Z 0 na 100 sa ľahko zrýchli, no potom to ide ťažšie. OECD vystavilo Slovensku kritické vysvedčenie

Lucia Lauková, Pravda | 13.01.2022 12:54
Generálny tajomník OECD Mathias Cormann s... Foto:
Generálny tajomník OECD Mathias Cormann s premiérom Eduardom Hegerom.
Združenie najvyspelejších štátov sveta (OECD) vydalo veľké hodnotenie Slovenska. Verdikt: v dobiehaní vyspelých krajín sme začali spomaľovať. Ak ich ešte niekedy chceme dobehnúť, musíme pristúpiť aj k opatreniam. „Takým, ktoré pôsobia ako nepopulárne, no sú vysoko prospešné pre ktorúkoľvek krajinu,” vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽaNO). To sa týka najmä zmien v oblasti dôchodkového systému, trhu práce a zdravotníctva.

Zlé správy priniesol vo štvrtok na Slovensko generálny tajomník OECD Mathias Cormann. Po skončení krízy bude podľa neho mimoriadne dôležité napraviť chyby, kvôli ktorým sme začali na svetovej úrovni zaostávať v dobiehaní špičkových ekonomík.

Denníkom Pravda oslovení ekonómovia hovoria, že správa potvrdzuje ich obavy. „V poslednom desaťročí akoby slovenská ekonomika strácala ťah na bránu – odstup od výkonnosti najvyspelejších ekonomík sa menil iba minimálne. Sme 36 percent pod úrovňou skupiny špičkových ekonomík,” upozorňuje Karol Morvay z Katedry hospodárskej politiky na Ekonomickej univerzite v Bratislave.

Slovensko by malo rásť rýchlejšie, aj by mohlo rásť rýchlejšie, pokiaľ spraví reformy v oblasti vzdelávania, inovácií a výskumu. „Inak budeme ďalej zaostávať. Je pochopiteľné, že v minulosti sme rástli omnoho rýchlejšie, pretože z nízkych hodnôt sa dobieha ľahšie. Aj strom, keď ho zasadíte, najskôr rýchlo vyrastie aj meter a zvyšok už ide pomaličky. A ľahšie sa zrýchli z nuly na sto, ako zo sto na dvesto. To je efekt nízkeho základu,” pripája sa ekonóm z Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž.

Ekonomický rozvoj Slovenska v porovnaní s inými...
Profesie ohrozené automatizáciou priemyslu
Podiel vysokoškolákov študujúcich v zahraničí

V strednodobom až dlhodobom horizonte sú podľa novej správy OECD potrebné v prvom rade reformy dôchodkov, práce a zdravotnej starostlivosti, aby sa vyrovnali tlaky starnúceho obyvateľstva, ktoré znamená, že počet pracujúcich sa za najbližších 30 rokov zmenší o štvrtinu.

Čo odporúča OECD Slovensku

  • Navrhnúť strednodobú stratégiu fiškálnej konsolidácie zameranú na riešenie rastúcich výdavkových tlakov.
  • Uskutočniť reformy s cieľom predĺžiť pracovný život, pomôcť väčšiemu počtu matiek, Rómov a iných podzamestnaných skupín zaradiť sa do pracovného procesu, zlepšiť zdravie v starobe a znížiť neefektívnosť výdavkov.
  • Podporiť opätovné prepojenie veku odchodu do dôchodku so strednou dĺžkou života a sprísnenie možností predčasného odchodu do dôchodku.
  • Reformy zdravotníctva a dlhodobej starostlivosti by mohli zahŕňať zlepšenie preventívnej starostlivosti, zvýšenie efektívnosti v nemocniciach, zvýšenie počtu všeobecných lekárov a rozšírenie domácej a komunitnej dlhodobej starostlivosti.

Hodnotenie OECD si môžete stiahnuť tu.

Nová automobilka k nám už nepríde

Premiér Heger medzi prioritnými oblasťami, ktorým sa chce venovať, vyzdvihol vzdelávanie a súdnictvo. „Aj preto tie reformy, ktoré už dnes máme na stole, idú v súlade s odporúčaniami OECD. Vložím všetko úsilie do toho, aby sme tieto reformy naďalej posúvali a schvaľovali v parlamente tak, ako sme si ich naplánovali. Samozrejme, hľadáme vždy politický kompromis, ale je potrebné, aby aj politici mali podporu občanov, ktorí rozumejú, že toto je tá najlepšia cesta,” vyhlásil Heger.

