubej mzdy 1 200 eur. „Takáto miera náhrady je zlatý cieľ. Dnes majú však dôchodcovia z prvého piliera priemerne 48 percent. Naša generácia bude mať nanajvýš 40 percent,“ zmierňuje očakávania ľudí Šebo.

Šebo v rozhovore pre Pravdu:

Suma priemerného starobného dôchodku, ktorý dôchodcom štát vypláca, na konci februára tohto roka dosiahla 512,50 eura, čo je ani nie polovica priemernej mzdy. Tá za rok 2021 bola 1 211 eur v hrubom. Dodatočné zdroje preto podľa neho musia efektívne doplniť ďalšie piliere. „Cieľom pri nastavení vyváženého dôchodku by malo byť nasporiť si v druhom, treťom a vo štvrtom pilieri aspoň 50 percent priemernej mzdy,“ dopĺňa špecialista na investície Maroš Ovčarik, generálny riaditeľ Partners Group. Krajniak by mal v apríli predstaviť tiež zmeny druhého piliera. Zlepšenia v treťom pilieri, ktoré ohlasoval minister práce ešte v septembri 2021, boli z reformného balíčka vypustené.

Hlavné zmeny v zákone o dôchodkoch

Materiál, ktorý schválila vláda, prináša 4 hlavné zmeny:

  • odchod do dôchodkového veku neskončí na veku 64 rokov, bude sa predlžovať podľa strednej dĺžky dožitia,
  • individuálny dôchodkový strop umožní odchod do penzie po 40 odpracovaných rokoch,
  • aktuálna dôchodková hodnota, od ktorej závisia sumy novopriznaných dôchodkov, sa zníži, nebude sa navyšovať o 100 percent medziročného rastu priemernej mzdy, ale len o 95,
  • rodičovský bonus zavedie posielanie 3 percent z odvodov pracujúcich, ktoré priamo navýšia dôchodky ich rodičov.

Zákon nadobúda účinnosť 1. augusta 2022, kľúčové zmeny ako rodičovský bonus, predčasný dôchodok či zrušenie stropu majú platiť od januára 2023.

Zmeny ešte musí schváliť parlament, očakáva sa, že definitívna verzia bude prijatá do konca júna.

Takto sa majú meniť slovenské dôchodky v I. pilieri:

1. Nový vek odchodu do dôchodku

Aktuálne majú budúci dôchodcovia od vlády garanciu, že do penzie odídu najneskôr v 64. roku života. Tento strop čaká ľudí narodených v roku 1966. Pre ľudí narodených od roku 1967 bude zvyšovanie veku odchodu do dôchodku pokračovať.

Dôchodkový vek sa bude totiž bude počítať podľa špeciálneho vzorca. Zjednodušene ale bude platiť, že ak sa ľudia budú dožívať viac, tak aj vek odchodu do dôchodku sa bude posúvať na neskôr. Tento krok chvália ekonómovia najviac zo všetkých. „Je nevyhnutné zlepšiť finančnú stabilitu dôchodkového systému znovuzavedením dôchodkového automatu,“ zdôrazňuje predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth.

Oponenti namietajú, že slovenská populácia má jednu z najhorších mier dožitia v zdraví. Ľudia na Slovensku sú okrem toho rekordérmi v práci na zmeny, najviac zo štátov v EÚ pracujú v noci. V preddôchodkovom veku tak už dnes končí množstvo ľudí, ktorí fyzicky nevládzu. „Po zrušení dôchodkového stropu budeme mať problém s vysokým počtom zamestnancov, ktorí nebudú vládať pracovať a ešte nebudú mať nárok na dôchodok,” argumentuje ekonomicko-sociálny analytik občianskeho združenia Pracujúca chudoba Ján Košč.

