Fico chce zaplniť slovenský trh práce migrantmi. Vláda navýšila počty víz pre cudzincov o tisícky

Naprieč celým trhom práce na Slovensku stále chýbajú desiatky tisíc kvalifikovaných ľudí a firmy čoraz hlasnejšie volajú po riešeniach. Vláda na čele s premiérom Robertom Ficom (Smer) preto prijala súbor nových opatrení, ktoré majú zrýchliť a zjednodušiť vstup migrantov z krajín mimo Európskej únie (EÚ) na náš pracovný trh. Najväčšou novinkou je, že štát po novom rozdá o tisícky viac národných víz, ako tomu bolo doteraz.

29.02.2024 17:03
debata (55)
Premiér Robert Fico hovorí na Svetovom ekonomickom fóre v Davose
Video
Zdroj: TV Pravda
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

Po novom tak platí, že vďaka nariadeniu vlády sa v priemyselných firmách bude môcť zamestnať o 8-tisíc cudzincov viac ako doteraz. V kamiónovej preprave to bude o 3-tisíc ľudí viac a v autobusovej doprave o 1 800 viac. „Prijali sme súhrn krokov, aby sme pomohli firmám. Najviac rezonuje, že na Slovensku máme akútny nedostatok pracovnej sily,“ zdôvodnil kroky vlády Fico.

Šéf rezortu práce Erik Tomáš (Hlas) po štvrtkovom rokovaní vlády ozrejmil, že opatrenie je iba dočasné. Platiť bude len do 1. augusta, keď do platnosti vstúpi novela zákona o službách zamestnanosti a zákona o pobyte cudzincov. V priebehu týchto niekoľkých mesiacov tak ide o skutočne výrazné navýšenie počtov víz tohto typu, pričom Tomáš dokonca hovorí o „naddimenzovaných číslach“.

Robert Fico Čítajte viac Fico spomenul zlaté víza a lákanie boháčov na Slovensko. Má to však veľa otáznikov

Vládne materiály okrem toho v rámci priemyslu umožnia zamestnávať aj ľudí, ktorí pochádzajú z Indie. Čo sa týka šoférov, do zoznamu tretích krajín, z ktorých môžu na Slovensko ľudia prísť pracovať, pribudli okrem Indie aj Nepál, Indonézia a Filipíny.

Z ktorých krajín k nám môžu ľudia prísť pracovať?

Nariadenia vlády uvádzajú zoznam krajín mimo Európskej únie, z ktorých môžu ľudia žiadať o pracovné víza na Slovensku. Konkrétne ide o Arménsko, Azerbajdžan, Bosnu a Hercegovinu, Čiernu Horu, Filipíny, Gruzínsko, Indonéziu, Kazachstan, Kirgizsko, Moldavsko, Nepál, Severné Macedónsko, Srbsko, Tadžikistan, Turkménsko, Ukrajinu, Uzbekistan a Indiu.

Miernejšia bude aj podmienka pre priemyselné firmy určujúca počet rokov, v priebehu ktorých musí byť firma na Slovensku usadená. Zatiaľ čo doterajšia úprava určovala, že zamestnávateľ, ktorý má záujem o pracovníkov zo zahraničia, musel u nás fungovať aspoň štyri roky, vládna úprava teraz toto obdobie skrátila na tri roky.

Premiér Fico ešte v priebehu januára počas svojho vystúpenia na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose hovoril, že naša ekonomika cudzincov potrebuje. Podľa Fica spočíva riešenie vo zvýšení počtov ľudí, ktorí k nám môžu prísť pracovať z krajín mimo EÚ, ale aj v zavádzaní takzvaných zlatých víz, ktoré majú prilákať bohatých investorov, neraz rôznych oligarchov, zo zahraničia.

Slováci dieru na trhu nezaplnia

Podľa slov ministra práce Tomáša sa však vláda okrem lákania cudzincov pokúsi „zaplátať dieru“ na trhu, ktorú spôsobuje nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, aj prostredníctvom preškoľovania Slovákov, ktorí sú na úradoch práce. Napriek tomu, že máme aktuálne na úradoch evidovaných približne 144-tisíc nezamestnaných, stačiť to nebude. „Miera nezamestnanosti sa aktuálne pohybuje pod štyrmi percentami, významnú časť však predstavujú dlhodobo nezamestnaní, ktorí sú bez návykov a disciplíny,“ hovoril Tomáš.

