Matovič o zdražovaní: Prídeme s pomocou pre najchudobnejších, cielime na rodiny s deťmi

Zľava na elektrinu bola len prvý krok. Do leta dostanú pomoc so zdražovaním špeciálne aj najzraniteľnejší, teda rodiny s deťmi, hovorí v rozhovore pre Pravdu minister financií a podpredseda vlády Igor Matovič (OĽANO).

01.04.2022 11:21
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (92)

Máme tu obrovské zdražovanie. Národná banka Slovenska (NBS) predpovedá, že v budúcom roku dosiahne inflácia medziročný priemer 10 až 14 percent, dnes je už cez 9 percent. Ľudia to už pociťujú aj na svojich peňaženkách.

Zásadnou položkou, ktorá zdražuje, sú ceny energií. Vláda pred mesiacom ohlásila dohodu so Slovenskými elektrárňami, ktorá zmrazí ceny elektriny až do decembra 2024. „To nám závidia domácnosti po celej Európe. To je vybavené. Ideme tiež posunúť 13. dôchodky, náš návrh je, že budú vyplatené všetkým, 1,4 miliónu dôchodcov, už pred letom, nie až na Vianoce. Okrem toho ale prídeme aj s pomocou pre tých najzraniteľnejších, teda rodiny s deťmi," vyhlásil v rozhovore Matovič.

Ján Šebo, dôchodky, plán obnovy, jan sebo Čítajte viac Expert na dôchodky Šebo: Reforma penzií je na stole, prichádzajú zásadné zmeny, aké sú to?

„Jednoducho nenecháme v štichu ľudí, ktorí si nevedia pomôcť sami a ktorí sú najviac vystavení riziku chudoby. Ideme podľa európskych štatistík, čo vychádza najmä na rodiny s deťmi," priblížil minister.

Pozrite si teaser na rozhovor:

Podľa NBS je rizikom chudoby na Slovensku je ohrozených približne 615 tisíc osôb, resp. 11,4 % populácie Slovenska. Sú koncentrovaní najmä v určitých typoch domácností ako sú osamelí rodičia alebo viacpočetné rodiny. Matovič uviedol, že nová pomoc má stáť viac ako 100 miliónov eur. Peniaze na ňu sa podľa jeho slov v rozpočte nájdu.

S hľadaním financií má naopak problém minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý predkladá svoju reformu dôchodkov. Jej súčasťou totiž je kontroverzný rodičovský bonus, ktorý má stáť pol miliardy eur len budúci rok. Matovič mu však odkázal, že cez neho to prejde len vtedy, keď nájde zdroje.

Peter Kažimír Čítajte viac Prídu dva roky, aké si Slovensko nepamätá. Ostal už len zlý a ešte horší scenár, predpovedá Kažimír

„Stále platí uznesenie vlády z 13. októbra 2020, ktoré hovorí o tom, že ktorýkoľvek minister príde s návrhom, že chce peniaze do svojho rezortu navyše, ak to presahuje jeho ministerstvo, musí prísť s návrhom, odkiaľ na to zobrať. Tá druhá časť úlohy sa zatiaľ Milanovi Krajniakovi nijako nepodarila. Návrhy, s ktorými prišiel, mu spochybnili v podstate všetci relevantní ekonómovia," dodal Matovič.

Celý rozhovor čoskoro zverejníme v novinách a na webe pravda.sk.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #rozhovor #zdražovanie #Igor Matovič