„Až 17 percent študentov zo Slovenska odchádza študovať do zahraničia. Je to enormné číslo. Samozrejme, že je prirodzené, že študenti idú študovať aj do cudziny, ale štandard je rádovo 4 či 5 %, na Slovensku až 17 %," porovnal premiér. „Aby sme stav zlepšili, reformy sú nevyhnutné. Aj keď môžu byť vnímané ako nepopulárne, z dlhodobého hľadiska sú pre Slovensko výhodou a pomôžu,“ dodal premiér.

Vladimir Balaz, Vladim?r Bal??, Čítajte viac Ekonóm Baláž: Matovičova reforma? 2,6 miliónom ľudí sa čiastočne uľaví, budú mať viac peňazí

Zlepšenie vzdelania všetkých detí, zabezpečenie primeraného rozvoja zručností pre pracovníkov všetkých vekových skupín v digitálnej ekonomike, pomoc firmám pri zavádzaní nových technológií, zvýšenie výdavkov na výskum a vývoj a zlepšenie podnikateľského prostredia by pomohlo podľa OECD posilniť schopnosť Slovenska inovovať a profitovať z digitálnej transformácie.

„Máme tri zdroje rastu: pracovnú silu, investície a myšlienky – inovácie. Pracovná sila nám bude ubúdať kvôli demografii. Investície by znamenali, že každý rok by sem musela prísť nová veľká automobilka, no to je nereálne, lebo už teraz je ten trh dosť saturovaný. Samozrejme, investori budú chodiť ďalej, ale nič masívne a dramatické ako v minulosti by som nečakal, lebo ich nie je kde umiestniť. Preto nám ostáva len ten tretí zdroj, inovácie, výskum a vývoj, organizačné zmeny, reformy,” vysvetlil Baláž.

Ako príklad uviedol porovnanie s Českom, kde už na vlak rastu z inovácií naskočili. Majú vyššie výdavky na výskum a vývoj, ako je priemer EÚ, a približujú sa štátom ako Holandsko či Belgicko, začínajú rásť štandardným módom vyspelého štátu. Slovensko je však hlboko pod.

Začnite riešiť demografickú krízu

S rastúcou strednou dĺžkou života a klesajúcou pôrodnosťou populácia Slovenska rýchlo starne. Aj šéf OECD Cormann preto odporúča venovať pozornosť aj problémom súvisiacim so starnutím populácie. Očakáva sa, že počet ľudí v produktívnom veku sa tak medzi rokmi 2021 a 2050 zníži približne o 20 percent. To bude stáť aj nemalé peniaze.

„Výdavky súvisiace so starnutím obyvateľstva budú v nadchádzajúcich rokoch rýchlo rásť, čo zvýši fiškálnu záťaž spôsobenú pandémiou, zatiaľ čo zmenšujúca sa pracovná sila bude brzdou budúceho rastu,” upozorňuje Cormann.

Riešenie navrhuje v neskoršom odchode do penzie a vo zvýšení participácie pracovnej sily reformami dôchodkov, zdravotníctva či dlhodobej starostlivosti. Zároveň OECD odporúča zlepšiť pomoc väčšiemu počtu matiek, nízkokvalifiko­vaných, rómskych a starších pracovníkov tak, aby sa rýchlejšie začlenili na trh práce.

Krajniakov bonus zvážte

OECD bola k niektorým reformám koaličných partnerov aj kritická. Odporúča slovenskej vláde napríklad vypustiť z dôchodkovej reformy rodičovský bonus, ktorý presadzuje Sme rodina. Nepodporuje ani návrh SaS zaviesť daňovú brzdu, ktorá by bránila vládam zvyšovať podiel daní na celkovom výkone ekonomiky.

„Predĺženie pracovného života prostredníctvom prepojenia zákonného veku odchodu do dôchodku so strednou dĺžkou života, ako plánuje vláda, výrazne zlepší udržateľnosť dôchodkov. Na rozdiel od toho by sa malo prehodnotiť navrhované zavedenie takzvaného rodičovského bonusu,” píše sa v správe.

minister prace Milan Krajniak rodicovsky bonus Čítajte viac Krajniak plánuje vyššie dôchodky. Nad zdrojom peňazí a podporou koalície však visí otáznik

Dôvod vidí OECD v tom, že bonus ohrozuje udržateľnosť dôchodkov, má neurčitú účinnosť a je nespravodlivý, keďže zvýhodňuje rodičov bohatších detí. Vyčíta presne to, čo Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Efektívnejšou politikou by bolo podľa OECD zvýšenie príspevkov pre matky ešte počas materskej a skrátenie nadmerne dlhých rodičovských dovoleniek. A to tak, že by štát zabezpečil viac cenovo dostupných jaslí a materských škôl.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