Tvrdí, že zamestnanci, ktorí pracujú v rizikových kategóriách číslo 3 a 4, a zamestnanci, ktorí pracujú na zmeny, by mali ísť do dôchodku najneskôr v šesťdesiatke. Ide o pozície, kde sú prekročené limity vystavenia zamestnancov škodlivinám, akými sú hluk, prašnosť, vibrácie, karcinogény, žiarenie a podobne.

Hodnotenie dôchodkovej reformy podľa Rady pre... Foto: RRZ
thumbnail Vplyv opatreni v navrhu Hodnotenie dôchodkovej reformy podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť

2. Štyridsať a dosť

Druhá zmena čiastočne reaguje aj na argumenty o prepracovanosti. Zjednodušuje totiž predčasný odchod do dôchodku. Teraz je to možné tak, že dôchodcovi, ktorý odíde najskôr dva roky pred oficiálnym nástupom na starobný dôchodok, sa znižuje predčasná starobná penzia o 0,5 percenta za každých 30 dní od dosiahnutia dôchodkového veku.

Po novom do dôchodku bude môcť odchádzať každý po 40 odpracovaných rokoch. A za každý mesiac, ktorý chýba do oficiálnej penzie, mu odpočítajú približne 0,3 percenta z vymeranej sumy, teda 3,6 percenta za rok.

Ak teda napríklad automechanik Jozef začal pracovať v 18 rokoch, do predčasného dôchodku môže odísť po dovŕšení veku 58 rokov. Ak by však jeho brat Ján, narodený v rovnakom čase, študoval na univerzitách a nastúpil do zamestnania až ako 28-ročný, oficiálny dôchodkový vek dovŕši skôr ako odpracovaných 40 rokov. Kým Jozef bude dostávať znížený dôchodok, Ján ho dostane v plnej výške.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič o zdražovaní: Prídeme s pomocou pre najchudobnejších, cielime na rodiny s deťmi

Požadovaný počet odpracovaných 40 rokov sa nemá zvyšovať. Aj napriek tomu, že vek odchodu do dôchodku porastie podľa dožitia. To kritizuje napríklad ministerstvo financií. „Hranicu 40 odpracovaných rokov pre priznanie predčasného starobného dôchodku žiadame nadviazať na rast strednej dĺžky života tak, aby sa minimálne 50 percent rastu strednej dĺžky života premietlo aj do zvýšenia minimálneho počtu odpracovaných rokov,“ odkazuje ministerstvo pod vedením Igora Matoviča (OĽaNO).

Zákon tiež znižuje dôchodkový vek v závislosti od počtu vychovaných detí. Za prvé dieťa sa odpočíta pol roka, pri dvoch deťoch rok, pri troch a viac deťoch rok a pol. „Ak obdobie výchovy dieťaťa nemožno zohľadniť na určenie dôchodkového veku žene, zohľadní sa mužovi, ktorý dieťa vychoval,” uvádza návrh. Matky tak zmeny pošlú do dôchodku skôr, ale výchova dieťaťa sa im v dôchodkovom príjme nenahradí. Za každý rok, o ktorý teda prídu, sa im trvalo zrazí penzia zhruba o 10 percent oproti hodnote, ktorú by mali pri odchode do dôchodku bez detí.

Viliam Páleník z ekonomického ústavu Slovenskej akadémie za vhodnejšie považuje postupné odbúravanie zvýhodňovania odchodu do dôchodku podľa počtu detí. „Zákon sa odvoláva na výchovu dieťaťa, nie porodenie. Je to diskriminácia podľa pohlavia, lebo na výchove dieťaťa sa podieľajú rodičia bez rozdielu,” tvrdí ekonóm.

3. Zníži sa hodnota

Zmenu čaká aj takzvaná aktuálna dôchodková hodnota (ADH), ktorá sa každoročne upravuje podľa medziročného rastu priemernej mzdy. Ak minulý rok vzrástla mzda o šesť percent, aj ADH sa zvýšila o šesť percent. V záujme vyššej udržateľnosti rozpočtu však nebude rásť o celých 100, ale len o 95 percent tej zmeny. Čiže ak po novom porastú mzdy o šesť percent, hodnota ADH sa zvýši iba o 5,7 percenta.

