Krajniak plánuje vyššie dôchodky. Nad zdrojom peňazí a podporou koalície však visí otáznik

Vyššie penzie pre budúcich dôchodcov, ktorých deti pracujú. To je hlavná myšlienka takzvaného rodičovského bonusu spadajúceho do reformy prvého piliera z dielne ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Tvrdí, že je to najzásadnejšia vec, ktorú chce presadiť. "Odstraňuje sociálnu nespravodlivosť a je aj v programovom vyhlásení vlády,“ vyhlásil v pondelok Krajniak.

10.01.2022 17:57
minister prace Milan Krajniak rodicovsky bonus Foto: ,
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) predstavuje rodičovský bonus.
debata (13)

Jeho hlavná idea spočíva v tom, že deti, ktoré budú pracovať, sa môžu poskladať rodičom na vyšší dôchodok. Ak sa podarí navrhovanú formu rodičovského bonusu zaviesť, podľa Krajniakových štatistík môže s vyšším dôchodkom počítať vyše 800-tisíc penzistov.

Najviac aktuálnych dôchodcov – až 426-tisíc – má pritom dve pracujúce deti. „Pre nich by to od januára 2023 malo znamenať, že ak obe deti zarábali napríklad po 800 eur v hrubom, v takom prípade by si polepšili mesačne o 40 eur k dôchodku a ročne až o 480 eur,“ podotkol Krajniak. Súčasný model je totiž podľa neho diskriminačný pre ženy, ktoré vychovali viac detí. Minister vypočítal, že dôchodkyňa, ktorá vychová štyri deti, prichádza v porovnaní s bezdetnou dôchodkyňou v roku 2023 takmer o 3 000 eur.

VIDEO: Krajniak naďalej pretláča rodičovský bonus.

Video
Minister práce Milan Krajniak Čítajte viac Vyššie dôchodky o desiatky až stovky eur? Rodičovský bonus nemá podporu (+ prepočty) Jeho plány však narážajú na dva problémy. Musí zohnať vyše pol miliardy zo štátnej kasy a presvedčiť o jeho výhodnosti koaličných partnerov. Tí sú k jeho sebavedomým vyhláseniam veľmi skeptickí. „Polmiliardový deficit z rodičovského bonusu je neakceptovateľný. Ak by pán Krajniak našiel nejakú inú formu financovania, sme pripravení o tom rokovať. Zatiaľ ale nepoznáme detaily. Chceme si najprv vypočuť pána ministra osobne na rokovaní vo štvrtok,” uviedol pre Pravdu Tomáš Meravý zo strany Za ľudí.
+1

Ani Sloboda a Solidarita sa k tomu v pondelok nechcela vyjadriť. Tá je pritom najväčším kritikom bonusu. „Nebudeme sa k tomu vyjadrovať,” odkázal hovorca liberálov Ondrej Šprlák. SaS by však dôchodkovú reformu riešila vlastným návrhom ústavného zákona. Ten podľa poslanca Národnej rady Mariána Viskupiča (SaS) nie je konkurenčný oproti reforme prvého piliera, ktorú vo forme obyčajnej novely predložil minister práce Krajniak. „Je tam veľa bodov, ktoré pochádzajú z iniciatívy ministra,“ podotkol Viskupič a ilustroval to na nadviazaní dôchodkového veku na strednú dĺžku života.

Na rodičovskom bonuse sa však nezhodli. „Navrhnutý rodičovský bonus je diskriminačný a z nášho pohľadu ide o skryté zvýšenie daňovo-odvodového zaťaženia práce,“ dodal Peter Cmorej zo SaS. Peniaze použité na bonus by totiž chýbali v systéme dôchodkov a výpadok by sa musel financovať z iných daní a odvodov. Navyše podľa neho bonus diskriminuje ľudí, ktorí nemôžu mať deti, deti im zomreli alebo sú ťažko zdravotne postihnuté, upozorňuje Cmorej. Rovnako diskriminuje aj rodičov detí, ktoré vykonávajú slabšie platené spoločensky prospešné zamestnania.

Rokovania o konečne podobe tak budú pokračovať aj tento týždeň. Krajniak povedal, že vo štvrtok na koaličnej rade budú hľadať zhodu.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Krajniak #rodičovský bonus #rodičovský dôchodok