Dopyt po ITčkaroch sa zdvojnásobil. Ich platy sa šplhajú k najvyšším v krajine

Zamestnanci z IT sa o svoje miesta báť nemusia. Dopyt v tomto sektore je až dvojnásobne vyšší, ako tomu bolo v roku 2019, teda pred vypuknutím pandémie. Zvyšuje sa tiež tlak na firmy, aby mzda IT pracovníkov kontinuálne rástla, vyplýva zo Mzdového prieskumu Grafton.

30.11.2021 12:08
programovanie, muž, počítač, IT, písanie, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Aj IT oblasť poznačila pandémia, najmä v jej prvej fáze, a to predovšetkým jej ekonomickým dopadom na firmy. Prejavilo sa to v zastavení už bežiacich alebo plánovaných projektov a veľmi výrazným obmedzením náboru nových pracovníkov. „Pravdou je, že IT sféra sa zo šoku z pandémie spamätala ako jedna z prvých. V januári tohto roku sme pocítili obrovský nával otvorených pozícií pre IT-čkárov – rozbehli sa nové projekty a IT svet pochopil, že sa nemusí až tak obávať, pretože aktuálne smeruje do digitalizácie všetko, čo sa dá,“ hovorí Zuzana Macková, tím líder pre oblasť IT a telekomunikácií personálnej agentúry Grafton.

Nedotkol sa jej ani nedostatok materiálov z výroby, tak ako iných sektorov, či zatvorenie prevádzok kvôli osobnému styku. Drvivá väčšina IT firiem a korporátnych spoločností prešla do módu dlhodobej práce z domu, a aj preto dokázala počas ďalších zákazov fungovať s minimálnymi obmedzeniami. Momentálne už väčšina z nich naberá nových pracovníkov – Grafton tak aktuálne zaznamenáva až dvojnásobne vyšší dopyt v tejto oblasti, ako tomu bolo pred koronou. Navyše očakáva ďalší rast ponúk.

SR OZ Slovensko.Digital projekty TK BAX Čítajte viac Suchal zo Slovensko.Digital: Slovensko nemusí byť ako Estónsko, informatizácia musí slúžiť ľuďom

Uplatnenie v IT nájdu aj absolventi

Problémom je však nedostatok kvalifikovaných zamestnancov. „Skúsenosti sú vždy najviac oceňovaným a rozhodujúcim faktorom, nakoľko sa dajú získať len praxou. IT je však vhodné nielen pre skúsených IT-čkárov, ale aj absolventov, a to už pred dokončením formálneho vzdelávania a štúdia. Vždy záleží od toho, ako veľmi samostatného človeka na pozíciu firma potrebuje, alebo naopak – koľko priestoru na učenie a vedenie pre takéhoto kandidáta má,“ objasňuje aktuálnu situáciu odborníčka. Najčastejšie sa následne absolventi uplatňujú v rôznych krátkodobých projektoch, ale sú im ponúknuté tiež dlhodobé príležitosti, pričom po skončení školy nasleduje u daného zamestnávateľa nezriedka aj ponuka na trvalý pracovný pomer.

Ako rastú platy v IT

Údaje zo Mzdového prieskumu 2021 spoločnosti Grafton Slovakia.

Fotogaléria
platy riaditeľov
platy manažérov
+1platy administrátorov

Študenti či absolventi, ktorí majú záujem zvýšiť svoju hodnotu na trhu, sa venujú už popri štúdiu rôznym typom vzdelávania v danom odbore. Či už sú to online školenia, intenzívne – niekoľko týždňov trvajúce kurzy, workshopy alebo stáže. „Akákoľvek takáto iniciatíva prinesie nové vedomosti a zvyšuje šance kandidáta zamestnať sa v danom odbore. Bez praxe je však stále nutné pozerať sa na začiatok po pozíciách vhodných pre absolventov či juniorov bez skúseností,“ radí Z. Macková.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #platy #IT sektor