Minister na základe týchto počtov zdôvodnil, že je na domácej pôde náročné nájsť dostatok kvalifikovanej pracovnej sily a vláda sa práve preto obzerá za hranice. Exminister hospodárstva Karel Hirman (Demokrati) pritom obratom po predstavení vládnych nariadení vyrukoval voči vládnemu kabinetu s kritikou, podľa ktorej by sa mal skôr zameriavať na riešenie problému s nezamestnanými Slovákmi. „Je doslova výsmechom, že to vláda schvaľuje na svojom zasadnutí v Košiciach. Pritom práve na východe a juhu Slovenska doteraz ľudia zápasia s nedostatkom pracovných miest a ak sú, tak často za mizernú mzdu,“ napísal Hirman na sociálnej sieti Facebook.

Vodič, Ukrajina, pomoc, elektrická energie Čítajte viac Kamióny a autobusy nemá kto šoférovať. Štát udelí víza stovkám cudzincov

Bývalý minister okrem toho kritizuje, že Slovensko má problém s dlhodobo nezamestnanými ľuďmi, hlavne s Rómami, „ktorých kvalifikácia a mentalita je častokrát veľmi podobná tým, ktorým chceme dať pracovné víza,“ dodáva. Hirman tiež Ficovej vláde vyčíta, že vďaka podobným krokom sa slovenské platy fixujú na stále výrazne nižšej mzdovej úrovni v porovnaní s okolitými krajinami. Tvrdí tak, že pracovní migranti znižujú tlak na rast platov.

Cudzincov je stále málo

Faktom však je, že ani doterajšie snahy predchádzajúcich vlád, hoci počítali s menšími počtami udeľovaných národných víz, výraznejšie nezabrali. Firmy sa sťažujú, že skôr ako v nastavení počtov víz, ktoré je možné pracovníkom zo zahraničia udeliť, je problém v prílišnej byrokracii okolo ich prijímania.

Už teraz platí, že na Slovensku pracuje rekordný počet cudzincov – podľa dát z úradu práce ich v januári tohto roka bolo viac ako 100-tisíc. Napríklad v porovnaní s predcovidovým rokom 2019 ich počet narástol o viac ako 22-tisíc. Najviac, takmer 40-tisíc, ich pochádza z vojnou zasiahnutej susednej Ukrajiny.

Politici sa pritom na pomoc z cudziny odvolávajú najmä v súvislosti so starnutím populácie, ale aj s minuloročnými odchodmi do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch. Zamestnávatelia dokonca varovali pred možným kolapsom kľúčovej infraštruktúry v štáte, na čo vláda koncom decembra zareagovala predĺžením možnosti zamestnávania šoférov z cudziny.

Ani toto opatrenie však nestačilo. „V prípade národných víz pre vodičov nebudú vyčerpané kvóty stanovené pre rok 2023. Vieme prinajlepšom len o stovkách vydaných víz,“ povedal ešte začiatkom roka pre Pravdu hovorca Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Ivan Zich.

PVV, programové vyhlásenie vlády, Ľudovít Ódor, vláda, Čítajte viac Tisíce Slovákov nechcú pracovať, tvrdia zamestnávatelia. Cudzinci majú „zalepiť" dieru na trhu, vláda chce rozdávať víza

Nariadenie, ktoré umožňovalo udeľovať víza pre pracovníkov zo zahraničia v rámci priemyslu, bolo spustené minulý rok na jeseň a za ten čas podľa Zicha bolo vydaných iba niekoľko stoviek víz. „Podľa záujmu v našej členskej základni odhadujeme, že by počet vydaných víz mohol byť približne 250,“ spresnil Zich. Hovoríme pritom o období, keď bolo v rámci priemyslu možné zamestnať až 2-tisíc ľudí z tretích krajín.

Zamestnávatelia sa pritom svorne zhodujú na tom, že kvalifikovaných cudzincov, ktorí by boli ochotní prísť pracovať na Slovensko, je dostatok. Napriek tomu však možnosť pracovať na národné víza využíva len málo z nich. „Zamestnávatelia dlhodobo narážajú na problém, ktorým je administratívna náročnosť celého procesu, nadmerná byrokracia, zdĺhavé povoľovacie procesy a ďalšie potrebné úkony, ktoré so zamestnávaním kvalifikovaných pracovníkov súvisia, a ktoré firmy, ale aj samotných uchádzačov o prácu neraz odrádzajú od toho, aby sa do takéhoto procesu pustili,“ opísala problémy spojené s vízami hovorkyňa Republikovej únie zamestnávateľov Petra Podhorcová.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #vláda Roberta Fica #národné víza