Slovensko do konca dekády stratí 200-tisíc pracovných miest. Najviac to pocítia muži

Lucia Lauková, Pravda | 14.12.2021 13:02
kariéra, muž, automatizácia, dielňa, Foto:
Ilustračné foto.
V súvislosti s prebiehajúcou štvrtou priemyselnou revolúciou čelí Slovensko otázke ako na ňu efektívne pripraviť svoje podniky i zamestnancov a udržať svoju konkurencieschopnosť voči zvyšku sveta. „Aj pri optimistických prognózach demografického vývoja nám klesne v roku 2030 počet pracujúcich obyvateľov o 199-tisíc oproti roku 2020," hovorí ekonóm a docent SAV Vladimír Baláž.

Slovensko ako priemyselná krajina pritom patrí k najohrozenejším krajinám OECD – už čoskoro tu budú v dôsledku priemyselnej revolúcie ohrozené až dve z troch pracovných miest.

„Zmeny, ktoré nastanú v najbližších rokoch, budú mať radikálny dopad na pracovný trh. Slovensko musí byť na tieto zmeny pripravené, inak nám ujde aj posledný vlak a ostatné krajiny sa nám budú životnou úrovňou rýchlo vzďaľovať. Už dnes potrebujeme poznať konkrétny plán a kroky, ktoré zamedzia rastu nezamestnanosti a poklesu ekonomiky,“ upozornil 1. viceprezident RÚZ, Mário Lelovský.

VIDEO: RÚZ: Slovensko má už dnes problém nájsť kvalifikovanú pracovnú silu.
Video

RÚZ preto vypracovala 120-stranový dokument, ktorý podľa Lelovského slov predložila aj ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) a ďalším zástupcom vládnej koalície.

Problematiku ilustruje RÚZ aj nasledujúcimi grafmi:

V záverečnej vlne autonómie sa očakáva, že muži...
Na trh práce prichádzajú veľmi slabé populačné...
+3Automatizácia 45% pracovných pozícií.
Proces...
Ktoré skupiny obyvateľstva sú najviac ohrozené stratou práce
(porovnanie vybraných krajín OECD, v percentách)
Krajina Rod Veková skupina
  ženy muži mladí starší
Slovensko 39 48 47 46
Slovinsko 35 49 50 45
Česko 38 42 40 45
Francúzsko 32 41 42 40
Nemecko 34 39 44 36
Rakúsko 32 37 41 36
Poľsko 24 39 30 49
Zdroj: RÚZ  

Zamestnávatelia preto upozorňujú, že Slovensko si bude musieť vybrať – buď svoju prevažne priemyselnú ekonomiku výrazne modifikuje a prispôsobí moderným trendom, alebo stratí schopnosť konkurovať zahraničným krajinám a výkonnosť ekonomiky začne klesať.

Ak nedôjde k transformácii pracovných miest, čaká ich masívny zánik. A ak na Priemysel 4.0 a nové požiadavky na trhu práce štát, či firmy nezačnú čo najskôr prispôsobovať svojich súčasných a budúcich zamestnancov intenzívnou rekvalifikáciou, o pár rokov jednoducho zamestnávatelia nebudú mať koho zamestnať.

robotník Čítajte viac Väčšina zamestnancov nevie, koľko skutočne stojí ich práca. Rozdiely sú v stovkách eur

„Automatizácia a robotizácia ohrozuje pracovné miesta už dnes, a spôsob, ako tento problém vyriešiť sa musí bezodkladne stať prioritou vlády," pokračoval Lelovský.

Tá totiž síce na štvrtú priemyselnú revolúciu reagovala Stratégiou a Akčným plánom digitálnej transformácie, avšak doposiaľ stále nepredstavila dokument, ktorý by identifikoval konkrétne výzvy, ktoré táto revolúcia pre slovenský pracovný trh a aj drvivú väčšinu zamestnaných prináša.

Vyspelé krajiny v súvislosti so štvrtou priemyselnou revolúciou spracovávajú obdobné materiály a analytické štúdie. Alokujú tiež štatistické a prognostické kapacity nutné na predvídanie inovačných vplyvov na trh práce, plánovanie a implementáciu účinných politík, ktoré vedú k efektívnemu rozvoju trhu práce v zmenených podmienkach.