Ekonóm Páleník tvrdí, že v záujme stabilizácie dôchodkového systému to je vhodné riešenie. Nejde však o automatický stabilizátor. Fixne nastavená hodnota môže spôsobiť, že budúce generácie budú mať jednoducho nižší príjem bez ohľadu na to, aký bude systém stabilný. Z dlhodobého hľadiska to bude mať za následok postupné znižovanie kúpyschopnosti dôchodcov.

4. Rodičovský bonus bude automatický

Najväčšou zmenou prešiel rodičovský bonus. Nárok naň má vzniknúť automaticky všetkým otcom a matkám, ktorých deti pracujú na Slovensku. Z ich odvodov sa každý mesiac odčlení 1,5 a 1,5 percenta, ktoré pôjdu priamo rodičom v penzii. Takisto sa zavádza strop vyplácaného bonusu vo výške 1,2 priemerného vymeriavacieho základu, z ktorého sa bonus bude počítať.

Krajniak pôvodne počítal s tým, že ak pracujúce dieťa zarábalo tisíc eur v hrubom, mesačne by poslalo matke aj otcovi po 25 eur. No ak minister hovorí, že bonus bude iba zhruba v polovičnej výške, rodičia pracujúceho dieťaťa by si pripísali približne 13 eur za mesiac.

Ak sa potomok rozhodne, že peniaze posielať nechce, musí to do konca októbra nahlásiť Sociálnej poisťovni. Je tam však háčik. „Nárok na rodičovský dôchodok v takomto prípade zanikne od prvého dňa sledovaného kalendárneho roka. Sledovaný kalendárny rok je najskôr šiesty kalendárny rok nasledujúci po kalendárnom roku, v ktorom naposledy vznikol nárok na rodičovský dôchodok,” píše sa v návrhu. To znamená, že vyplatenie bonusu je fixované na obdobie minimálne piatich rokov bez ohľadu na to, ako sa pracujúce dieťa rozhodne. Prvých päť rokov sa bude vyplácať automaticky. Až v 5. roku do konca októbra musí pracujúce dieťa vyhlásiť, že nárok má zaniknúť.

Opatrenie, ktoré Krajniak odhadol na pol miliardy eur zo štátnej kasy len v prvom roku od spustenia, už narazilo na kritiku ekonómov, ale aj ministra financií Matoviča, ktorý ho označil za pridrahé. Po stredajšom rokovaní vlády ho preto skresal na polovicu nákladov. Do parlamentu však návrh odchádza s výhradami od všetkých koaličných partnerov.

„Ak minister príde s tým, že chce peniaze do svojho rezortu navyše, musí prísť aj s návrhom, odkiaľ na to zobrať. Tá druhá časť úlohy sa zatiaľ Milanovi Krajniakovi nijako nepodarila. Návrhy, s ktorými prišiel, mu spochybnili v podstate všetci relevantní ekonómovia,” povedal pre Pravdu Matovič. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť tiež upozorňuje, že rodičovský bonus nie je motivačný úplne rovnomerne. „Ľudia s najvyšším dôchodkom budú dostávať takmer dvojnásobný rodičovský dôchodok v porovnaní s najnižšími,“ vysvetľujú analytici.

„V prípade vysokopríjmových potomkov by zvýhodnenie mohlo byť až vo výške okolo 75 a viac desiatok eur. Pri použití minimálnej mzdy by sa penzia zvýšila o 15,58 eura,“ vyčíslila Dagmar Bednáriková zo Slovenskej komory daňových poradcov.

Komora tiež kritizuje, že bonus vylučuje bezdetných seniorov a ľudí so zdravotne hendikepovanými deťmi s nemožnosťou pracovať. Takých je asi 240-tisíc, teda pätina seniorov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