Väčšina zamestnancov nevie, koľko skutočne stojí ich práca. Rozdiely sú v stovkách eur

Inštitút ekonomických a spoločenských analýz INESS spustil kampaň za nahradenie polohrubej mzdy skutočnou hrubou mzdou. Reaguje tak na návrhy daňovej reformy vládnej koalície, v rámci ktorej sa pripravujú aj zmeny v určovaní odvodov zo mzdy. Podľa INESS totiž súčasný model vykazovania hrubej mzdy obsahuje len 74% skutočnej ceny práce zamestnanca.

08.12.2021 11:47
robotník Foto:
Mzda by sa mala vyrátavať podľa nových pravidiel.
debata (19)

Analytici z INESS tvrdia, že súčasná hrubá mzda je zavádzajúca. Odvolávajú sa na prieskum, ktorý zorganizovali medzi slovenskými zamestnancami, ktorý ukázal, že verejnosť nevie, aké sú celkové náklady ich práce a veľká časť ľudí považuje hrubú mzdu za celkové mzdové náklady. Na otázku, aké sú mzdové náklady hrubej mzdy 1000 € správne odpovedala necelá tretina respondentov.

„Zamestnanci nielenže nepoznajú odvody platené zamestnávateľom, ale nemajú ani dobrý prehlaď o odvodoch, ktoré sa im strhávajú z hrubej mzdy. Zamestnanci platia odvody z hrubej mzdy vo výške 13,4 %, ale len 36 % respondentov uviedlo správne rozmedzie 10 % – 20 %," upozornil analytik INESS Radovan Ďurana. Tiež uviedol, že viac ako polovica respondentov (55 %) si myslí, že zamestnanec platí odvody výrazne vyššie, pätina z nich odhaduje viac ako 30 % sadzby, ktoré prevyšujú skutočné celkové odvodové zaťaženie.

Analytici navrhujú zrušenie "polohrubej" mzdy

INESS Inštitút ekonomických a spoločenských analýz spustil 8.12. 2021 iniciatívu za nahradenie polohrubej mzdy skutočnou hrubou mzdou. Reagjú tak na návrhy daňovej reformy, v rámci ktorej sa pripravujú aj zmeny v určovaní odvodov zo mzdy. Súčasný model vykazovania hrubej mzdy podľa nich totiž obsahuje len 74% skutočnej ceny práce zamestnanca.

Fotogaléria
Kampaň za zrušenie "polohrubej" mzdy.
Návrh nového uvádzanie mzdy podľa INESS.
+4Podiel respondentov, ktorí správne odhadli...

Iniciatívu podporili aj zamestnávateľské združenia, konkrétne Republiková únia zamestnávateľov, Združenie podnikateľov Slovenska a Asociácia priemyselných zväzov a dopravy.

ruky, peniaze, bankovky Čítajte aj Prichádza revolučná zmena v platení: Peniaze budú pripísané na účet do niekoľkých sekúnd

„Prieskum potvrdzuje to, s čím sa zamestnávatelia denne stretávajú pri prijímaní nových zamestnancov alebo rozhovoroch o zvyšovaní miezd. Diskusie sa vedú o veličine, ktorá ani jednu stranu nezaujíma. Pre zamestnanca je totiž kľúčový čistý príjem, pre zamestnávateľa zas celková cena práce. Kvôli neznalosti výšky odvodov napríklad zamestnanci často požadujú výšku (hrubej) mzdy, ktorá nezodpovedá ich očakávaniam „v čistom“, uviedol Ján Solík zo Združenia podnikateľov Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody #cena práce #daňovo-odvodové zaťaženie #daňovo-odvodová reforma