Na Slovensku takýto dokument vypra&covala RÚZ spolu s tímom ekonomických expertov. Nazvali ho “Analytické a prognostické podklady k očakávanému vývoju zamestnanosti do roku 2030+” (Práca 4.0).

„Štúdia poskytuje ucelené analytické a prognostické podklady pre víziu formovania trhu práce ako aj kvalitatívnu a kvantitatívnu štruktúru ľudských zdrojov počas najbližších deviatich rokov. RÚZ tento strategický dokument predkladá politikom, ekonómom, podnikateľskej sfére, občianskej spoločnosti na celospoločenskú diskusiu a ako podklad pre strategické rozhodnutia, ktoré je nevyhnutné v blízkej dobe urobiť,“ tvrdí Mário Lelovský.

práca, robotníci, stroj Čítajte viac Platy šli opäť výrazne nahor. Napriek tomu ľudia ponuky neberú

Štúdia dokazuje, že doterajšie zvyklosti, metódy a techniky riadenia ľudských zdrojov sa musia nutne komplexne zmeniť a reagovať na viaceré zmeny, ktoré čoskoro prídu.

„Aj pri optimistických prognózach demografického vývoja nám klesne v roku 2030 počet obyvateľov vo veku 20–64 rokov o 199 tisíc oproti roku 2020. Problémom je, že v dôsledku emigrácie strácame mladých a talentovaných ľudí. Len v rámci Európy žije 330 tisíc Slovákov. Na zahraničných univerzitách študuje 28 tisíc slovenských študentov. Väčšina z nich sa domov už nevráti. Aby sme aspoň sčasti vyrovnali úbytok pracovnej sily, musíme podporiť imigráciu pracovnej sily, zvýšiť počty zahraničných študentov na slovenských vysokých školách a zvýšiť mieru zamestnanosti pracovníkov vo veku 65+. Tých musíme zároveň vybaviť zručnosťami potrebnými pre Priemysel 4.0,“ vysvetľuje docent SAV Vladimír Baláž, jeden z expertov, ktorí dokument pripravovali.

Štúdia ďalej uvádza, že najviac pracovných miest pribudne v odvetviach, v ktorých nové technológie Priemyslu 4.0 priamo či nepriamo zvyšujú dopyt prostredníctvom zvyšovania príjmu a bohatstva, napríklad umelá inteligencia, špecializované poradenstvo pre osobnostný rozvoj, ale aj profesionálne opatrovníctvo či telemedicína.

Oblasť IT zase čaká najrýchlejší rast spomedzi všetkých odvetví – už v roku 2030 by mohlo zamestnávať v EÚ až 20 miliónov zamestnancov v porovnaní s 8 miliónmi v súčasnosti. Digitálne zručnosti budú povinnou výbavou pre viac ako 90% zamestnancov. Až 65% dnešných žiakov základných škôl pritom po získaní titulu nastúpi na také pracovné miesta, ktoré ešte dnes neexistujú.

programovanie, muž, počítač, IT, písanie, práca Čítajte viac Dopyt po ITčkaroch sa zdvojnásobil. Ich platy sa šplhajú k najvyšším v krajine

„Aktuálna situácia núti spoločnosť, aby sústredila svoju pozornosť hlavne na aktuálne hrozby spojené s pandémiou. Je však nevyhnutné, aby sme sa pozerali aj do budúcnosti a pripravili sa na zmeny, ktoré nevyhnutne nastanú. Bez efektívneho nastavenia systému povinného, odborného, vysokoškolského a celoživotného vzdelávania v tejto výzve neuspejeme,“ dodáva Mário Lelovský.

Štúdia popisuje aj ďalšie kľúčové inovačné trendy, ktoré ovplyvňujú budúcu podobu trhu práce. Jej súčasťou sú sociálne dopady a očakávané kvalitatívne zmeny v oblasti trhu práce a ľudských zdrojov, ale aj demografický vývoj a prognózy vývoja na trhu práce. Zároveň obsahuje aj návrhy kľúčových opatrení na reštrukturalizáciu zamestnanosti a vzdelávacieho systému či rodinnej politiky, návrhy na zmeny v Zákonníku práce vyvolané vplyvom zmien foriem práce, posilnenie digitálnych zručností a zabezpečenie chýbajúcich špecialistov v horizonte 2030+.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